spot_img
25.2 C
Vaslui
14-iul.-2024
spot_img

Cãldurã cu târâita în Vaslui

- Advertisement -

Frig afarã. Si mai frig în casele vasluienilor, care nu au avut bani sã îsi monteze centrale termice de apartament. Sute de oameni sunt la mila celor de la Termica de ani de zile si, multi dintre ei, nu pot achita nici bruma de cãldurã pe care o primesc. Spun cã facturile la încãlzire sunt exagerate, în conditiile în care, zilnic, caloriferele lor se dezmortesc doar patru ore. Din cele 1.696 de apartamente bransate la Termica, încãlzirea a fost sistatã la 300 apartamente pentru cã oamenii nu si-au plãtit datoria cãtre unitate.

INUMAN. Ger de crapã pietrele. Si la Vaslui, ultimele zile si, mai ales, nopti, au fost greu de îndurat pentru familiile care nu au centrale de apartament si depind de cãldura furnizatã în sistem centralizat de Termica. Oamenii se plâng de faptul cã doar 4 ore pe zi primesc cãldurã la calorifere, în conditiile în care temperaturile exterioare sunt mai mult decât nemiloase. În plus, le vin facturi mari, nejustificate, iar ei tremurã de frig în casã. De partea celalatã, reprezentantii Termica spun cã motivul pentru care nu pot prelungi programul zilnic de furnizare a agentului termic este legat strict de faptul cã vasluienii nu plãtesc acest serviciu.

“Noaptea tremurãm în casã la 10 grade!”

Vasluienii care stau la bloc si care nu si-au luat mãsuri din timp pentru a se încãlzi pe timpul iernii, achizitionându-si din timp centrale de apartament sau chiar sobe, suferã de frig acum. S-au lãsat pe baza celor de la Termica si acum au suplimentat numãrul de plapume si de pãturi, pentru cã altfel nu pot îndura frigul care se lasã în case pe timpul noptii, în special. “Douã ore dimineata si douã ore seara. Atâta avem cãldurã. Vã dati seama, pânã porneste sistemul, pânã se dezmortesc caloriferele, dureazã! Suntem bãtrâni, facem fatã cu greu frigului din casã. Nu am avut bani de centralã. Am sperat cã va fi bine, cã vom trece si noi iarna cu bine. Nu avem pensii mari, dar ne achitãm facturile. Sunt însã multi tineri care nu au nici cu ce îsi trimite copiii la scoalã. De unde sã plãteascã si cãldurã?! Pe de o paret, îi înteleg, cã e viata grea, dar sunt si multi cãrora chiar nu le pasã! E pãcat, cã sunt si copii mici la mijloc! Au fost zile în care am iesit în fata blocului sã mã încãlzesc la soare! Noptile, tremurãm îmbrãcati în douã plapume. Sunt 10 grade în casã, iar eu plãtesc pânã la ultimul leu din pensie ca sã tremur de frig. Vi se pare normal?”, a spus Vasile Turcu, pensionar din Vaslui. La Vaslui, agentul termic în sistem centralizat se distribuie încã din luna noiembrie, astfel: în Punctul Termic 13 Decembrie între orele 4 -8 si 16-20, Vidin- 4.15-10.15 si 16.15 – 20.15, Avântului – 4.30-8.30 si 16.30-20.30. La cele cinci centrale de bloc din oras, programul este urmãtorul: 4.15-11.15 si 16.15-23.15. Sistemul porneste la interval de 15 minute, explicã reprezentantii Termica, pentru a nu influenta debitul de gaz metan.

De douã zile, aproape 200 de apartamente au iar cãldurã

Populatia îsi achitã cu greu facturile restante, iar societatea care furnizeazã agentul termic, a restrictionat programul pentru cã nu mai face fatã cheltuielilor. În zonele unde s-au înregistrat datorii uriase, cãldura a fost sistatã. Între timp si cei care sunt buni platnici, sunt nevoiti sã tremure de frig în locuinte. La începutul iernii, la Vaslui primeau cãldurã cu portia 1.696 de apartamente din oras. Între 13-23 ianuarie 2011, la un numãr de 242 de apartamente a fost opritã încãlzirea, din cauza neplãtii acestui serviciu. “Mai sunt închise alte 65 de apartamente de la patru scãri de bloc din zona Bolintineanu. Acum douã zile, au fost deschise 177 de apartamente, asa cã în cursul zilei de ieri, primeau cãldurã în sistem centralizat 1.631 apartamente”, a spus Geanina Tofan, purtãtorul de cuvânt al Primãriei Vaslui. Dupã o negociere cu Gaz Est, conducerea societãtii a mãrit cota de gaze si asa s-a reusit bransarea celor câteva zeci de apartamente. Societatea de termoficare are de recuperat de la populatie peste 17 milioane de lei. Fãrã locuri de muncã si cu venituri reduse, vasluienii nu mai fac fatã facturilor restante. Zilnic, casierii Termica bat la usa datornicilor, în încercarea de a mai recupera din sume, însã, de cele mai multe ori, efectul acestei mãsuri e zero.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.