spot_img
spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
16-mai-2024

Cât costă un hectar de teren agricol în județul Vaslui. În Bălteni și în Muntenii de Jos, cele mai mari prețuri

- Advertisement -
BANI… Pretul mediu al unui hectar de teren agricol în judetul Vaslui a fost, anul trecut, de 25.012 lei/ha, adicã în jurul a 5.080 euro/ha. „În ceea ce priveste variatia preturilor în functie de localitate, subliniem faptul cã preturile cele mai mari au fost în municipiul Vaslui, comuna Bãlteni, comuna Muntenii de Jos si comuna Bãcani, iar preturile cele mai mici au fost în comuna Ibãnesti, comuna Dimitrie Cantemir, comuna Deleni si comuna Vãleni”, a transmis Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

PÃMÂNT… Pretul mediu al unui hectar de teren agricol în judetul Vaslui este cu mult sub cel la care se vinde în restul tãrii. Potrivit Directiei pentru Agriculturã Judeteanã (DAJ) Vaslui, în 2023, pretul mediu al unui hectar de teren agricol a fost de 25.012 lei/ha, adicã în jurul a 5.080 euro/ha. În acelasi timp, un hectar de pãmânt arabil s-a vândut în România, conform Institutului National de Statisticã, în medie, cu 39.704 lei/ha, echivalentul a 7.990,49 euro/ha. La o simplã analizã a ofertelor de pe portalurile de vânzãri, constatãm cã pretul ofertelor diferã în functie de zonã. Astfel, în prezent, în comuna Zorleni, un hectar de teren arabil se vinde cu 6700 euro, iar în comuna Tãtãrãni ajunge si la 8000 euro. În ceea ce priveste variatia preturilor în functie de localitate, subliniem faptul cã preturile cele mai mari au fost în municipiul Vaslui, comuna Bãlteni, comuna Muntenii de Jos si comuna Bãcani, iar preturile cele mai mici au fost în comuna Ibãnesti, comuna Dimitrie Cantemir, comuna Deleni si comuna Vãleni”, a transmis Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

Numãrul ofertelor de vânzare a scãzut în 2023 cu 20% fatã de anul 2022: „în anul 2023, la nivelul institutiei au fost înregistrate un numãr de 2.154 oferte de vânzare pentru suprafata de 1.571 ha, provenind de la un numãr de 82 de Unitãti Administrativ Teritoriale (UAT), cel mai mare numãr de oferte de vânzare fiind din UAT Municipiul Vaslui, UAT Codãesti, UAT Tanacu, UAT Deleni, UAT Muntenii de Jos. În anul 2022 au fost depuse un numãr de 2.676 oferte de vânzare pentru suprafata de 2.153 ha. Din analiza ofertelor de vânzare a terenurilor din extravilan, în anul 2023 se observã o scãdere a acestora fatã de anul 2022 cu 20%. În urma verificãrii documentatiilor de vânzare a terenurilor, au fost emise 552 de avize finale, în vederea cumpãrãrii terenurilor de cãtre preemptori (arendasi sau proprietari vecini) si au fost înregistrate 840 de adeverinte care atestau finalizarea procedurii, precum si faptul cã terenurile sunt libere la vânzare”, a mai transmis Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

Doar 8,4 % dintre terenurile judetului au soluri cu clase de fertilitate I si II

Judetul Vaslui are o suprafatã agricolã însemnatã de circa 402.000 hectare, însã fertilitatea solurilor este scãzutã: „peste 91,6 % din terenuri sunt reprezentate de soluri cu clase de fertilitate III, IV, si V, si doar 8,4 % terenuri cu clase de fertilitate I si II”, a mai explicat directorul DAJ Vaslui. Conform unui raport întocmit de Directia pentru Agriculturã Judeteanã, „suprafete însemnate sunt amplasate în pantã, cu grad de eroziune ridicat, provocatã de ploile torentiale cu efecte directe care se manifestã în lunile de varã, atunci când într-un timp foarte scurt se înregistreazã cantitãti însemnate de apã cuprinse între 40-90 l/mp. Aceastã situatie determinã producãtorii agricoli sã utilizeze cantitãti mai mari de îngrãsãminte chimice pentru a creste productivitatea la hectar si pentru a fi eficienti din punct de vedere economic”. Pe lângã fertilitatea solului, un alt factor limitativ al productiei este apa. „În ultimii ani, teritoriul judetului Vaslui este afectat destul de des de fenomenul de secetã excesivã care se manifestã cu o intensitate tot mai mare, provocând pierderi însemnate de productie. În acest sens, si anul agricol 2022-2023 a fost caracterizat de secetã, astfel încât începând cu luna august, la solicitarea producãtorilor, au fost declansate actiunile comisiilor pentru constatarea si evaluarea pagubelor produse de seceta pedologicã pentru culturile înfiintate în primãvara anului 2023, întocmindu-se 2.101 de procese verbale. Din centralizarea suprafetelor cuprinse în procesele verbale, a rezultat o suprafatã totalã afectatã de 25.093 ha, culturile cele mai afectate fiind cele de floarea soarelui si porumb”, se aratã în raportul întocmit de Directia pentru Agriculturã Judeteanã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.