spot_img
spot_imgspot_img
22.3 C
Vaslui
21-mai-2024

UPDATE: Ce greșeală a făcut Tribunalul Vaslui la prelungirea mandatului de arestare a lui Buzatu? DNA-ul a intuit mișcarea și a «driblat» genial

- Advertisement -

UPDATE: S-a terminat ședința de rejudecare a propunerii privind prelungirea arestării lui Dumitru Buzatu. Judecătorul care a pronunțat prima hotărâre a formulat în această dimineață cerere de abținere, după ce Curtea de Apel a decis că a viciat procedura când s-a pronunțat inițial. Cererea i-a fost admisă, astfel că la termenul de astăzi a intrat alt magistrat de la Tribunalul Vaslui.

ȘTIRE INIȚIALĂ: STRATEGIE SAU HAZARD?… Se joacă «alba-neagra» cu decizia de a prelungi a treia oară mandatul de arestare a lui Buzatu. Inițial judecătorul de la Tribunalul Vaslui decide că politicianul care a luat 1,25 milioane de lei șpagă, comision de la o lucrare publică, mai trebuie să stea în arest, însă procedural comite o eroare ce putea conduce la eliberarea lui Buzatu. Magistrații Curții de Apel au observat acest lucru și cer rejudecarea cauzei. Dacă nu ar fi făcut acest lucru și ar fi admis și ei la rândul lor mandatul de arestare, se ajungea ca Buzatu să stea în pușcărie în baza unui document nelegal, lucru care ar fi însemnat o încălcare flagrantă a legislației CEDO. Numai că, prin această retrimitere a judecării mandatului de arestare se vor face corecțiile de rigoare, care însă au necesitat timp. DNA-ul parcă a intuit că așa se va întâmpla și a trimis dosarul cu 5 zile mai devreme la Tribunal și astfel Buzatu nu scapă de pușcărie, fiind până pe 23 noiembrie 2023 sub puterea celui de-al doilea mandat de arestare. Cum mâine se va rejudeca cauza, nu se depășește niciun termen legal. Cel mai probabil Buzatu va primi al treilea mandat, fiindcă pe fond nu s-a întâmplat nimic ca judecătorul să-și schimbe opinia față de săptămâna trecută. Chiar dacă contestația se va judeca după 23 noiembrie, Buzatu va rămâne în arest, fiindcă decizia de mâine a Tribunalului este executorie. O altă chestie ciudată în acest dosar este faptul că deși judecătorul de la Tribunalul Vaslui a avut două zile să analizeze probele și să decidă prelungirea mandatului, totul a fost făcut pe picior și pe lângă greșeala de procedură găsită de Curtea de Apel, s-au mai comis și o serie de erori materiale, fiind astfel nevoie de corecturi care s-au publicat ulterior pe portalul de la Tribunalul Vaslui. În acest timp ciracii lui Buzatu au prins glas și propăvăduiau prin Vaslui că șeful lor va fi eliberat, de parcă ar fi știut că hotărârea judecătorească de prelungire a mandatului trece prin atâtea încercări.

Alexandru CROITORU,
Lucian TIMOFTICIUC

După ce Curtea de Apel Iași a decis rejudecarea dosarului de pe rolul Tribunalului Vaslui prin care Dumitru Buzatu a primit al treilea mandat de arestare consecutiv, unii oameni s-au întrebat dacă prin această manevră fostul președinte al Consiliului Județean are vreo șansă să scape din arestul preventiv printr-o chichiță avocățească.

Iată cum sună minuta pusă pe site instanței de la Iași, când s-a judecat contestarea depusă la decizia Tribunalului Vaslui: “În baza art. 4251 alin.7 pct.2 lit. b) Cod procedură penală raportat la art. 204 Cod procedură penală și art.5 CEDO, admite contestațiile formulate de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași și inculpatul-contestator Buzatu Dumitru (…) împotriva încheierii nr.11/DLF pronunțate la data de 15.11.2023 de judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Vaslui în dosarul penal nr. 2259/89/2023, încheiere pe care o desființează în integralitate. Trimite cauza spre rejudecare judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Vaslui. Cheltuielile judiciare efectuate pentru soluționarea contestațiilor formulate rămân în sarcina statului. Definitivă. Soluționată în camera de consiliu și pronunțată astăzi, 20.11.2023, prin punerea soluției la dispoziția inculpaților și procurorului, prin mijlocirea grefei instanței”.

