1.7 C
Vaslui
04-dec.-2022

Cazul de evaziune fiscală: Alte patru persoane, printre care şi Octavian Grecu „Butoane”, reţinute de procurorii DIICOT

- Advertisement -

Alte patru persoane, printre care şi Octavian Grecu, zis Butoane, au fost reţinute pentru 24 de ore, miercuri dimineaţă, de procurorii DIICOT, în dosarul evaziunii fiscale de peste 40 de milioane de euro pe an, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) emiseseră anterior ordonanţe de reţinere pentru fostul iubit al Ginei Pistol, omul de afaceri de origine libaneză Nicole Saikaly, şi pentru Daniel Niţu, director la firma acestuia. Potrivit surselor citate, toţi cei şase reţinuţi au refuzat să dea declaraţii în faţa anchetatorilorDupă emiterea ordonanţelor, cei reţinuţi au fost scoşi din sediul DIICOT şi duşi în arest, au mai spus aceleaşi surse. Ei urmează să ajungă în faţa instanţei, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. La ora transmiterii acestei ştiri, procurorii mai au de audiat 51 de persoane din acelaşi dosar. Fiica senatorului Cezar Măgureanu, Raluca Găzdac, a fost lăsată să plece, fiind însărcinată în luna a patra, potrivit surselor citate. Nicole Saikaly era lider al unui palier din circuitul evazionist care îi mai includea, printre alţii, pe ginerele şi fiica senatorului Cezar Măgureanu, Sorin şi Raluca Găzdac, dar şi opt bulgari, potrivit unor procese verbale ale procurorilor, obţinute de MEDIAFAX. Într-unul dintre documente, procurorii menţionează că grupul de criminalitate organizată, cu legături transfrontaliere, care a acţionat din 2009, este format din Sorin Stuparu, Sorin Găzdac, Valentin Andrei Găzdac, Raluca Găzdac, Ştefan Drugă, Marius Cune, Nicole Saikaly, Daniel Niţu, Cristian Sava, Tudor Constantin, Neculai Marataş, Mircea Rădină, Liviu Popovici şi opt cetăţeni bulgari.

Grupul infracţional era specializat în obţinerea unor importante beneficii financiare în urma derulării unor operaţiuni de import sau achiziţii/livrări intracomunitare cu diverse categorii de bunuri, neînregistrarea în documentele contabile a tuturor operaţiunilor realizate şi/sau înregistrarea de operaţiuni nereale, în scopul obţinerii ilegale de TVA, se precizează în documentul prin care procurorii i-au adus la cunoştinţă învinuirile lui Viorel Bulearcă – om de afaceri din Piteşti, patron al firmelor Bunbusinesselite BBE SRL şi Stefaris Tabachi SRL. Potrivit aceluiaşi document, Bulearcă – acuzat de sprijinire a unui grup infracţional organizat – a pus la dispoziţia membrilor acestuia cele două firme ale sale, „care au fost utilizate în activităţi de comerţ evazionist cu mărfuri de larg consum (zahăr, orez, oţet, ulei de floarea soarelui), cu circuite comerciale frauduloase complexe, vizând sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale prin declararea de achiziţii şi livrări intracomunitare fictive, iniţiate şi operaţionalizate de SC Novicio Food & Beverage SRL (firma lui Saikaly – n.r.), atât în relaţie cu palierul acţional coordonat de Stuparu Sorin, cât şi cu cel coordonat de Găzdaru Sorin Adrian, ambele circumscrise intereselor financiare ale grupului de firme Lemarco (reprezentat de Tudor Constantin – n.r.)”.

Potrivit unui alt document al procurorilor, Nicole Saikaly era liderul unuia dintre palierele circuitului evazionist.

„Învinuitul Nicole Saikaly se numără alături de învinuitul Daniel Niţu printre liderii unui palier din circuitul evazionist de mare amploare, axat în principal pe comerţul cu zahăr şi produse agricole, derulat prin intermediul societăţilor Novicio Food & Beverage SRL, deţinută în mod direct, şi MLS Invest Trading, aparţinând fiicei sale, Mary Lavinia Saikaly, şi ginerelui său, Michel Aramouni, societăţi care, în perioada de referinţă, au fost beneficiare ale unei părţi importante a mărfii comercializate de gruparea infracţională, atât pe filiera coordonată de Sorin Stuparu, cât şi pe cea coordonată de Sorin Adrian Găzdac, ocupându-se cu ambalarea zahărului vrac provenit de la aceştia, dar şi a celui provenit de la grupul de firme Lemarco şi, ulterior, de vânzarea produsului finit către o altă societate comercială controlată de membrii reţelei, în cadrul circuitelor infracţionale iniţiate şi operaţionalizate de membrii grupării, cu activităţi de comerţ evazionist cu mărfuri de larg consum (zahăr, orez, oţet, ulei de floarea soarelui), vizând sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale, inclusiv prin declararea de achiziţii şi livrări intracomunitare fictive. În aceste condiţii, învinuitul Nicole Saikaly a recurs la înregistrarea în contabilitatea societăţilor deţinute în mod direct sau indirect a unor operaţiuni patrimoniale nereale, fie de revânzare a bunurilor provenite din spaţiul intracomunitar către companii din state comunitare (în timp ce marfa a fost comercializată pe teritorul României fără documente legale ori cu documente nereale), fie de achiziţii de bunuri din România (cu TVA 24%), care să compenseze valoarea TVA-ului datorat, urmate eventual de comercializarea tot fictivă a acestora în alt stat comunitar (cu TVA 0)”, se arată în documentul citat.

