29.4 C
Vaslui
16-aug.-2022

Călugăriţă gravidă în luna a noua

- Advertisement -

Caz inedit în Centrul Maternal din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vrancea.

De aproximativ două luni, specialiştii Centrului au grijă şi consiliază o călugăriţă gravidă venită de la o mănăstire din judeţ. Femeia, în vârstă de 30 de ani, se pare că domiciliază în localitatea Coteşti. Ea beneficiază de confidenţialitatea datelor personale şi nu doreşte să dialogheze nici măcar cu familia.

Dacă în urmă cu câţiva ani, sora călugăriţă spera ca într-o bună zi să devină măicuţă, astăzi îşi face griji cu privire la copilul ce urmează să vină în câteva săptămâni. Conducerea DGASPC susţine că face eforturi pentru ca fosta faţă bisericească să păstreze copilul şi să îşi continue viaţa. „Femeia a fost soră şi se apropie de naştere. Nu are locuinţă, nu are unde să stea şi nu are sprijinul familiei. O vom ajuta cât va fi în spital şi în continuare va beneficia de serviciile noastre de consiliere şi monitorizare. În momentul de faţă este dezorientată din cauza zilei de mâine“, ne-a spus Violeta Pavelescu, şefa Biroului de Consiliere, Intervenţie şi Adăpost Temporar din cadrul DGASPC Vrancea.

Cu toate că Biserica Ortodoxă Română nu este de acord cu abandonul copiilor, călugăriţa se pare că stă pe gânduri cu privire la păstrarea acestuia. Prin surprindere a fost luată şi Episcopia Buzăului şi Vrancei care susţine că nu are cunoştinţă de un astfel de caz. „În primul rând nu cunoaştem acest caz la nivelul Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei. Poate să fie vorba despre o soră de mănăstire plecată, care a părăsit aşezământul mo-nahal unde stătea. Cu siguranţă că dacă va fi cunoscut numele şi dacă a vieţuit în mănăstirile din Vrancea sau Buzău se va cerceta şi vor fi luate măsurile care se impun“, ne-a declarat preotul Adrian Ionescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Buzăului şi Vrancei.

Călugăriţa caută iertare de Sus

În cazul în care se întâmplă ca o călugăriţă să cadă în păcat, stareţul mănăstirii este obligat să facă adresă de informare către Protoieria din care face parte, iar aceasta din urmă să comunice către Episcopie, urmând ca în Consistoriul Monahal să se stabilească pedeapsa şi, mai grav, ex-comunicarea. În cazul călugăriţei, această procedură nu a fost îndeplinită pentru că femeia a părăsit mănăstirea înainte de a se cunoaşte sarcina, astfel că ea apare în evidenţe ca având cerere de părăsire a lăcaşului pentru motive personale. După ce a întreţinut relaţii cu un mirean, călugăriţa a părăsit mănăstirea şi neavând unde merge a ajuns la Centrul Maternal al DGASPC Vrancea. Aici are toate condiţiile necesare pentru a-şi îngriji copilul după naştere, urmând ca în viitor să-şi găsească un acoperiş. Ea mai poate reveni în rândul călugăriţelor însă numai după ce copilul este independent, şi cu acordul Episcopiei. Ieri dimineaţă, călugăriţa însărcinată a mers la biserică unde a aprins lumânări pentru ca Cel de Sus să îi dea o mână de ajutor divin. Un alt caz similar a avut loc în urmă cu câţiva ani la Mănăstirea de la Dălhăuţi. Primarul comunei Cârligele, Ştefan Moscu, ne-a împărtăşit povestea de dragoste dintre o soră şi un tânăr care bătea tablă pe casele din comună. „Băiatul era din Poiana Cristei şi bătea tablă pe aici prin comună. S-a văzut cu o tânără soră călugăriţă, s-au plăcut şi au plecat împreună. Fata era bruneţică şi a plecat de la Mănăstirea Dălhăuţi, dar nu ştiu unde s-a dus cu băiatul că nu i-am mai văzut pe aici“, ne-a povestit edilul din Cârligele.

monitorulvn.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.