22 C
Vaslui
02-iul.-2022

Cazul elevului de la Husi, bãtut de profesor, i-a pus în încurcãturã si pe judecãtori: au amânat pronuntarea de 5 ori!

COMPLICATII… Profesorul de Biologie din Husi, care a disciplinat un elev cu o „castanã” si o pãruialã, supãrat fiind pe faptul cã bãiatul fãcea gãlãgie la fereastra scolii, riscã mult, pentru gestul sãu nesãbuit! Infractiunea pentru care este judecat, „purtare abuzivã”, prevede o pedeapsã cu amendã penalã sau închisoarea de la o lunã la sase luni. Pentru cã bunica elevului de clasa a VII-a nu l-a iertat pe dascãl, dosarul a mers înainte. Se pare cã speta i-a pus un pic în încurcãturã inclusiv pe magistratii Judecãtoriei Husi, întrucât altfel nu se explicã de ce pânã acum au amânat pronuntarea de nu mai putin de… 5 ori! „Oricare ar fi hotãrârea lor, ea va genera un precedent”, spun avocatii.

Faptul cã profesorul de la Scoala Gimnazialã „Anastasie Panu” din municipiul Husi si-a recunoscut greseala si a acceptat „mustrarea scrisã” aplicatã drept sanctiune de la nivelul scolii, a pãrut cã pune capãt incidentului petrecut în octombrie, anul trecut. Numai cã bunica bãiatului de clasa a VII-a, cea care îl are în grijã pe copil si îl iubeste foarte mult, nu a putut trece peste faptul cã nepotul a fost nevoit sã stea o noapte internat la spital, dupã cele întâmplate. Femeia a anuntat de atunci, de când a depus plângere la Politie, cã îsi va cãuta dreptatea în instantã. „Profesorul de Biologie l-a întrebat cum îl cheamã, de unde vine, iar când a înteles cã bãiatul e abia venit în scoalã din strãinãtate, a început sã spunã mai multe lucruri nu prea frumoase despre toti cei care vin cu impresii din alte tãri. Dar nepotul meu nu a fãcut nicio impresie, doar a rãspuns unui coleg care îl întrebase dacã mai are ore. Profesorul nu avea voie sã îi dea „castane” în cap nepotului meu. Nici mãcar nu este profesorul lui, nu face ore cu el, ca sã spui cã poate s-a purtat urât sau nu a învãtat. Cu ce drept lovesti un copil? L-ai crescut, i-ai dat sã mãnânce? Sunt alte solutii ca sã îl pedepsesti dacã a fãcut gãlãgie, dar nu te repezi tu sã îi dai în cap si sã îl tragi de pãr. Scade-i nota la purtare, cheamã-mã pe mine la scoalã, dar nu sãri la bãtaie la un copil”, a declarat Angela Berghi, bunica elevului.

Pronuntarea, amânatã de 5 ori: „Oricare ar fi hotãrârea, ea va genera un precedent”

Între timp, hotãrârea bunicii nu s-a clintit,astfel cã aceasta a continuat demersul, iar dosarul penal a ajuns în instantã. Profesorul a fost trimis în judecatã pentru „purtare abuzivã”. Infractiunea e definitã astfel în Codul Penal: „Întrebuintarea de expresii jignitoare fatã de o persoanã de cãtre cel aflat în exercitarea atributiilor de serviciu se pedepseste cu închisoare de la o lunã la 6 luni sau cu amendã”, iar pedeapsa poate ajunge si pânã la 6 luni de închisoare. „E o situatie cam fãrã precedent în învãtãmântul din Husi. Nu am mai auzit ca un profesor si familia unui elev sã ajungã pânã la judecatã. Situatii tensionate au fost, nenumãrate, dar uite cã se poate întâmpla si asa. E o lectie din care învãtãm toti. Noi am rãmas uimiti cã chiar s-a mers cu problema la judecatã”, spun cadrele didactice. Se pare cã nedumerirea a ajuns si la instanta de judecatã, pentru cã altfel nu se poate explica de ce, pânã acum, pronuntarea a fost amânatã de nu mai putin de 5 ori. „E un caz delicat, care cu sigurantã are nevoie de o analizã temeinicã din partea judecãtorului, pentru cã, oricare ar fi hotãrârea lui, ea va genera un precedent. Chiar si noi suntem curiosi care va fi acesta”, au spus avocatii.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

  1. Ar să ajungă profesorii să știe de frica copiilor.Sunt multi deja în situația asta.Educatia asta se da copiilor de acasă și vor ajunge golanii societății.Eram batuti,(nu omorâți )pe timpuri și așa era disciplina,se învata.Acum se droghează la școală,fumează,beau,nu învață decât ce e rău.

  2. Copiii nu trebuie loviti dar, in anumite cazuri, cand un profesor nu-si poate tine lectiile din cauza unui elev nesimtit, nu stiu ce altceva se poate face. Ca daca profesorul se plange parintilor respectivului elev, aceia isi felicita plodul, ca doar ei l-au educat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here