spot_imgspot_img
9.4 C
Vaslui
26-apr.-2024

Cardul de sãnãtate, un al doilea buletin!

- Advertisement -

Din ianuarie 2011, vom fi obligati sã avem în portofel cel de-al doilea buletin: cardul national de sãnãtate! Va intra în curând în vietile noastre si nu vom putea merge fãrã el la medicul de familie, la spital sau la farmacie ca sã ne ridicãm medicamentele!

Cardul de sãnãtate va trebui sã îl avem asupra noastrã mereu, pentru a putea accesa serviciile medicale. Îl vom purta în portmoneu, alãturi de cartea de indentitate. Cardurile de sãnãtate vor trebui completate cu date de cãtre medicii de familie. Pentru asta, doctorii trebuie sã-si cumpere un soft si un cititor de carduri, investitie de circa 2-3.000 de euro! Medicii însã se opun vehement si refuzã aceastã activitate neplãtitã! Despre cardurile de sãnãtate vorbeste toatã lumea desi nimeni nu stie nimic concret în legãturã cu acest document a cãrui emitere ar fi trebuit deja sã înceapã în aceastã lunã. Ultima gãselnitã a guvernantilor constã în pasarea acestor carduri de sãnãtate în responsabilitatea medicilor de familie, desi banii pentru ele vor fi încasati direct de Casa de Asigurãri de Sãnãtate. Medicii de familie vasluieni spun cã aceste carduri sunt binevenite, însã problema este cea a cititoarelor de carduri. “Cardurile de sãnãtate sunt binevenite, însã ar trebui sã aflãm cât costã un cititor de card. Din câte stiu, nu sunt încã gata aceste carnete de sãnãtate, deci nu cred cã vor fi introduse la începutul lunii ianuarie 2011. Aparitia lor ar fi utilã mai ales în conditiile în care pacientii trebuie sã meargã din 3 în 3 luni la CJAS, iar acest lucru îi va scuti de aceste drumuri. De asemenea, orice furnizor poate verifica calitatea persoanei, dacã este asiguratã sau nu”, a declarat medicul Monica Ilisei, presedintele Patronatului Medicilor de Familie Vaslui.

Card cu CIP

Cardul de sãnãtate va arãta ce diagnostice am primit de-a lungul anilor, fiind obligatoriu pentru fiecare cetãtean român, fie asigurat, fie neasigurat. Cei neasigurati, fie cã-l prezintã, fie cã nu, vor beneficia de ajutorul medical numai în situatii de urgentã. Ceilalti vor dovedi cu el cã au dreptul si la alte îngrijiri. Cardul va avea un cip electronic unde vor fi stocate date despre istoricul medical al posesorului. Trebuie spus cã acesta nu va contine acceptul pentru donarea de organe. O datã cu cardul, fiecare unitate sanitarã, medic de familie, specialist sau farmacie va avea un dispozitiv prin care va trece cartela. Toate datele, de la prescriere de medicamente pânã la un diagnostic, vor fi transmise casei de asigurãri, iar în timp va fi creatã o fisã electronicã a pacientului. Cardul medical nu este transmisibil si va fi valabil între 2 si 5 ani. Acesta va contine pe lângã nume si prenume, un numãr de identificare a posesorului, altul decât codul numeric personal. În plus, va avea un cip pe care vor fi trecute si alte date medicale ale omului: grupa de sânge, informatii privind eventualele alergii, date referitoate la posibile tratamente cu medicamente anticoagulante. Detinãtorul cardului trebuie sã îl prezinte la doctor, la spital sau la farmacie, iar toate serviciile medicale vor fi înregistrate în sistemul informatic al casei de asigurãri.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.