spot_imgspot_img
3.5 C
Vaslui
21-feb.-2024

Câstigãtorii Concursului de Caricaturã. Presedintele juriului recunoaste cã a fost subiectiv: „am încercat sã dãm premiile în România”

- Advertisement -

LAUREATI… Câstigãtorii Concursului de Caricaturã, organizat în cadrul Festivalului de Umor „Constantin Tãnase”, au fost premiati, zilele trecute, în cadrul vernisajului expozitiei „Salonul International de Caricaturã”. Marele Premiu a revenit caricaturistului Liviu Stãnilã din Fides (Hunedoara). „Nu sunt neapãrat un om al competitiei, un singur lucru mã tine pe linia de plutire: Liviu de azi sã fie mai bun decât Liviu de ieri. Salonul de la Vaslui îmi demonstreazã de trei zile încoace cã acest crescendo existã. Acum patru ani am luat Mentiune, acum doi ani am luat locul III, iar acum s-a nimerit ca juriul sã se „împiedice” si sã… Nu, glumesc! Mã aflu într-o companie extrem de selectã si de plãcutã, vã doresc multã sãnãtate si sã ne revedem cu bine”, a declarat caricaturistul Liviu Stãnilã în cadrul festivitãtii de premiere. Presedintele juriului, graficianul Marian Avramescu, a recunoscut cã în atentia lui si a colegilor lui s-au aflat întâi lucrãrile caricaturistilor români si abia apoi cele ale artistilor din strãinãtate, iar asta pentru cã ar fi, de fapt, o practicã foarte des întâlnitã în mai multe tãri: „tine de subiectivismul juriului, am încercat sã fim nationalisti, sã dãm premiile în România. Am urmat exemplul caricaturistilor din Polonia, Italia, Brazilia, care fac acest lucru, acordã atentie maximã creatiilor proprii si dupã aceea, internationalilor”.

Concursul de Caricaturã de anul acesta a reunit 34 de caricaturisti din tarã si din strãinãtate. Tema a fost un fragment modificat dintr-un celebru cuplet al actorului de vodevil Constantin Tãnase: „Ne-am trezit din pandemie / Și-am strigat cât am putut: / Și cu asta ce-am fãcut?”. Premiul I a fost câstigat de caricaturistul Gabriel Ursu din Târgu Mures, Premiul II – Pavel Constantin de la Focsani, iar Premiul III – Nicolae Veziteu din Vaslui. Mentiunile au revenit unor caricaturisti din Iran, Bulgaria si Siria. De asemenea, juriul a mai acordat o Mentiune onorificã caricaturistului Leonte Nãstase din Constanta, dar si un Premiu de onoare pentru întreaga creație artisticã. Acesta a revenit caricaturistului Mihai Ignat din Ploiești.

„Pentru editiile viitoare vrem sã includem si o sectiune pentru tineret”

Presedintele juriului, graficianul Marian Avramescu, a recunoscut în cadrul festivitãtii de premiere cã participantii români au fost favorizati: „La aceastã editie a festivalului am încercat sã aducem nume importante de pe mapamond, am invitat prieteni de-ai nostri care ne-au rãspuns cu desenele lor, iar pentru editiile viitoare vrem sã includem si o sectiune pentru tineret, care sã promoveze tinerele talente din tara noastrã. O altã chestiune, care tine de subiectivismul juriului: am încercat sã fim nationalisti, sã dãm premiile în România. Am urmat exemplul caricaturistilor din Polonia, Italia, Brazilia, Iran, care fac acest lucru: acordã atentie maximã creatiilor proprii si, dupã aceea, internationalilor. Pe simezele concursului avem premianti din România, nume celebre, oameni de o valoare internationalã extraordinarã. O sã încep cu maestrul Mihai Ignat de la Ploiesti, cãruia îi vom decerna Premiul pentru întreaga activitate. Au fost usoare controverse legate de faptul cã dânsul este încã tânãr si mai are destul de spus în caricatura internationalã si ar fi trebuit sã ia acest premiu peste 20-30 ani. I l-am decernat în aceastã editie, simtindu-ne onorati de faptul cã dânsul este român, este o celebritate internationalã”, a transmis graficianul Marian Avramescu în cadrul festivitãtii de premiere.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.