Ce spun specialiștii despre aceste “mișcări de trupe” care se fac în dosarul Buzatu

Numai că, specialiștii cu care Vremea Nouă s-a consultat exclud această chestie și pun totul pe seama unei erori de procedură pe care magistrații de la Tribunalul Vaslui au făcut-o: ”Dacă ne uităm pe articolele invocate din Codul de procedură penală, de către Curtea de Apel se vede că aceștia se referă la citarea și pronunțarea hotărârilor în Camera de Consiliu a Tribunalului. În cazul de față e posibil, fiindcă nu mergem decât pe presupuneri, neavând motivarea deciziei de la Curtea de Apel Iași, că pronunțarea în cazul lui Dumitru Buzatu nu s-a luat în Camera de Consiliu, ci în ședință publică și acesta este viciu de procedură de care vorbeam și care poate conduce la casarea cauzei. Fiindcă altceva nu văd în minuta Curții de Apel. Acel articol Cedo invocat se referă la altceva. Și anume că dacă și Curtea de Apel s-ar fi pronunțat ca mandatul de arestare să rămână valabil, din cauza acestui viciu de procedură, arestarea inculpatului ar fi fost netemeinică și s-ar fi încălcat prevederile de la CEDO. Și aici orice avocat ar fi obținut câștig de cauză. Prin urmare, mâine se va rejudeca cauza cu respectarea procedurilor, iar dacă Buzatu va primi din nou mandat de arestare, iar judecarea contestației se va face după ce puterea celui de-al doilea mandat expiră, atunci acesta nu va fi eliberat, fiindcă decizia luată la Tribunalul Vaslui va fi una executorie”, au spus surse judiciare.

DNA a simțit probabil că la Tribunalul Vaslui se va face o greșeală de procedură și trimite dosarul cu zece zile înainte

DNA a simțit că la Tribunalul Vaslui cineva va greși și a avut grijă să trimită cu zece zile înainte de expirarea celui de-al doilea mandat propunerea de prelungire a arestului preventiv, când legea prevede doar cinci zile. Tocmai pentru a avea timp ca dosarul să se miște pe axa Vaslui-Iași și înapoi Vaslui, în cazul unui viciu de procedură. Dacă nu era timp, Buzatu ar fi ieșit din pușcărie, fiindcă se expira mandatul și rejudecarea s-ar fi făcut cu acesta în stare de libertate. Un alt semn care poate ridica semne de întrebare este că judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Vaslui i-au trebuit două zile pentru a se decide dacă Buzatu rămâne în arest sau nu, când de obicei deciziile se iau imediat sau în maxim 24 de ore. Și când te gândești că judecătorul a avut tot timpul din lume să emită o decizie judecătorească corectă, iată că nu a fost așa. Curtea de Apel trimite cauza spre rejudecare pentru o greșeală de procedură. Mai mult, pe 15 noiembrie 2023, Tribunalul mai face o eroare materială pe care însă o îndreaptă imediat. “Și pe mine ca specialist în domeniu m-a mirat această bâlbâială a magistraților din Tribunalul Vaslui. Dosarul de care vorbim e unul de notorietate. Am înțeles, și-a luat două zile să motiveze, tocmai pentru a nu greși și pentru a motiva mai migălos decizia luată, dar taman să greșești temeiul legal pe care l-ai folosit când te-ai pronunțat, parcă e prea mult. De la astfel de decizii se inflamează populația și pe bune dreptate să gândească așa, mai ales că discutăm de soarta unui om politic influient, de la care te poți aștepta la orice”, a mai spus specialstul care a studiat pentru Vremea Nouă această cauză.

Prelungirea mandatului de arestare a lui Buzatu corectată și de Tribunalul Vaslui

Pentru acuratețe publicăm și cum sună decizia de îndreptare eroare materială publicată pe site-ul Tribunalului Vaslui: «În baza art. 278 Cod de procedură penală, dispune din oficiu îndreptarea erorii materiale strecurate în dispozitivul încheierii nr. 11 din data de 15.11.2023, în sensul că, la alin. 2 se va trece: „art. 222 alin. 7 Cod procedură penală”, în loc de „237 alin. 1 Cod de procedură penală”, cum din eroare materială a fost trecut. De asemenea, la alin. 3 al dispozitivului se va trece: „art. 242, alin. 2 Cod proceduceră penală”, în loc de „237 alin. 2 Cod procedură penală”.»

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.