4.4 C
Vaslui
30-nov.-2022

Cât ne costã prostia din educatia vasluianã

- Advertisement -

BANI Peste 6 miliarde si jumãtate de lei s-au cheltuit în acest an în învãtãmântul vasluian, respectiv pentru sustinerea evaluãrii nationale, a examenului de Bacalaureat, si a celor pentru ocuparea posturilor vacante prin titularizare sau suplinire. Rezultatele nu au fost, din pãcate, pe mãsurã, mai bine de jumãtate dintre acesti candidati au reusit sã “pice” aceste examene sau, în cazul absolventilor de gimnaziu, au luat note între unu si patru. În aceastã sumã, comunicatã de Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui nu sunt incluse cheltuielile cu organizarea celei de-a doua sesiuni, august – septembrie, a Bacalaureatului. 95% din acesti bani au fost destinati plãtii profesorilor, atât a celor care au supravegheat desfãsurarea examenelor, cât si a celor care au fãcut parte din comisiile de corectare.

La testele nationale de evaluare a cunostintelor absolventilor de gimnaziu au participat 5835 de candidati, la examenul de Bacalaureat, în prima sesiune s-au prezentat 3804, la cel de ocupare a posturilor vacante au fost depuse 895 dosare, iar cei care au dorit sã ocupe un post de suplinitor calificat ori necalificat au fost în numãr de 744. Nu mai punem la socotealã cele peste 2200 de contestatii, pentru care au trebuit fie organizate noi comisii de corectare, fie transmise tezele respectivilor candidati în centre de corectare din alte judete, respectiv Galati sau Bacãu. Rezultatele, la oricare dintre aceste examene sustinute în aceastã varã au fost, de departe, cele mai slabe de dupã Revolutie, nici jumãtate dintre cei care au sustinut concursul nu au reusit sã-l treacã. În cazul absolventilor de gimnaziu, pentru care testele de evaluare nationalã au contat doar la admiterea la liceu, indiferent de nota primitã, rezultatele au fost la fel de dezamãgitoare, nu mai putin de 3145 de lucrãri fiind notate sub cinci la una dintre cele douã materii, matematicã sau limba si literatura românã. Banii cheltuiti pentru organizarea acestor exemene au fost pe mãsurã : 657509 lei noi ; dintre care circa 95% au fost destinati plãtii profesorilor supraveghetori sau examinatori. Restul banilor au fost destinati plãtii carburantului necesar transportului lucrãrilor de la centrele de examinare la cele de corectare, facturilor telefonice sau rechizitelor, marea parte dintre acestea din urmã fiind însã asigurate direct de ISJ Vaslui. “Toate salariile profesorilor care au supravegheat sau corectat au fost plãtite pânã la ultimul leu pânã la sfârsitul lunii august. Urmeazã sã primim de la minister fondurile aferente plãtilor pentru cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului, cea de

toamnã. Pânã la sfârsitul lunii septembrie se vor achita în totalitate cheltuielile cu examenele din acest an”, a declarat Smãrãndita Ignat, contabil sef al ISJ Vaslui. Conform grilei anuntate de MECTS, cadrele didactice care au supravegheat elevii în timpul probelor din cadrul Bacalaureatului au fost plãtiti cu 25 de lei/ zi, profesorii evaluatori câte 3-3,5 lei pentru fiecare lucrare corectatã, în cazul evaluãrilor orale suma fiind între 2 si 3 lei pentru fiecare candidat, în functie de numãrul candidatilor. Presedintii de comisii au primit suma de 400 de lei (pentru 450 de candidati) si 425 de lei dacã numãrul de candidati depãseau 450. Vicepresedintele, secretarul si membrul de comisie au primit câte 275 de lei, în timp ce presedintele comisiei de contestatii a fost remunerat cu 350 de lei, membrii acesteia cu câte 270 de lei. Nu este de mirare cã, pe ansamblul judetului Vaslui, pentru cele patru examene din aceastã varã, au fost cheltuiti aproape 6,4 miliarde lei vechi. Mãcar dacã rezultatele obtinute ar fi meritat aceastã cheltuialã!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.