spot_img
spot_imgspot_img
13.1 C
Vaslui
28-mai-2024

Cosmar (video, foto)

- Advertisement -

Captivi sub nãmeti!

LA LIMITÃ O luptã inegalã cu natura dezlãntuitã s-a dus, ieri dimineatã, pe drumul national care leagã Vasluiul de Iasi. Zeci de oameni au rãmas blocati în mapini, pe DN 24, iar salvatorii au ajuns cu greu la ei. Viscolul a troienit soseaua, iar utilajele n-au mai fãcut fatã. Au fost mobilizati pompieri, jandarmi, militari de la Unitatea Militarã Husi, dar si membrii Clublui „All for road” din oras. Abia dupã prânz, sinistratii au scãpat din infernul alb. Între timp, în judet, ambulantele au fost solicitate la maxim, iar în unele cazuri, pacientii au fost scosi din troiene cu masinile de teren. Supãrat cã situatia la nivel de judet a scãpat de sub control, ministrul Dusa l-a pus la punct, în videoconferintã, pe prefectul Radu Renga.

Zeci de oameni au rãmas captivi în infernul alb, la granita dintre judetele Vaslui si Iasi. Masinile lor au întepenit ore întregi pe sosea, dupã ce vântul care sufla cu putere a adus zãpada de pe câmp. Soferii au fost biruiti de forta naturii. Pânã si camioanele de la pompieri si jandarmi s-au blocat, iar masinile de teren au ajuns cu greu la locul solicitãrii. Dupã mai bine de patru ore, 22 de oameni au fost salvati din troiene. Ei au fost transportati la primãria Solesti, unde s-au încãlzit si au primit ceai cald. Si drumul national care leagã Vasluiul de Bacãu a fost închis. Toatã ziua, ambulantele au ajuns cu dificultate la solicitãri. Pacientii si echipajele medicale au rãzbit prin troiene cu masini de teren. „E nenorocire! Nu se poate asa ceva! Dacã stiam cã e drumul aât de rãu, nu plecam din Vaslui. Nu am fost anuntati la timp. Sunt multe masini blocate, mai mult de zece masini. Sunt oameni înghetati de frig, care stau de câteva ore în masini”, spuneau soferii. Unii au încercat sã înfrunte vitregia naturii si s-au aventurat nebuneste pe drumul cãtre Codãesti. E vorba de soferul unui microbuz, care transporta opt persoane cãtre Dãnesti. Omul a fentat filtrul politiei din Solesti, nu a tinut cont de sfaturile directorului de la Drumuri Nationale, Gicu Maftei si, în scurt timp, a fãcut cale întoarsã. „Am ajuns pânã la Popesti. Nu am vãzut alte masini. Cele care s-au blocat sunt mai departe. Am plecat spre Dãnesti, dar mã întorc, cã nu se vede nimic în fatã, e viscol”, a spus bãrbatul. A fost la un pas sã fie linsat de directorul de la Drumuri Nationale pentru inconstienta de care a dat dovadã, punând în pericol atâtea vieti. „E inconstient. Acest om e inconstient. Degaba a fost avertizat, el a venit sã vadã cu ochii lui cã nu se poate. Sunt aproximativ zece masini blocate, în câteva ore sperãm sã le scoatem. Vântul bate cu 80 km/h, vizibilitatea este zero”, a declarat Gicu Maftei. Si Cãtãlin Popa, inspectorul adjunct al IPJ Vaslui, a fost în teren alãturi de colegi si a pus umãrul sã-i scoatã pe oameni din necaz. „De aici încolo nu se mai trece. E blocat în totalitate. Nimeni nu vine, nimeni nu pleacã. Avem colegii de la Rutierã în fatã, asteptãm câteva utilaje, armata, sã salvãm oamenii”, a spus Popa.

