17.7 C
Vaslui
02-oct.-2022

Caprele otrãvite: verdict crimã!

- Advertisement -

VERDICT Medicii veterinari din cadrul Laboratorului Sanitar-Veterinar al DSVSA Bârlad, au dat ieri verdictul în cazul celor 22 de capre ucise de o mânã criminalã în satul Borodesti, comuna Pochidia: au fost otrãvite cu furadan! Acum politia face cercetãri pentru a depista cine este autorul masacrului si a-l trage la rãspundere pentru încãlcarea unei legi speciale, privind folosirea unei substante toxice interzise în agriculturã, si pentru distrugere.

Peste 20 de capre si-au gãsit acum trei zile sfârsitul în conditii greu de închipuit, dupã ce au mâncat boabe de porumb tratat, aruncate de un om inconstient într-o lizierã de salcâmi. Pentru cã proprietarul turmei, Costicã Zaburichi, trecea deseori cu turma sa de peste 200 de oi si capre pe imasul comunal, omul a fost amenintat de un localnic cã îi vor fi omorâte, mai precis otrãvite. Si cine a amenintat n-a glumit de loc! A aruncat grãunte otrãvite prin zona unde mergea turma, iar caprele au început sã mânânce din ele. Zadarnic au încercat veterinarii sã salveze mãcar o parte dintre ele. Animalele au murit în chinuri groaznice. Au agonizat ore în sir, sub privirile neputincioase ale proprietarului, care a plâns cu lacrimi amare. El spune cã, în aceastã toamnã, nu mai putin de 42 de capete i-au murit otrãvite. Politistii, chemati la fata locului, au luat probe din grãuntele împrãstiate pe jos, iar douã dintre cadavrele caprelor au ajuns la DSVSA Bârlad, pentru a li se face necropsia si analizele ca sã se poatã preciza exact cauza mortii.

Verdict: crimã!

Medicul veterinar Costel Nitã, directorul DSVSA Bârlad, a precizat ieri cã în urma investigatiilor de laborator s-a stabilit diagnosticul privind decesul caprinelor. „Este clar intoxicatie cu carbofuran (furadan – n.r.), aceastã substantã fiind gãsitã în boabele de porumb ce se aflau în continutul stomacal al caprinelor aduse pentru a fi fãcutã autopsia si analizele. Verdictul nostru este clar: caprinele au fost otrãvite”, a spus medicul veterinar Costel Nitã.

Politia îl cautã pe criminal

„Nu a ajuns la noi încã o hârtie oficialã cu rezultatul analizelor de la DSVSA, dar asa si noi bãnuiam, cã au fost grãuntele otrãvite. Deocamdatã este deschis dosar penal în care este cãutat fãpasul, care n-a fost încã identficat. Acesta va fi cercetat pentru comiterea infractiunii de distrugere si pentru cã a folosit furadanul, o substantã interzisã în agriculturã prin legea 360/2003, privind regimul substantelor si preparatelor chimice”, a spus inspectorul Mihaela Straub, purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.