Asteroidul Bennu, care face subiectul celor mai multe discuţii ştiinţifice privind originea vieţii după ce oamenii de ştiinţă au studiat eşantioane de pe suprafaţa lui, ar putea lovi, totuşi, Pământul şi determina „o iarnă globală”, arată un nou studiu.
Recent, asteroidul Bennu a fost în centrul discuțiilor științifice, în special după ce cercetătorii au analizat eșantioanele de suprafață colectate de misiunea OSIRIS-REx a NASA. Dacă cei mai mulţi s-au entuziasmat cu privire la ceea ce roca spațială poate dezvălui despre originile vieții, un nou studiu a introdus o posibilitate mult mai tulburătoare: Bennu ar putea intra în coliziune cu Pământul.
Deși probabilitatea este foarte mică, oamenii de știință estimează că Bennu are o șansă din 2.700 de a lovi planeta noastră. Dacă un astfel de eveniment ar avea loc, nu s-ar întâmpla până în anul 2182, ceea ce înseamnă că omenirea are la dispoziție cel puțin 157 de ani pentru a se pregăti.
Deși este considerabil mai mic decât asteroidul care a provocat dispariția în masă a dinozaurilor acum 66 de milioane de ani, Bennu reprezintă totuși o amenințare semnificativă.
Efectele asupra Pământului
Potrivit studiului, publicat de cercetătorii care fac parte din Centrul IBS pentru fizica climei, un impact direct ar elibera în atmosferă aproximativ 400 de milioane de tone de praf, aerosoli și resturi. Acest lucru ar bloca lumina solară, ceea ce ar putea duce la o răcire a temperaturii de la suprafața Pământului cu 4°C, ceea ce ar putea declanșa o iarnă globală.
Reducerea luminii solare ar devasta viața plantelor, perturbând lanțurile alimentare și afectând ecosistemele terestre și marine. Nivelul precipitațiilor ar putea scădea cu 15 %, agravând și mai mult instabilitatea mediului, informează Express...https://adevarul.ro/stil-de-viata/stiinta/care-este-probabilitatea-ca-asteroidul-bennu-sa-2422306.html