spot_imgspot_img
11.4 C
Vaslui
29-apr.-2024

Cât ne costă poluarea şi energia „verde”

- Advertisement -

Estimările autorităţilor arată că, peste câţiva ani, electricitatea s-ar putea scumpi şi cu 50%.

Dezvoltarea proiectelor de producţie a energiei din surse regenerabile va avea un revers mai puţin plăcut pentru consumatori: scumpirea semnificativă a energiei. Deşi au aprobat încă din 2008 o lege care sprijină investiţiile în energie „verde”, autorităţile nu au lămurit public şi problema costurilor pe care consumatorii le vor avea de suportat.

Mai mult, parlamentarii au modificat legea în 2010, mărind valoarea sprijinului pentru unele categorii de resurse. Abia recent au început să apară estimări privind impactul asupra consumatorilor.


Peste pragul suportabilităţii

Zoltan Nagy-Bege, director în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a afirmat ieri că preţul final al electricităţii la consumatori ar putea creşte cu până la 33 euro pe MWh, în 2017, aşa cum a declarat recent pentru EVZ preşedintele ANRE, Dan Plaveti.

Raportat la preţul actual al energiei la consumatorul final, aceasta ar însemna, practic, o scumpire de circa 25%-30%. „Este foarte mult, consumatorul casnic român are o limită redusă a suportabilităţii. Şi consumatorii industriali vor fi foarte afectaţi”, a spus oficialul ANRE.

Centralele vechi, scumpe

Potrivit acestuia, aproximativ 10,5 miliarde de euro ne va costa schema de sprijinire a energiilor din surse regenerabile până în 2020, sumă care va fi suportată de toţi consumatorii. Trebuie adăugate însă şi cheltuielile termocentralelor cu poluarea, care vor exploda din 2013. Aceste centrale vor fi obligate să cumpere certificate de emisii pentru fiecare tonă de CO2 eliberată în atmosferă.

Deocamdată, aproape 40% din producţia de energie se realizează în centrale pe cărbune şi vechi în cea mai mare parte. Dacă nivelul emisiilor s-ar menţine, electricitatea plătită de consumator s-ar putea scumpi în 2013 cu 27 euro/MWh, adică cu circa 20% faţă de nivelul actual, potrivit Ministerului Economiei (la o valoare de 35 de euro pentru un certificat de emisii). Deocamdată, nu se ştie câte centrale clasice vor ieşi din sistem în urma in vestiţiilor în energie „verde”.

INVESTIGAŢIE

Schema de sprijin, „puricată” de UE

Legea care stipulează schema de sprijin pentru energiile regenerabile în România a fost aprobată de două ori până acum, de fiecare dată fără a se obţine mai întâi acordul Comisiei Europene (CE), consultată ulterior. Aşa se face că nici acum schema-suport nu se aplică, în aşteptarea acordului oficialilor de la Bruxelles.

„Personal, nu cred că mai devreme de aprilie-mai 2011 vom putea porni această schemă de sprijin, pentru că procedura CE este foarte birocratică. I-am răspuns deja la câteva zeci de întrebări şi nu cred că am ajuns la final”, a spus directorul ANRE, adăugând că legislaţia în domeniu are unele „probleme” şi ar putea fi operate totuşi unele modificări.

INTERES

Proiecte de producţie a energiei din surse regenerabile (MW)


evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.