spot_imgspot_img
22.4 C
Vaslui
15-apr.-2024

Ce scriu vasluienii, pe Google, despre Spitalul Județean: de la “un spital european” la “fugiți cât puteți de el”

- Advertisement -

EVALUARE ONLINE… Spitalul Județean de Urgență Vaslui a trecut în ultimii ani printr-un amplu proces de modernizare, care ar fi trebuit să apropie mai mult unitatea sanitară de standardele europene. Clădirile au fost renovate, mobilierul a fost înlocuit, echipamentele vechi au fost schimbate, iar echipa medicală a fost “revigorată” cu medici tineri, dornici de muncă. Aceste schimbări s-au răsfrânt, în primul rând, asupra pacienților care au trecut pragul spitalului și care au apreciat sau, din contra, au criticat felul în care au fost tratați de cadrele medicale. Cotidianul Vremea Nouă publică azi mesajele cetățenilor scrise pe Google, cu privire la experiențele trăite la Spitalul Județean de Urgență Vaslui.

Pe Google, cea mai importantă unitate sanitară din județul Vaslui a primit peste 100 de recenzii, cele mai multe dintre ele fiind ori foarte apreciative la adresa cadrelor medicale, ori extrem de critice. Mesajele utilizatorilor arată că de cele multe ori contează și pe tura căror medici și asistente te internezi. Unii dintre ei arată empatie celor aflați în suferință, alții, din contra, se comportă foarte urât cu pacienții. Parcurgând toate cele 117 recenzii scrise pe Google, vom observa că principalele nemulțumiri ale vasluienilor care se internează la Spitalul Județean nu mai vizează medicii, așa cum se întâmpla în trecut, ci asistentele și personalul sanitar auxiliar. La momentul scrierii acestui articol, spitalul are nota 2,9 din maximum de 5. Un punctaj bun, de trecere a clasei, pe care conducerea unității l-ar putea îmbunătăți dacă ar lucra și mai mult la interacțiunea infirmierelor și asistentelor cu pacienții.

Nemulțumiri la Neonatologie

Acum un an, Roxana scria următorul mesaj cu privire la experiența trăită la SJU Vaslui. “Am născut la acest spital, îmi pare rău că ofer doar o stea, medicii nu merită acest lucru. Medici ginecologi foarte buni, însă asistentele de la neonatologie lasă foarte mult de dorit. Sunt foarte rele, fiecare are câte ceva de comentat . Nu m-a ajutat nimeni să alăptez, ba chiar m-au certat că de ce nu am dat laptele praf la bebe. Doamna Gina, sper că zic bine, foarte rea ați fost, nu ați dat dovada de înțelegere absolut deloc și doar sunteți femeie totuși. Patru zile am stat internată și doar două asistente au fost drăguțe, două mai tinerele. Am apreciat că se face toaletarea zilnic de două ori pe zi, dar nu mi-a plăcut faptul că la ora 6 dimineața vin infirmierele în salon făcând curat, te trezesc, nu țin cont că abia ai născut și ai nevoie de odihnă, mai ales cu un nou născut care poate ți-a făcut noaptea albă. După ce naști, te duc într-un salon pe același etaj unde ai și născut și făcut travaliul . Mi se pare dizgrațios pentru un spital să oferi doar atât. Ca lehuză, ai nevoie de odihnă și timp de acomodare cu noul bebeluș. O să merg să fac reclamație și mai sus nu mă opresc doar la o recenzie, acolo o să vin cu mai multe detalii”.

“Fugiți cât puteți”

În urmă cu mai bine de un an, Alexandra a povestit pe Google despre chinurile prin care a trecut cu tatăl său, internat la spital cu diagnosticul de atac cerebral. “Fugiți cât puteți! Tatăl meu a venit cu simptome de atac cerebral și i s-a administrat tratament fără a se verifica dacă era sau nu atac cerebral. El de fapt făcuse infarct în prezența medicilor care nu și-au dat seama că pacientul are infarct în fața lor, decât după 48 de ore mai târziu. L-au ținut legat, e plin de răni și vănătăi. I s-a administrat morfină și plus alte calmante care au dăunat grav deoarece abia după ce am reușit să îl transferăm la Iași la spital am aflat că suferă și de encefalită autoimună. Nu am avut ajutor din partea doctorilor să îl transferăm, a trebuit să plecăm cu el așa, în mașină. Acum este la terapie intensivă, nici nu mai vorbește cu prognostic rezervat. Dacă vreți să trăiți, nu mergeți acolo”, a scris femeia pe Google. În urmă cu trei luni, aceasta a revenit cu un nou mesaj. “Revin după cateva luni cu mare durere și suferință să vă spun că tatăl meu a decedat pe 30 martie 2023 . Dacă ar fi fost tratat la timp și corect, el încă ar fi aici cu mine. Vă rog, evitați acest spital cu orice preț”.

