spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
13.3 C
Vaslui
10-mai-2024

Campanie națională: constructorii, luați în colimatorul inspectorilor de muncă

- Advertisement -

VERIFICĂRI… În ultima perioadă, inspectorii de muncă din cadrul ITM Vaslui au fost parte din campania națională de verificarea a angajatorilor din domeniul constrtucțiilor. Verificările au avut în vedere respectarea cerințelor minime de securitate și sănătate în domeniul muncii. De asemenea, campania a fost efectuată și ca urmare a numărului mare de accidente care au avut loc anul trecut în acest domeniu de activitate. La finalul campaniei, în perioada aprilie – noiembrie 2023, a fost efectuată verificarea măsurilor dispuse angajatorilor controlați.

Construcțiile constituie unul dintre sectoarele cu pondere importantă în economia națională. În baza analizei datelor statistice privind indicele de frecvență care indică numărul de accidentați care revin la 1000 de lucrători, s-a constatat că acest sector de activitate are o pondere majoră în numărul total de accidentați în muncă. Situația se datorează caracteristicilor muncii în acest domeniu de activitate, respectiv nivelul scăzut al pregătirii personalului, caracterul sezonier al lucrărilor, modificarea continuă a mediului de muncă, modificarea frecventă a locației, procent ridicat de lucrători fără forme legale, dar și pericolele de accidentare existente în mediul de muncă. Având în vedere numărul de accidente de muncă înregistrat în acest domeniu de activitate în anul 2022, s-a considerat că se impune intensificarea acțiunilor de verificare și monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, precum și asupra modului în care angajatorii realizează măsurile de securitate și sănătate dispuse de inspectorii de muncă, în șantierele temporare și mobile. Față de aceeași perioadă a anului 2021, numărul de accidentați mortal a crescut cu 11,4% – reprezentând 21,44 % din totalul accidentaților mortal din domeniul construcțiilor. Dintre sectoarele economiei naționale în care au fost înregistrate cele mai multe accidente de muncă – 899 în primul trimestru al anului 2022, domeniul construcții clădiri ocupă poziția a treia, cu 47 accidentați – 5,2% din totalul accidentaților), dar și a doua poziție în ceea ce privește numărul de accidentați mortal – reprezentând 21,44 % din totalul accidentaților mortal cu 11,4% mai mult față de aceeași perioadă a anului 2021. În acest sens, Inspecția Muncii a desfășurat în anul 2022, o campanie națională de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă în domeniul construcțiilor. În urma controalelor au fost depistate o serie de deficiențe, cele mai multe făcând trimitere la locurile de muncă fără sisteme de protecție colectivă, fără balustradele solide, fără platforme sau plase de prindere, suficient de solide pentru a împiedica sau opri căderile de la înălțime. De asemenea, au fost depistate situații în care angajații nu utilizează echipamentele individuale de protecție corespunzătoare sau angajații au parte de instruiri incomplete sau neconsemnate în fișele de instruire individuale. Mai mult, au fost depistate cazuri în care platformele de lucru, pasarelele și scările schelelor prezintau riscuri de accidentare în timpul utilizării și construite fără a avea un proiect tehnic.

Iată ce a dorit să schimbe campania inspectorilor de muncă

Direcția de Control Securitate și Sănătate în Muncă a considerat necesară organizarea și coordonarea de campanii naționale și acțiuni sectoriale. Această campanie a avut drept obiective creșterea gradului de implicare a angajatorilor și a lucrătorilor din domeniul construcțiilor în ceea ce privește obligativitatea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea și sănătatea în muncă, cu precădere în prevenirea riscului de cădere de la înălțime, al surpării malurilor la lucrările de excavații. Asigurarea de echipamente colective de protecție și individuale în proporție de 100%. De asemenea, campania a urmărit respectarea prevederilor legale în ceea ce privește instruirea lucrătorilor în activitățile din domeniul construcțiilor (din numărul total de fișe de instruire verificate, instruirea să fie efectuată în mod corespunzător în proporție de 100%). Și nu în ultimul rând, campania a dorit implementarea măsurilor de siguranță la utilizarea instalațiilor de ridicat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.