spot_imgspot_img
13.3 C
Vaslui
26-apr.-2024

Cât l-a costat pe Boc votul la legea pensiilor: 95 de milioane de euro

- Advertisement -

În spatele circului afişat la legea pensiilor au stat bani de la buget: 399,5 milioane de lei alocaţi de guvern, luni, autorităţilor locale în urma negocierilor atât cu PDL-UDMR-UNPR, cât şi cu PSD.

După un nou spectacol pentru televiziuni dat ieri de deputaţi, legea pensiilor a rămas în picioare, în aceeaşi formulă. Din acuzaţiile pe care şi le-au aruncat partidele au ieşit însă la iveală noi negocieri subterane pentru voturi, în contul banilor din buget aflaţi în pixul premierului Boc. Prima direcţie în care a marşat Boc a fost cea a negocierii cu deputaţii puterii, cărora li s-a garantat în primă instanţă că vor primi câte 200.000 de lei de colegiu.

După votul dat miercurea trecută, a doua zi „premiul” a sărit la 250.000 de colegiu, au declarat pentru EVZ surse din PDL. În ziua votului, pe de altă parte, PDL a negociat cu PSD, la iniţiativa social-democraţilor, discuţii în baza cărora s-au formulat solicitări concrete în valoare de 127,7 milioane. Ca o coincidenţă, luni, guvernul a aprobat o hotărâre prin care alocă nu mai puţin de 399 de milioane de lei primăriilor şi consiliilor judeţene (CJ) în baza cererilor plecate inclusiv din parlament.

PDL a luat câte 250.000 de lei de colegiu

Prima mutare a făcut-o Boc marţea trecută. La o întâlnire cu deputaţii, el a promis că în cel mai scurt timp va da tranşa de 200.000 de lei de colegiu, dar le-a pus în vedere uninominalilor PDL importanţa votului lor pe legea pensiilor. A doua zi după ce l-au dat, deputaţii au fost contactaţi de stafful grupului parlamentar care le-a cerut să suplimenteze urgent lista investiţiilor cu încă 50.000 de lei.

În plin show pentru reluarea sau nereluarea votului pe legea pensiilor, preşedintele Camerei, Roberta Anastase, a scos ieri de la sertar şi negocierile cu PSD pentru ca social-democraţii să nu creeze probleme la vot.

„PSD a încercat să şantajeze PDL cerând 127 de miliarde (127 milioane de lei noi – n.r.). În schimb, Victor Ponta se angaja că legea va trece fără probleme şi dânşii, cum aţi văzut, au şi părăsit plenul”, a susţinut Anastase.

Negocierile ar fi avut loc, după cum susţine liderul grupului PDL, Mircea Toader, chiar pe 15 septembrie, în ziua votului, din delegaţia PDL făcând parte şi el. Toader a păstrat însă secretul identităţii celorlaţi: „Cei responsabili de la PSD şi de la PDL au mai participat. A fost iniţiativa lor”.

În legătură cu rezultatul negocierilor, PDL-iştii se bâlbâie. „A fost o negociere şi, în momentul respectiv, noi nu i-am dat curs”, a susţinut, iniţial, Anastase. După câteva minute a nuanţat însă: „Din ce am înţeles eu, PDL nu a spus nici da, nici nu”.

127 de milioane „cu mulţumiri pentru ajutor şi înţelegere”

Ca urmare a acestor discuţii, Anastase a fluturat un e-mail primit pe 17 septembrie de la cabinetul PSD-istului Valeriu Zgonea, cu lista primăriilor şi sumele cerute, plus precizarea de final: „Cu mulţumiri pentru ajutor şi înţelegere”. În total: 127,7 milioane. „Noi n-am spus o sumă. Am întrebat cât ar avea nevoie. Nu s-a materializat”, susţine Toader.

El nu poate explica însă cum au venit, ca o coincidenţă totală, alocările de la guvern pentru primării şi CJ-uri chiar imediat după solicitările din parlament. „Le-aţi văzut HG-urile? Că eu nu le-am văzut. Nu ştiu dacă există culoare politică acolo. Unde au fost nevoi, au fost daţi bani”, spune Toader. „N-au primit absolut nimic. Era o solicitare şi atât”, e sigură şi Anastase.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.