spot_img
13.1 C
Vaslui
21-sept.-2024
spot_img

Carosabilul s-a surpat din nou pe Faleză. Groapa de la Elice II

- Advertisement -

* Incredibil, dar adevărat! La mai puţin de un an de la încheierea lucrărilor de reabilitare a Falezei Superioare, care s-a surpat la Elice pe 14 februarie 2010, pământul a luat-o din nou la vale. Aproape 8 metri adâncime are groapa care a reapărut ieri în carosabil. Asta după ce, anul trecut, firma Vîlceana a primit în jur de 300.000 de euro de la bugetul local ca să astupe hăul *

Ieri, la orele prânzului, o gaură prin care ar fi putut trece cu uşurinţă un om a apărut pe Faleza Superioară, la Elice, pe banda a doua de mers către Parcul de la Pastilă. Adică exact în acelaşi loc în care anul trecut, pe 14 februarie, s-a căscat hăul care mai avea puţin şi atrăgea atenţia Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.

Cauzat de prăbuşirea unei bucăţi din cupola colectorului de ape uzate din subteran, vechi de peste 100 de ani, craterul a fost astupat atunci cu eforturi financiare consistente: 1,4 milioane de lei, TVA inclus, bani plătiţi de Primărie societăţii gălăţene de construcţii Vîlceana. Lucrările aproape că au secat rezervele de răbdare ale şoferilor, care au putut circula din nou pe acolo abia de la sfârşitul lui iulie.

Ieri, însă, nimeni nu avea nici cea mai vagă idee referitoare la cauza noii surpări. Prima reacţie a societăţii Apă Canal, cea care administrează reţelele municipale de apă şi de canalizare, a fost aceea de a trimite un muncitor în subteran, printr-un tunel de vizitare apropiat, însă veştile aduse de el la suprafaţă nu au fost lămuritoare.

„Toată partea stângă e surpată şi curge de undeva de sus”, le-a spus el experţilor de la Apă Canal şi de la Primărie, care formaseră o celulă de criză ad-hoc, la buza gropii.

Pentru a afla din ce cauză s-a surpat pământul şi, deci, pentru a stabili unde şi cum să acţioneze, experţii au trimis în subteran un robot cu cameră video, pe care Apă Canal îl foloseşte atunci când trebuie să localizeze o avarie pe conductele sale. Robotul, care a determinat adâncimea exactă a gropii – 7,8 metri, a indicat totodată cauza probabilă a surpării.

„Se pare că bolta colectorului, datând de pe la 1890, s-a prăbuşit din nou, pe fondul vechimii acesteia şi a presiunii exercitate de apă. Bucata refăcută anul trecut de Vîlceana este intactă. De data asta se pare că s-a prăbuşit o bucată situată la aproximativ jumătate de metru de prima”, a explicat, aseară, directorul Apă Canal, Gelu Stan.

Iar aceasta este doar una dintre variantele luate în considerare de experţi, care au decis reluarea forărilor de la primele ore ale dimineţii. „Investigaţiile continuă”, a spus directorul tehnic-producţie de la Apă Canal, Niţă Podaru.

Reparaţia va fi plătită tot de Primărie

Având în vedere faptul că, cel mai probabil, această a doua surpare a fost generată, ca şi anul trecut, de o avarie produsă pe reţelele Apă Canal, costurile de execuţie a lucrărilor de reparaţie vor fi suportate tot de municipalitate, susţine operatorul.

„Este o avarie de urgenţă şi Primăria va suporta cheltuielile cu reparaţia, pentru că ea este proprietarul acestor mijloace fixe. Apă Canal doar le exploatează. Va fi, probabil, o licitaţie pentru desemnarea constructorului”, a spus directorul Apă Canal, Gelu Stan.

Directorul său tehnic-producţie, Niţă Podaru, a ţinut să precizeze faptul că asemenea incidente nu se vor mai repeta, deoarece în viitorul apropiat colectorul cu probleme nu va mai funcţiona la aceiaşi parametri.

„El nu va mai lucra ca şi colector, ci ca deversor. Mai precis, din octombrie, apele uzate adunate din zona centrală a oraşului nu vor mai fi strânse de acest colector şi deversate în Dunăre, ci vor fi preluate de staţia de pompare care se construieşte la Elice şi trimise la staţia de epurare de lângă Nalba. Colectorul va fi pus în funcţiune doar atunci când va ploua abundent, iar staţia de pompare nu va face faţă. Atunci, colectorul va prelua surplusul de apă şi îl va deversa în fluviu”, a explicat Niţă Podaru.

Trafic îngreunat, dar nu blocat

Imediat după apariţia gropii pe Faleza Superioară, celula de criză formată din experţi de la Apă Canal şi de la Primărie a instituit un perimetru de lucru, închizând întreg sensul de mers către Parcul de la Pastilă pe o porţiune de 10-15 metri, în faţa Elicei.

Maşinile au fost nevoite să se înghesuiască astfel pe cele două benzi de circulaţie de pe sensul opus. Îngreunat în primele minute de după producerea surpării, traficul a fost fluidizat de echipaje ale Poliţiei Rutiere şi, ulterior, ale Poliţiei Locale. Însă, în ciuda prezenţei poliţiştilor, pe Faleză au apărut dopuri în trafic după-amiază, când gălăţenii se întorceau de la serviciu.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.