24.1 C
Vaslui
26-sept.-2022

Casatorie cu forta, la Vaslui

- Advertisement -

Desi nu se vor, pesedistii si liberalii vasluieni trebuie sã se “iubeascã”!

E OFICIAL… De sâmbãtã, România are o aliantã despre care nici nu puteai sã-ti imaginezi cã ar putea exista, în urmã cu 3-4 ani de zile. Multe lucruri sunt pe cale sã se schimbe dupã constituirea Uniunii Social-Liberale (USL), în cursul zilei de sâmbãtã, când delegatiile PNL, PSD si PC si-au dat acordul pentru o viitoare colaborare electoralã. O aliantã care va trebui sã functioneze încã din zilele urmãtoare, dacã luãm în calcul punctul care spune cã “orice aliantã cu PDL în plan local este interzisã.” La Vaslui, alianta nu este doritã de niciuna dintre pãrti, cel mai vehement oponent al formãrii noii aliante fiind presedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu. Acesta a atacat modul în care se gândeste împãrtirea candidaturilor pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean, având în vedere cã social-democratii vor putea propune candidaturi doar în 21 de judete. Buzatu, sustin surse din interior, a fost singurul pesedist cu greutate care a votat împotriva înfiintãrii USL, la delegatia permanentã a partidului de sâmbãtã, în timp ce, la liberali, Ludovic Orban s-a opus ferm si vehement la adresa acestui proiect politic menit sã rãstoarne guvernarea PDL si sã-l înlãture (lucru vehiculat în interiorul aliantei) pe presedintele Traian Bãsescu. Liderul judetean al PSD crede cã denumirea noii aliante îi va bulversa pe alegãtori, la viitoarele alegeri locale, lucru perfect adevãrat, în conditiile în care cele trei partide componente vor face un talmes-balmes din programele lor politice. Se întrevede si o mare surprizã: peremistul-sef Corneliu Bichinet, aliatul traditional al PSD, va fi exclus din conducerea Consiliului Judetean, în 2012, în conditiile în care actualul coleg, Dumitru Buzatu, ar câstiga alegerile!

Dumitru Buzatu nu vrea unire cu liberalii, desi, cu putin timp în urmã, se declara “frate de sânge” cu acestia, în tentativa celor din PSD si PNL de a-l învinge la prezidentiale pe Traian Bãsescu. Sâmbãtã, însã, în ciuda votului contra dat de Buzatu – este singurul pesedist care a votat “împotrivã” în Delegatia Permanentã a PSD – s-a certificat aparitia unui monstru numit USL, respectiv Uniunea Social Liberalã. Noua aliantã are un aer rãzboinic, care întoarce România la manifestele anti-ceausiste din 1989, dacã citim paragraful de început al protocolului USL, în care se explicã de ce a fost nevoie de aceastã uniune contra firii: “Înlãturarea de la putere pe cale democraticã a actualului regim clientelar-mafiot corupt si ineficient.” O frazã care s-a rostit si înainte de 2005, când la putere era PSD, uitatã însã complet, în acest moment.

Liberalii, pesedistii si conservatorii se vor iubi ca fratii! Adicã, incestuos…

“Alianta (Uniunea Social-Liberalã, n.r.) va elabora un pact de neagresiune si de colaborare pe plan local, în plan politic general si în administratia publicã localã, pact care va fi aplicat obligatoriu, fãrã exceptie, de cãtre toate organizatiile locale, de sector si ale Municipiului Bucuresti, precum si de organizatiile judetene ale partidelor. (…) Aliantele constituite vor actiona prin sustinerea de proiecte comune pentru administratiile locale respective, precum si pentru alegerea în functiile de vicepresedinti ai consiliilor judetene, respectiv viceprimari, a câte unui membru din partea fiecãrei pãrti semnatare, acolo unde este cazul.”, se aratã în protocolul de înfiintare si functionare al USL. Mai pe româneste fie spus, liberalii nu se vor mai certa din acest moment cu pesedistii, în nicio primãrie din tarã, iar cei trei – PSD, PNL si PC – vor “lupta” din greu pentru a prinde un post de “vice”, fie cã este vorba de posturile de viceprimari ai resedintelor de judet sau de vicepresedinti la CJ. În aceste conditii, vorbind de Vaslui, constatãm cã PNL a pierdut si bruma de alesi locali care mai erau fideli partidului. Alesii liberali – primari sau consilieri locali – au ales sã plece spre zãri mai bune, refuzând orice aliantã cu PSD.

