24.4 C
Vaslui
28-iun.-2022

„Casa Cuza” va fi reabilitată, restaurată și consolidată cu fonduri guvernamentale sau europene

PROMISIUNI… Pentru a consfinți originea lui Cuza, autoritățile din Bârlad au anunțat de ani de zile, mai ales în 2020, când se împlineau 200 de ani de la naștera domnitorului, că vor salva casa Cuza, în primăvara aceea fiind date ca sigur că se demara lucrările de reabilitare.

OARE?… Consilierii bârlădeni vor analiza în ședința ordinară a CLM Bârlad din 31 martie, proiectul inițiat de primarul Bârlad, pentru aprobarea indicatorilor economici privind reabilitarea, restaurarea și consolidarea Casei Cuza. Locul nașterii domnitorului Alexandru Ioan Cuza a fost disputat de-a lungul istoriei, fiind indicate argumente potrivit cărora marele domnitor s-a născut ba la Bârlad, ba la Huși, ba la Galați sau Iași. În anul în care se împlineau 200 de ani de la nașterea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, mai precis 2020, istoricii bârlădeni au afirmat, fără echivoc, că locul nașterii domnitorului este Bârladul. Pentru a consfinți originea lui Cuza, autoritățile din Bârlad au anunțat de ani de zile, mai ales în 2020, când se împlineau 200 de ani de la naștera domnitorului, că vor salva casa Cuza, în primăvara aceea fiind date ca sigur că se demarau lucrările de reabilitare. Nu era prima “primăvară” vizată… dar  pandemia probabil a pus frână pornirilor de a repara și consolida locul unde s-a născut fiul Bârladului, Alexandru Ioan Cuza. Acum, că s-a terminat cu pandemia, proiectul a fost scuturat de praf, scos la lumină și refăcut, astfel că poate acum va veni acea “primăvară” cu promisiunile  și puse în operă!

Casa Alexandru Ioan Cuza se află în cartierul Podeni din Bârlad, pe strada care poartă numele domnitorului, la numărul 95A. Autoritățile bârlădene au transformat  casa lui Cuza în locuințe sociale pentru patru familii. Totuși, în semn de omagiu, edilii orașului din perioada post-decembristă au dezvelit, pe 20 martie 1990, o placă comemorativă în curtea imobilului. Placa memorială a ajuns, între timp, uscător pentru rufe pentru chiriași. Actuala clădire, situata pe str. Alexandru loan Cuza nr. 95A, respectiv corpul principal, a fost construită la începutul secolului XIX (casa a fost construită în 1812 de către familia Cuza), inclusă în lista monumentelor istorice. “Casa Cuza”, situată pe un teren de cca 1351 mp, are un regim de înălțime parter, cu o suprafață desfășurată de 144 mp. Conform expertizei tehnice, sunt necesare intervenții asupra structurii de rezistență a clădirii ce constau în realizarea unor subzidiri la nivelul fundațiilor pentru creșterea adâncimii de fundare, execuția unor centuri perimetrale interioare din beton armat la cota pardoselii propuse, refacerea planșeului din lemn de peste parter și a șarpantei, implicit introducerea unor stâlpi și grinzi de lemn pentru rigidizarea structurii existente. Pentru aducerea construcției la parametri de siguranță și funcționare impuși de legislația în vigoare, precum și punerea în valoare a acestui monument istoric sunt necesare efectuarea de lucrări așa cum rezultă din documentația întocmită de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI) întocmită de SC C.G. DESIGN CONS SRL, fiind necesară aprobarea indicatorilor tehnico-economici ale obiectivului de investiții, în conformitate cu prevederile legale.

Valoarea totală a obiectivului de investiții  va fi de 3.769.097,49 lei cu TVA (3.171.285,08 lei fără TVA) din care Construcții Montaj este de 2.694.157,60 lei cu TVA.  Finanțarea se va asigura din fonduri extrabugetare (fonduri de la bugetul de stat și/sau fonduri europene) și cofinanțare de la bugetul local (pentru cota de finanțare și pentru cheltuieli neelegibile). Durata de realizare estimată (contractare și execuție): 24 luni de la asigurarea fondurilor necesare (semnarea contractelor de finanțare).

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Interesant! Design Cons nu e aceeasi firma, DE CASA A PRIMARIEI, care a fost folosita pentru a executa Reiser-ul la comanda lui Mitica? Si cum vine asta: cu fonduri guvernamentale SAU europene?
    Ori firma de casa este de un amatorism absolut ori cei care au dat comunicatul de presa (unul e ala cu capra de Anul Noi iar al doilea e „new entry”) erau tulburati dupa o noapte de munca la scos dopuri de sticla!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here