26.2 C
Vaslui
04-iul.-2022

Catolicii din Husi se zbat pentru “Crucea Glorioasã”

SÂRGUINTÃ Ce greu îsi face loc “Crucea lui Dumnezeu” printre oameni! Asa îsi spun credinciosii catolici din Husi, care împlinesc de acum 4 ani de când fac demersuri pentru a transforma o micã parte din dealul Motocului într-o… Colinã a Ispãsirii. Dupã o multime de cereri si audiente însã, Primãria se pare cã a gãsit o solutie prin care catolicii sã primeascã cei 100 de mp pentru zidire. Motivul pentru care municipalitatea nu le-a în mod direct acest teren are legãturã cu faptul cã pe dealul Motocului sunt peste 300 de persoane, care, desI proprietare, nu au fost încã puse în posesie.

PERSEVERENTÃ Catolicii s-au îndârjit sã obtinã cei 100 mp de teren de pe dealul Motocului si, dupã câtiva ani de demersuri oficiale, visul “Crucii Glorioase” pare mai aproape ca niciodatã. Oficialii Primãriei Husi au venit cu ideea ca initiatorii acestui demers, apartinând comunitãtii catolice, sã obtinã o donatie din partea unui husean, proprietar de teren, si apoi, printr-un schimb, suprafata astfel dobânditã sã le revinã catolicilor chiar pe dealul Motocului. Aceastã “rocadã”, cred oficialii, este singura variantã posibilã în cazul dat, deoarece pe dealul Motocului sunt în jur de 300 de proprietari de teren, care încã nu au fost pusi în posesie.

Se cautã un donator pentru Biserica catolicã din Husi!

GENEROZITATE “Primarul Husului si ceilalti functionari au venit cu aceastã variantã, care, credem noi, ne va aduce cel mai aproape de împlinirea acestui vis frumos, de a avea în Husi o Colinã a Ispãsirii, plinã de luminã si spiritualitate, si o Cale a Crucii, care ar da putere, alinare si bucuie pentru noi toti, fie ortodocsi, fie catolici. În fapt, ni s-a dat o listã cu câteva persoane care ar putea sã ne doneze acesti 100 mp de teren. Dupã ce vom lua legãtura cu ei, prin intermediul preotului nostru, vom vedea dacã vom gãsi întelegere. Am pus prin diferite locuri din oras anunturi, prin care le cerem celor cu inima bunã sã doneze 100 mp de teren. Dacã obtinem suprafata si ni se vor face si acte pe el, avem absolute tot ce ne trebuie, pentru a începe constructia”, a spus Eugenia, membrã a comunitãtii catolice, una dintre persoanele care au initiat acest proiect spiritual

“Vom merge si pe aceastã Cale a Crucii”!

SOLIDARITATE Catolicii dau asigurãri cã aceastã constructie va fi una care va face cinste Husului, prin mãretie si frumusete. Un inginer francez a realizat proiectul, care prevede ca înãltimea crucii sã fie de peste 7 metri, iar bratele sã aibã câte 1,25 metri. Ea va fi frumos luminatã si va lãsa sentimentul oamenilor cã îI vegheazã, de acolo de sus. . “Nu toti au bani sã meargã la Cacica sau în alte pãrti. Este greu… Dar de ce sã nu facem o astfel de Cruce la noi în oras, ca sã ne bucurãm de puterea ei?! Mai avem în plan si realizarea unei grote, dar deocamdatã sã reusim noi sã ridicãm Sfânta Cruce”, au mai spus reprezentatii comunitãtii catolice. Ideea acestora a fost bine primitã si de credinciosii ortodocsi, care s-au solidarizat cu fratii romano-catolici. “E foarte frumos ce si-au propus si, cu sigurantã, asa cum noi ne ducem foarte multi la Biserica Sfântul Anton sau Sfânta Maria din Corni, pentru rugãciuni, asa vom merge si pe aceastã Cale a Crucii care sperãm sã fie fãcutã cât mai repede pe dealul Motoc”, a spus huseanca Margareta Crãciun, cadru didactic pensionar.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here