spot_img
16.5 C
Vaslui
17-sept.-2024
spot_img

Care au fost capcanele creditelor în franci elveţien

- Advertisement -

În 2008, era „exotic” să contractezi un credit în franci elveţieni. Un franc era un pic peste 2 lei, dobânzile erau mai mici, iar băncile ofereau credite mai mari în franci decât în valute clasice. Astăzi, un franc este peste 3 lei. Care au fost capcanele creditelor în franci elveţieni?

O rată de 1.000 de franci a unui credit de 124.000 CHF avea un echivalent în lei de aproximativ 2.000 de lei. Astăzi, aceeaşi rată a crescut la peste 3.000 de lei. Şi asta în doar 2 ani.

Mai mult, la un venit lunar net de 3.500 lei se puteau lua un credit de nevoi personale cu ipotecă 90.000 de franci elveţieni, ceea ce insemna, la finalul lui 2007, aproximativ 54.000 de euro. Daca s-ar fi optat pentru un imprumut în euro, suma maximă ar fi fost de 39.000 de euro.

„Creditele în franci elveţieni au fost într-adevăr un pariu riscant”, spune Christian Blaabjerg, Chief Equity Strategist al Saxo Bank, care a explicat pentru capital.ro că mecanismul funcţionării creditelor în franci elveţieni poate fi descris cu o singură expresie: apetit pentru risc.

Pe scurt, creditele în franci erau foarte atrăgătoare întrucât nu exista sub nicio formă un scenariu care să anunţe criza economică şi financiară care aveau să urmeze. Erau nişte bani ieftini, care se puteau obţine uşor. Nimeni nu-şi imagina că sistemul financiar se va prăbuşi, iar cel economic se va deteriora, cu atât mai puţin oamenii obişnuiţi care au contractat creditele „toxice”.

Nimeni n-ar fi bănuit că recesiunea şi programele de simulare economică vor întări monede precum francul elveţian sau yenul japonez, spune Blaabjerg.

De la începutul anului până acum, francul elveţian s-a apreciat în faţa monedei naţionale cu peste 40 de bani, ajungând să valoreze 3,23 de lei, ceea ce a făcut ca ratele creditelor în franci să fie din ce în ce mai greu de suportat pentru cei care în perioada 2007-2008 luau în această monedă terenuri sau case.

Ce se va întâmpla de acum înainte

În privinţa estimărilor pentru viitor, oficialul Saxo Bank este destul de clar în expirmare: „Ne aşteptăm ca durerea să continue pentru cei care au expunere în franci elveţieni”.

Veştile proaste nu se opresc aici. Cele îngrijorătoare vin chiar din Elveţia: „Aprecierea francului elveţian nu va putea fi stopată de Banca Naţională a Elveţiei (BNS). Instituţia a intervenit de-a lungul anilor trecuţi, însă fără succes”, notează un analist bancar elveţian, citat de publicaţia Le Temps.

BNS a încercat să intervină în cursul zilei de luni pentru a stopa apreciera francului în faţa monedei europene însă fără succes.
capital.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.