Bãtrân salvat in extremis de pompieri

Imediat dupã ora 7, iesirea din Vaslui cãtre Iasi a fost blocatã pentru toate masinile. Politistii rutieri i-au îndemnat pe soferi sã foloseascã o rutã ocolitoare, pe la Rebricea. Oamenii s-au conformat. Au fost însã si persoane care au asteptat ore în sir ca drumul sã fie deblocat. „Mã duc la tatãl meu, la Pribesti. Trebuie sã îi duc medicamente, mâncare, sã curãt zãpada. El e bãtrân. Trebuie sã ajung la el. Nu îmi vine sã cred cã la Solesti e viscol si zãpadã mare pentru cã aici e bine, a trecut lama. Nu mã risc, totusi. Dacã mã lasã politia, trec, dacã nu, nu vreau sã rãmân în câmp”, a declarat omul. Mai multe echipe de jurnalisti au pornit spre Codãesti. Pe drum, nicio masinã. La Solesti, un alt filtru de politie. Dincolo de Solesti, s-a dezlãntuit iadul. Vizibilitate sub 20 de metri pânã la Miclesti. De aici încolo însã, nu se mai putea înainta niciun pas. Nu se vedea la doi metri în fatã, asa cã orice efort era sortit esecului. Au fost chemati în ajutor pompierii, jandarmii, militarii de la Husi, dar si câteva masini de la Clubul „All for road” Vaslui. „E îngrozitor. Viscolul suflã cu putere, zãpada e mare, multi oameni au rãmas blocati în nãmeti. Împreunã cu autoritãtile, am contribuit la salvarea lor. Am avut si noi câteva incidente, pe drum, le-am remediat. Ar fi bine ca oamenii sã nu se mai aventureze pe drumuri, decât dacã e absolut necesar. Ar fi de dorit ca astfel de situatii sã nu se mai repete”, e de pãrere Octavian Apetrei, Clubul „All for road” Vaslui. Sulurile uriase de zãpadã aduse de viscol pe sosea au încetinit munca salvatorilor. Pânã la urmã, oamenii nu s-au lãsat bãtuti si au ajuns la semenii lor aflati în necaz. „Nu am mai vãzut asa ceva în toatã cariera mea. E un viscol cumplit. Inclusiv masinile pompierilor si jandarmilor au rãmas blocate, dar facem eforturi sã scoatem pe toatã lumea. Am solicitat si ajutorul militarilor de la Husi. Am scos 22 de persoane, mai rãmân douã tiruri. Soferii nu vor sã abandoneze marfa, dar au motorinã, alimente, sunt în sigurantã”, a declarat Neculai Olaru, seful IJSU Vaslui. Înghetati de frig, sinistratii au fost transportati la primãria din Solesti unde s-au încãlzit. Pompierii vasluieni au gãsit un bãtrân aproape înghetat de frig, în aceeasi zonã si i-au acordat primul ajutor. Si în cursul noptii de sâmbãtã spre duminicã, nouã persoane au fost salvate din nãmeti, dupã ce au rãmas înzãpezite la Codãesti si Bunesti Averesti.

Prefectul „urecheat” de ministrul Dusa

Autoritãtile din judetul Vaslui au pierdut lupta cu nãmetii! Din nou! A recunoscut-o chiar Ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa. Asearã, în timpul videoconferintei cu prefectii, reprezentantul guvernului în teritoriu, Radu Renga, a fost mustruluit în fata întregii tãri de cãtre seful sãu, care i-a reprosat cã doarme în papucii statului în timp ce drumurile sunt înzãpezite, iar zeci de oameni sunt blocati în nãmeti. Ministrul l-a criticat pe prefectul judetului Vaslui pentru cã nu a luat din timp mãsurile care se impun astfel încât nicio persoanã sã nu fie prinsã blocatã în trafic. „Domnule prefect, nu ati actionat prompt de vreme ce oamenii au rãmas blocati atâtea ore în nãmeti drumurile au fost acoperite cu zãpadã. Dacã erati mai atent si mobilizati factorii de rãspundere alta ar fi fost situatia”, a spus ministrul. Degeaba a încercat prefectul sã se scuze pentru incompetenta de care a dat dovadã. Ministrul i-a tãiat microfonul si l-a trimis la plimbare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.