Alin Trifu “riscã” sã ajungã vicepresedinte la CJ Vaslui

Este si o mentiune interesantã în acest protocol: “un partid component al Aliantei detine singur majoritatea în consiliul respectiv, situatie în care are libertatea de a decide asupra detinãtorilor functiilor de vicepresedinte al consiliului judetean.” La CJ Vaslui, majoritatea este asiguratã, acum, de consilierii PSD si PRM, care fac un fel de aliantã, pe cale sã se termine cât se poate de repede. Consilierii PSD nu asigurã majoritatea, asa cã s-a apelat la aceastã formulã. În cazul în care pesedistul-sef Dumitru Buzatu, care a anuntat cã intentioneazã sã candideze pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean, ar câstiga alegerile, acesta ar trebui sã lucreze cu un vicepresedinte de la PNL, posibil Florin Ciurariu, si unul de la PC, si mai posibil, Alin Trifu! Iatã si textul protocolului: “În cazul în care Alianta va putea forma majoritãti care sã ducã la posibilitatea desemnãrii ambilor vicepresedinti ai Consiliului Judetean si ambilor viceprimari din municipiul resedintã de judet, fiecare parte va numi un vicepresedinte al Consiliului Judetean si un viceprimar al municipiului resedintã de judet.” Ce va însemna asta pentru judet, rãmâne de vãzut. Cert este cã, protocolul are un punct asupra cãruia nu este niciun dubiu: “Orice aliantã cu PDL în administratia localã este interzisã.” Mai ceva ca pe vremea lui Ceausescu, în aceastã nouã aliantã a rusinii.

Pesedistii, jucati pe degete de PNL

Probabil, cea mai grea loviturã pe care PSD a putut-o încasa în politica româneascã a fost sã semneze acest protocol, care “revigoreazã” PNL-ul lui Antonescu, un partid ca si inexistent în judetul Vaslui si în multe alte judete din tarã. PSD este pur si simplu îngenuncheat de conditiile protocolului, conform cãrora ar trebui sã prezinte 21 de persoane pentru candidaturi la presedintia unor Consilii Judetene si 21 de candidaturi pentru primãrii municipii resedintã. PNL si PC, douã partide care erau pe cale de disparitie pânã la momentul semnãrii protocolului, se pomenesc cu 20 de candidaturi la functiile de presedinte de CJ si tot atâtea pentru primãriile resedintã de judet. Basca, în aceste cazuri, masinãria de propagandã PSD, bine pusã la punct în tarã. Practic, PSD, care avea toate pârghiile în mânã, este pus sã munceascã pentru PNL, un partid care nu se mai vedea deloc în România si peste care a cãzut acest noroc chior. La Vaslui, de exemplu, situatia este certã pentru PSD, care va avea atât candidat la functia de presedinte de CJ, cât si la primãria Vaslui. Nimeni nu stie ce se va întâmpla în teritoriu, unde candidatii PNL se vor rãzboi cu cei ai PSD, desi protocolul spune cã, citãm, “Alianta va putea prezenta candidaturi comune în una sau mai multe circumscriptii electorale

Listele de consilieri, decise de sondaje!

O altã aiurealã pusã la cale de conducerea noii aliante se referã la listele comune de consilieri, care vor fi propuse electoratului. Protocolul spune cã, pe lângã persoanele care vor fi nominalizate la functiile de presedinte CJ si primar de municipiu resedintã, se vor face sondaje legate si de persoanele care ar putea ocupa locuri pe listele de consilieri ale USL. Pentru cã opinia publicã trebuie prostitã, fiecare dintre cele trei partide va semna câte un contract cu câte un institut de sondare a opiniei publice.

