spot_imgspot_img
15.4 C
Vaslui
26-sept.-2023

Cât plătesc oamenii pentru buletinul cu cip care a început să fie eliberat deja populației

- Advertisement -

Cluj-Napoca este primul oraș care introduce cartea de identitate cu cip.

Noul document ține loc și de card de sănătate și va putea fi folosit pentru a accesa sistemele on-line de plată a taxelor și pentru a semna documente la distanță, în relația cu instituțiile statului.

În restul țării, trecerea la noua carte de identitate va începe cel mai devreme peste 9 luni. România are la dispoziție 10 ani, pentru a înlocui actualele buletine.

22 de români au primit deja noua carte de identitate, cu cip – în Cluj-Napoca. Documentul are dimensiunea unui card bancar. Spre deosebire de actul pe care îl avem toţi acum, cel cu cip păstrează în memoria electronică amprenta facială şi două amprente digitale ale posesorului. Ţine loc şi de card de sănătate şi cu ajutorul lui pot fi semnate digital documente, la distanţă.

Cătălin Aurel Giulescu, director Direcția de Evidență a Persoanelor MAI: „În mare măsură vom elimina necesitatea fotocopierii acestui document, iar certificarea identităţii se va face instantaneu.”

Dan Gornescu, posesor carte de identitate cu cip: „Semnătura digitală cred că este foarte importantă. Şi faptul că nu mai ai două carduri, pentru sănătate şi buletin.”

Noile cărţi de identitate, cu cip, au trecute informaţii despre posesor pe ambele părţi. Pentru că a dat naştere mai multor discuţii, menţiunea “gen” care apărea în specimenul documentului a fost înlocuită cu “sex”. S-a găsit loc şi pentru drapelul României care – în proiect – nu era prevăzut. …https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/buletinul-cu-cip-eliberat-deja-in-cluj-napoca-oamenii-platesc-70-de-lei-pentru-el.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.