27.6 C
Vaslui
01-iul.-2022

Caldura cu portia

oameni_calorifer_inghetat___XX_0298.jpgCRIZÃ La Vaslui, societatea de termoficare este atât de strâmtoratã financiar, încât a impus program de furnizare, câteva ore seara si câteva dimineata. Peste 2.200 de apartamente din oras, care au rãmas bransate la Termica, primesc cãldurã cu program, în timp ce sefii firmei de termoficare sunt convinsi cã vor convinge Gaz Est sã le acorde încã o sansã si sã reia furnizãrile de gaze non-stop. Cu toate acestea, în unele zone din Vaslui, oamenii au tremurat de frig, în ultimele zile, deoarece nu s-a putut da cãldurã în timpul programat! Culmea, conducerea Termica sustine cã ar fi avut bani pentru factura la gaze, dacã Fiscul nu ar fi încasat la buget sumele primite ca ajutoare de încãlzire.

Municipiul Vaslui s-a întors cu 20 de ani în urmã si asigurã locatarilor cãldurã cu program. Asta, pentru cã nu mai sunt bani pentru plata facturilor de gaze, pe câteva luni de zile. Directorul Termica, Nicu Oprisan, a tinut sã explice situatia: “Avem 2.291 de apartamente bransate, cele care au rãmas la sistemul centralizat. În luna noiembrie, am primit suma de 1,150 milioane lei (11,5 miliarde lei vechi) pe baza ajutoarelor de încãlzire. Toti banii ne-au fost luati de Directia Generalã a Finantelor Publice, în contul datoriilor pe care le avem la buget“, a spus Oprisan. Pentru a rezista, în conditiile în care Gaz Est nu mai furnizeazã gaze decât la nivel de avarie, s-au cãutat solutii pentru a nu lãsa cele 2.200 de apartamente fãrã cãldurã. Prima datã, s-a propus ca apartamentele sã primeascã energie termicã în intervalul 6 seara – 5 dimineata. “Nu a mers, întrucât multi locatari ne-au spus cã au copii si au nevoie de cãldurã dimineata, asa cã am cãutat un alt program. Acum, dãm cãldurã de la 17.00 la 23.00, seara, si de la 5.00 la 11.00, dimineata“, a explicat directorul Termica.

Va reveni Gaz Est la “gânduri“ mai bune?

Seful termoficãrii din Vaslui explicã si ce va face în zilele urmãtoare, pentru a intra în normal cu furnizarea cãldurii. Primãria va aloca încã 1,3 miliarde lei, contributia proprie la încãlzirea în sistem centralizat, bani care vor fi alocati cãtre Gaz Est, cel mai târziu, în ziua de marti. “Am trimis si personalul de la birouri pe teren si, în ultimele trei-patru zile, am dublat încasãrile. Cu banii pe care-i dãm de la primãrie, vom închide factura pe noiembrie si sper cã vom putea discuta cu dl. Tighici despre esalonarea sumelor restante, pentru a relua programul de furnizare a gazelor“, a explicat directorul Oprisan. Primarul Vasile Pavãl a spus cã nu se pune problema banilor. “Nu existã aceastã problemã, stiu cã este un program de furnizare a cãldurii, care se respectã“, a spus Pavãl.

‘’Am dat dovada de bunavointa, dar nu se mai poate’’

“Nu se gestioneazã corect situatia de acolo. Timp de douã luni de zile, când afarã erau temperaturi de toamnã, au functionat non-stop. Dacã nu sistãm furnizarea de gaze, riscãm sã lãsãm populatia fãrã gaze, ceea ce ar fi o nenorocire. Vom reduce si mai mult consumurile de gaze, veti vedea în zilele urmãtoare. La ora actualã, au de plãtit în jur de 11,5 miliarde lei, iar noi am fãcut un efort deosebit si am scos din depozite gaze, pentru a le asigura functionarea pe noiembrie si decembrie. Nu se mai poate, asigurãm un serviciu cu reguli foarte stricte, am tot avut bunãvointã. De câte ori am discutat cu directorul de la Termica, dânsul mi-a spus cã nu a primit bani nici de la subventii, nici de la bugetul local. Ce sã mai înteleg din asta?“ – Adrian Tighici, manager Gaz Est Vaslui.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here