0.8 C
Vaslui
30-nov.-2022

Cazurile de COVID-19 sunt în scădere, autoritățile sanitare raportează, mai nou și testele rapide

- Advertisement -

SCHIMBARE… În plină campanie vaccinare anti-COVID-19, numărul cazurilor noi depistate este în scădere, joi fiind raportate sub 5000 de infectări la 31.000 de teste efectuate. Procentul de îmbolnăviri de doar 16% este mult mai mic față de lunile precedente, iar asta nu-i ajută deloc pe cei care „propovăduiesc” beneficiile vaccinării. Pentru că numărul testelor PCR nu mai este la fel de mare, autoritățile sanitare au început să raporteze și testele rapide, a căror precizie a fost pusă la îndoială inclusiv de medici cu experiență. În ultimele săptămâni, spitalele vasluiene și Serviciul de Ambulanță Județean au fost dotate cu zeci de mii de astfel de teste rapide, care dau rezultatul aproape pe loc, pacientul nemaifiind nevoit să aștepte o zi până să afle dacă are sau nu virusul.

Raportarea testelor rapide de detectare a coronavirusului a devenit obligatorie în România de la începutul acestei săptămâni. Pe lângă testele PCR, laboratoarele medicale, medicii de familie și spitalele trebuie să transmită și ele rezultatele rapide ale testelor antigen pentru SARS-COV-2. Decizia vine după ce, în ultima perioada, numărul testărilor PCR a scăzut semnificativ. În ce privește precizia acestor teste rapide, părerile sunt împărțite: în timp ce unii medici spun că precizia lor este de peste 90%, alții susțin că ar fi mai mult de 50%. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a confirmat că de săptămâna aceasta, rezultatele testelor antigen vor fi raportate obligatoriu de toată lumea, acest lucru însemnând spitale, medici de familie și laboratoare medicale. 

Spitalele vasluiene lucrează de anul trecut cu testele rapide, Serviciul de Ambulanță a început de săptămâna aceasta  

Această schimbare, recomandată de Comisia Europeană vine să scadă considerabil costurile, atât pentru sistemul de stat, cât și pentru cei care fac teste plătite la cerere. E drept că testele rapide nu ajung, în prezent, la acuratețea celor clasice, de aceea ele aveau până acum un rol strict informativ. Rezultatele pozitive nu aveau valoare oficială și nu erau introduse în raportările trimise zilnic spre direcțiile de sănătate publică. În caz că testul ieșea pozitiv, trebuia dublat de un test PCR pentru a avea un diagnostic. „Noi am început să lucrăm cu ele încă din luna decembrie, iar de anul acesta raportăm rezultatele la DSP. Aceste teste sunt cu antigen, proba se recoltează din nas, nu trebuie confundate cu acele teste cu colectarea unei probei de sânge. Dacă testul rapid iese pozitiv și PCR-ul are același rezultat. Dar au fost situații foarte multe când testele rapide au ieșit negative iar PCR-ul pozitiv. Oricum, sunt mult mai bune decât cele din sânge”, ne-a declarat Ana Rinder, manageul SJU Vaslui. La ultima tranșă de la Ministerul Sănătății, și Spitalul Județean Vaslui și Serviciul de Ambulanță Județean Vaslui au primit câte 6000 de astfel de teste rapide. 

58 de cazuri noi în județul Vaslui, în ultimele 24 de ore  

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.951 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Direcția de Sănătate Publică Vaslui a raportat, ieri, Grupului de Comunicare Strategică un număr de 58 de cazuri noi COVID-19 pentru județul nostru, totalul numărului de cazuri de la începutul pandemiei și până în prezent ajungând la 10.777. În intervalul 06.01.2021 (10:00) – 07.01.2021 (10:00), la nivel național au fost raportate 111 decese (80 bărbați și 31 femei), toate ale unor pacienți care au avut și alte comorbidități. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.846. Dintre acestea, 1.106 sunt internate la ATI. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 4.934.119 teste. Dintre acestea, 31.393 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 20.599 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.794 la cerere.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.