Primarul Pavãl: “Nu am de unde sã scot atâtia bani!”

Ceea ce socheazã la protocolul aliantei este modul în care se va finanta campania electoralã. “Bugetul campaniei electorale se constituie prin aport în proportie de 25% al candidatului pentru postul de primar, respectiv de presedinte al Consiliului Judetean, 25% al partidului din rândul cãruia provine candidatul de primar, respectiv de presedinte al Consiliului Judetean, celelalte 50% constituindu-se prin aportul partidelor, proportional cu ponderea pe lista de consilieri.”, scrie în protocol. Cum, pentru un post de primar se aruncã în joc în campanie în jur de 150.000-200.000 de euro, rezultã cã viitorul candidat de primar al USL va suporta din propriul buzunar cam 50.000 de euro, în timp ce la Consiliul Judetean contributiile proprii vor trece de 100.000 de euro! “Nu stiu despre aceastã prevedere, dar nici nu se pune problema sã scot atâtia bani. Nu am de unde. Mã lupt sã fac un buget corect pentru vasluieni, sã implementez proiectele de modernizare a orasului, iar dacã oamenii vor considera cã am fãcut bine pentru ei, mã vor vota încã un mandat.”, spune primarul Vasluiului, Vasile Pavãl.

“Dacã românii vor iesi în stradã, înnebuniti de foame, nicio aliantã nu va sta în picioare”

“Sunt adeptul ideii ca fiecare partid sã intre în campanie electoralã si sã se prezinte în fata electoratului pe liste proprii. Dupã alegeri, functie de cât a reusit fiecare partid sã strângã, se fac aliante pentru Consiliul Judetean, consiliile locale municipale, orãsenesti si comunale. Noua aliantã, formatã din stânga-dreapta si putin la centru, jos si sus, este constituitã, din punctul meu de vedere, pe doctrine diferite, deci are un fundament slab. Iatã cã, pe lângã PDL-UDMR, un bloc de dreapta, stânga-dreapta, s-a mai constituit un bloc politic: PC, care conduce, PNL, care este un fel de liant, si PSD. În aceste conditii, s-ar pãrea cã la mijloc se aflã PRM, care-si va vedea de drumul sãu si se va strãdui, în tarã, ca si în judetul Vaslui, sã cointereseze si sã capaciteze electoratul nationalist. E bine ca factorii politici sã învete din lectia Egiptului. Dacã românii vor iesi în stradã, înnebuniti de foame, nicio aliantã nu va sta în picioare. În rest, s-au remarcat, la Bucuresti, câtiva oameni lucizi: Orban, de la PNL, Adrian Severin si Dumitru Buzatu, de la PSD, care au înteles cã era cel mai bine ca fiecare partid sã intre cu încãrcãtura proprie în alegeri” – Corneliu Bichinet, secretar general PRM, vicepresedintele CJ Vaslui

“Iliescu a reusit sã distrugã PNL-ul si viseazã o nouã mineriadã”

“Am plecat din PNL în momentul în care mi-am dat seama cã partidul vireazã spre stânga si liberalii s-au vândut PSD-ului. Asa cum eu am venit în PDL, în 2009, când mi-am dat seama de ce se petrece în PNL, tot mai multi liberali vor veni alãturi de Partidul Democrat Liberal, pentru a întãri dreapta. Este momentul ca PDL sã construiascã o istorie a dreptei în România. În privinta acestei aliante USL, este o aliantã socialistã. Visul lui Patriciu, Vântu si Voiculescu s-a împlinit, odatã cu aparitia aliantei socialiste. Ion Iliescu a dorit tot timpul sã desfiinteze PNL-ul, iar acum a reusit, dupã atâtia ani de eforturi. Acum, nu i-a mai rãmas decât sã viseze la o nouã mineriadã. Dumitru Buzatu a avut dreptate sã se opunã acestei aliante, pentru cã PNL-ul nici nu mai existã la Vaslui si, cu sau fãrã acest partid, oricum îsi fãcea treaba în judet.” – deputat Dan Marian, presedinte PDL Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

47 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.