Ce este potomania, boala care poate duce la deces pentru că bei prea multă apă

Duminică, 28 februarie, este Ziua Internațională a bolilor rare. Una dintre aceste patologii mai puțin întâlnite este potomania, o tulburare de comportament alimentar care face ca o persoană să bea cantități mari de lichide, inclusiv apă. Este boala ce ar putea fi la originea decesului unui bărbat care a murit la 22 februarie în Gironde, regiune din sud-vestul Franței. A fost deschisă o anchetă, iar autopsia urmează să determine exact cauzele decesului.

Setea excesivă (polidipsie) poate semnala uneori dereglări metabolice, precum diabetul zaharat sau diabetul inspid. Bolnavul are senzația că oricât ar bea, nu se satură și încă este prezentă senzația de sete. Poate apărea și în cazul unor infecții, hemoragii, pierderi de lichide din organism. Cauza aici este o nevoie fizologică.

În schimb, potomania este o tulburare psihogenă de comportament alimentar caracterizată prin nevoia permanentă de a ingera mari cantități de băuturi disponibile, adesea pur și simplu apă, nu neapărat alcool. Așadar, potomania se caracterizează printr-o nevoie maladivă de a bea, o nevoie care vine pe fond psihic.

Persoana în cauză poate ajunge să bea chiar și 15 litri de lichide pe zi. Evident, asta va duce și la poliurie, adică la o creștere a volumului de urină în raport cu media obișnuită, ceea ce poate fi periculos pentru rinichi.

O altă consecință este scăderea concentrației de sare din sânge, ceea ce provoacă stări de greață, vărsături, dureri de cap și chiar tulburări de comportament.

Nu sunt excluse nici apariția unor probleme neurologice, de tipul edemului cerebral.

Ce determină potomania?

Cauzele acestei patologii pot fi multiple: perturbări în funcționarea centrilor din creier care reglează setea, nevroza și psihoza infantilă, schizofrenia și demența, alte tulburări neurologice.

Potomania poate apărea și la anumite persoane care suferă de bulimie și care preferă să bea apă în loc să mânânce.

În unele cazuri de alcoolism, potomania poate apărea timp de câteva săptămâni după sevraj.  …https://www.digi24.ro/magazin/stil-de-viata/viata-sanatoasa/ce-este-potomania-boala-care-poate-duce-la-deces-pentru-ca-bei-prea-multa-apa-1459326
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