17.7 C
Vaslui
02-oct.-2022

Camerele agricole, punct si de la capãt

- Advertisement -

TERGIVERSARE Proiectul de înfiintare a camerelor agricole judetene, organisme ce urmeazã sã facã consultantã pentru fermierii din fiecare judet si în vederea implementãrii politicilor agricole la nivelul Ministerului Agriculturii, dateazã încã din anul 2010, atunci când a fost adoptatã o lege în acest sens. De atunci, alegerile pentru desemnarea persoanelor care vor face parte din conducerea camerelor agricole judetene si a celor locale s-a amânat la nesfârsit, principalul motiv fiind atât lipsa finantãrii pentru organizarea alegerilor, cât si cea necesarã functionãrii acestor organizatii.

Desi anul trecut se pãrea cã înfiintarea camerelor agricole este pe drumul cel bun, fiind organizate chiar si alegeri în vederea înfiintãrii Comitetului Judetean de Initiativã, organ care, mai departe, avea misiunea de organizare a alegerilor membrilor din camerele agricole locale si judetene, printr-un nou act normativ, adoptat în luna iunie a acestui an, Legea 58/2013, întreg procesul se reia de la capãt… Mai grav este faptul cã, nemultumiti de felul în care au fost organizate alegerile de anul trecut pentru înfiintarea CJI, atunci când reprezentantii producãtorilor au fost lãsati deoparte în favoarea unor persoane apropiate conducerii CJ, cum ar fi desemnarea lui Ion Manole în calitate de presedinte al comisiei, în acest an, marii producãtori din domeniul agricol ezitã sã-si nominalizeze candidati. În aceste conditii, dat fiind cã, în CJI, în afara reprezentantilor Prefecturii, ai Ministerului Agriculturii, respectiv din rândul DAJ Vaslui, si a altor organisme din subordinea ministerului, sapte dintre membri sunt din rândul producãtorilor agricoli, la nivelul judetului Vaslui, cel putin pânã în acest moment, înfiintarea acestei comisii, care va veghea la organizarea alegerilor pentru camerele agricole si cea judeteanã, se dovedeste imposibilã. Situatia nu este singularã în tarã, în mai multe judete, cum ar fi Botosani, Vrancea sau Sibiu, întâmplându-se acelasi lucru. Mai mult decât atât, desi a apãrut un act normativ, legea 58/2013, prin care se vrea înfiintarea camerelor agricole, nu a apãrut nici metodologia, si nici nu s-a fãcut alocarea fondurilor necesare organizãrii alegerilor, acest ultim lucru fiind un alt motiv de nemultumire pentru fermieri, care se tem cã nu se vor aloca bani de la buget, finantarea camerelor, inclusiv a alegerilor fiind posibil sã se facã din cotizatiile ce le vor fi impuse.

Anul trecut – alegeri mãsluite la camerele agricole

La sedinta din septembrie anul trecut pentru constituirea Comitetului Judetean de Initiativã, a fost numit presedinte al acestuia Ioan Tibulcã, fost prefect, nasul presedintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu. Acesta a reusit performanta ca, drept membri ai CJI, sã fie alese persoane apropiate, fãrã a lua în calcul asociatiile de crescãtori de animale sau de producãtori cu pondere mare în agricultura vasluianã. Scopul acestor numiri a fost clar, acela de a controla alegerile pentru camerele zonale. Chiar dacã Camera Agricolã este un organism non-guvernamental, dat fiind cã aceste camere vor avea un cuvânt important de spus atât în elaborarea politicilor agrare a tãrii, dar si în ceea ce priveste acordarea de subventii la nivel judetean, cineva anume trebuia sã controleze alegerile, astfel încât sã „iasã” cine trebuie, nu cine meritã! În aceste conditii, nu este de mirare reticenta marilor fermieri din judet, care, în acest an, au ezitat sã-si nominalizeze reprezentanti în CJI, tocmai pentru a nu participa la o nouã mascaradã, asa cum a fost cazul anul trecut. Culmea este cã functiile din CJI sunt onorifice, singura plãtitã fiind cea a presedintelui, iar atributiile membrilor înceteazã dupã organizarea alegerilor pentru reprezentantii camerelor locale si cea judeteanã agricolã. Multi dintre producãtorii agricoli mari din judet ezitã însã sã-si lege numele de aceastã comisie, tocmai pentru a nu fi pãrtasi la „împãrteala” fãcutã de mai marii Consiliului Judetean Vaslui, institutie de care, conform reorganizãrii Ministerului Agriculturii, va depinde acest organism consultativ.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.