CALENDAR ORTODOX IUNIE 2020. Sărbători religioase în IUNIE 2020. Tradiţii şi superstiţii de Rusalii, Sânziene şi Sânpetru

CALENDAR ORTODOX IUNIE 2020. În luna lui Cireşar, ortodocşii au patru praznice mari. Pe 7 iunie este prăznuită Pogorârea Duhului Sfânt, iar pe 8 iunie este Lunea Sfântului Duh. În ambele zile sunt celebrate Rusaliile. 24 iunie este sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul (Sânzienele), iar pe 29 iunie sunt prăznuiţi doi dintre apostolii cei mai dedicaţi în răspândirea Cuvântului lui Hristos, Petru şi Pavel. Sărbătoarea Sfinţilor Petru şi Pavel este precedată de postul sfinţilor apostoli, care începe pe 15 iunie.

CALENDAR ORTODOX IUNIE 2020. Sâmbăta morţilor sau Moşii de vară. Tradiţii şi superstiţii. Mâncarea data de pomană trebuie să fie caldă

Sâmbăta morţilor sau Moșii de vară este ziua în care se pomenesc cei morți. Această sărbătoare are loc întotdeauna în ajunul Rusaliilor.

În această zi, credincioşii obişnuiesc să dea de pomană pentru cei care nu mai sunt printre noi. Mâncarea care urmează să fie împărţită se pune în vase de lut, de lemn sau de porţelan, împodobite cu flori. Cănile, ale căror toarte trebuie să fie împodobite cu flori şi cireşe, trebuie umplute cu cireşe, vin, lapte, suc sau apă îndulcită cu miere.

Bucatele se împart celor nevoiaşi, existând credinţa că nu este bine să le dai pomeni rudelor. Se spune că este bine ca mâncarea data de pomană să fie caldă, deoarece mirosul bucatelor calde îi satură pe cei de dincolo.

De Moşi, mormintele trebuie curăţate şi împodobite cu frunze de nuc şi flori de tei, sfinţite în biserică. Frunze de nuc şi flori de tei sfinţite pot fi luate şi acasă şi puse la icoană pentru a ocroti gospodăria de pagubă şi boală. După ce preotul sfinţeşte bucatele la biserică, merge pe la fiecare mormânt, sfinţindu-l şi pe acesta.

Potrivit credinţei populare, la Moşii de vară toţi morţii se duc pe Valea cu Dor, unde fiecare găseşte bucatele primite de pomană până la Rusalii. Cine nu găseşte pomană se retrage trist în mormânt ţinând în braţe crengi cu flori de tei. …https://www.romaniatv.net/calendar-ortodox-iunie-2020-sarbatori-religioase-in-iunie-2020-traditii-si-superstitii-de-rusalii-sanziene-si-sanpetru_523563.html
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