La sediul DIICOT – Structura Centrală au fost aduse la audieri, marţi, peste 120 de persoane în cazul cărora a fost începută urmărirea penală pentru constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani. Senatorul de Giurgiu Cezar Măgureanu, fiica şi ginerele său sunt implicaţi într-o reţea de evazionişti, alături de Octavian Grecu, zis Butoane, de şefi din ANAF, de comisari ai Gărzii Financiare Centrale şi din Giurgiu şi ai Direcţiei Finanţelor Publice Giurgiu, potrivit procurorilor DIICOT. În acest caz, DIICOT a făcut, marţi dimineaţă, 256 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Giurgiu, Argeş, Ilfov, Buzău, Gorj, Dolj, Timiş, Bihor, Constanţa şi Vâlcea. Potrivit procurorilor, în perioada 2010 – 2012, gruparea infracţională a produs bugetului de stat un prejudiciu de peste 40 de milioane de euro anual, prin crearea unui circuit evazionist complex. Activitatea grupului infracţional a vizat tranzacţiile comerciale intracomunitare cu zahăr şi a gravitat în jurul firmelor sau grupurilor de firme Lemarco SA Bucureşti – reprezentată de Tudor Constantin, Ductil Rom SA Bucureşti – reprezentată de Sorin Stuparu, Novicio Food &Beverage SRL Ilfov – reprezentată de Nicole Saikaly, Vega Trade Comodities SRL Giurgiu – reprezentată de Sorin Adrian Găzdac şi Livia Ioana Găzdac, s-a precizat într-un comunicat de marţi al DIICOT. Procurorii DIICOT spun că activitatea infracţională a acestora, toţi învinuiţi în dosar, a fost sprijinită în diferite forme de Nicuşor Drăgan, director general adjunct în cadrul ANAF, Dan Stroe, director achiziţii în ANAF, Elena Mădălina Năipeanu, angajat al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP Giurgiu), Nadia Păcală, comisar în cadrul Gărzii Financiare Centrale, George Popa, Bogdan Ionescu, Marin Zăbavă, Stelian Sebe, Mihăiţă Penciu, toţi comisari în cadrul Gărzii Financiare Giurgiu. De asemenea, activitatea infracţională realizată în judeţul Giurgiu a fost sprijinită de Octavian Grecu, zis „Butoane”, învinuit în dosar, au precizat procurorii. La activitatea infracţională a soţilor Sorin Adrian şi Raluca Livia Ioana Găzdac a contribuit şi senatorul Cezar Mircea Măgureanu, socrul şi, respectiv, tatăl acestora. Procurorii au precizat că, dată fiind calitatea acestuia de senator, contribuţia lui va fi analizată într-o cauză penală separată.

Agenţia MEDIAFAX relata, în octombrie 2011, că Octavian Grecu, cunoscut sub numele de Butoane, apare ca girant într-un contract de împrumut între firma ginerelui senatorului de Giurgiu Cezar Măgureanu şi o instituţie bancară, în acelaşi contract fiind girant şi fiica parlamentarului, cu toate bunurile pe care le deţine în proprietate. Numele lui Octavian Grecu a revenit în atenţia presei în contextul agresiunii căreia i-a căzut victimă baschetbalistul american Chauncey Hardy, într-un bar din Giurgiu, agresiune soldată cu moartea sportivului. Ulterior, presa a difuzat înregistrări din 2009 în care senatorul Cezar Măgureanu, la acea vreme membru PDL, apărea la o petrecere cu manelişti care îl avea ca protagonist pe Grecu. Măgureanu declara, referindu-se la aceste imagini, că „există prezumţia de nevinovăţie”, menţionând că el este foarte popular şi merge des la petreceri în Giurgiu, pentru a socializa cu oamenii. El a ţinut să menţioneze că nu poate spune că există „un clan Butoane”, dar membrii acestei familii sunt locuitori ai municipiului Giurgiu, iar el îi respectă la fel ca pe toţi giurgiuvenii.

www.mediafax.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.