“Doar vorbe de ură”

O altă pacientă a povestit despre experiența trăită la Unitatea de Primiri Urgențe. “Îmi pare rău pentru câteva asistente care au dat dovadă cât de cât de omenie, că în rest toate sunt mai presus de alții. Am fost la urgențe cu rotula sărită și două ore jumăte am stat fără calmant, fără nimic, doar vorbe de ură aruncate de către o asistentă. Din cauza aceasta am mai multe complicații acum, am avut noroc după alea două ore jumate să se facă schimb de tură și să vină o altă asistentă care a avut empatie și s-a comportat frumos cu mine. Ajungi la urgențe și pleci fără să te vadă vreun medic…”. O altă recenzie negativă a venit din partea unui vasluian care a venit cu mama lui la spital. “Păcat că nu le pot da zero stele! Mama mea a venit cu ambulanța în jurul orelor 15, acuzând dureri mari la spate, picior și șold. Acum, când scriu această recenzie, este ora 21:12 și nu a fost văzută de niciun medic. I s-a pus o perfuzie și după ce s-a terminat lichidul din ea, i s-a spus să aștepte pe un scaun (foarte neconfortabil, de lemn). Acum am hotărât să o luăm acasă. Mergem la alt spital, poate dă Dumnezeu să nu găsim oameni la fel! “Mulțumim” Spitalulului Județean de Urgență Vaslui!” a transmis vasluianul prin intermediul recenziei.

“Cinci stele, pentru că merită cu prisosință”

Nu toți pacienții care s-au adresat Spitalului Județean de Urgență Vaslui au lăsat recenzii negative. Aurora, mama unui băiat cu sindromul Asperger, a fost foarte mulțumită de modul în care personalul de la UPU s-a comportat cu copilul ei. “Am ajuns de foarte multe ori la UPU/Vaslui, cu fiul meu, însă, sincer, tot personalul medical s-a purtat exemplar cu noi, începând cu dialogul amabil al medicilor și asistentelor, până la intervenția cu promptitudine și devotament în ceea ce ține de urgență: chestionare, măsurare, cântărire, analize, perfuzie, etc. Deși fiul meu era extrem de agitat, zgomotos, cu accese de furie, etc., (suferă de Sindromul Asperger) și deranja foarte tare, niciun cadru medical nu a ridicat tonul la el, ci au încercat să-l liniștească cu blândețe…și sincer, nu am nimerit același personal medical de fiecare dată. Nu am rude printre personalul medical UPU, nici prieteni, ca să considerați că i-aș “peria” pentru a nu leza…și oriunde merg mă bazez pe dialogul civilizat, cu ton scăzut, liniștitor, ca să primesc asemenea…dacă zbieri ca un țicnit la personalul medical, care în ultima perioadă este suprasolicitat, nu este exclus să fii tratat ca atare… Ceea ce am remarcat este curățenia acestui spital, respectarea regulilor de igienă, am văzut cum își schimbau mănușile după fiecare intervenție pe un pacient; și m-a surprins în mod plăcut și agerimea asistentelor care umblau ca niște furnicuțe de la un pacient la altul, verificându-le perfuzia, starea, etc., iar unii pacienți chiar erau extrem de dificili în dialog, mai ales cei cu probleme neurologice. Să nu uităm că și personalul medical UPU, sunt oameni, nu roboței…ei sunt puțini, iar noi, cei bolnavi, mulți… 5 stele din partea mea, Spitalului Județean de Urgență/ Vaslui, căci merită cu prisosință!”

“De multe ori fac minuni”

Și Nicoleta a acordat cinci stele Spitalului Județean Vaslui după ce medicii i-au salvat soțul. “Prin aceste rânduri,vreau să-mi exprim mulțumirea și totodată respectul, pentru calitatea serviciilor medicale, existente la Spitalul Județean Vaslui, servicii medicale realizate de o echipa de medici cu mâini de aur. Această echipă de medici, prin devotamentul cu care își fac meseria, de foarte multe ori “fac minuni “ cu pacienții, care adesea se află la limita dintre viață și moarte. În această situație s-a aflat soțul meu, care prin ajutorul lui Dumnezeu și al echipei de medici de la gastroenterologie, chirurgie și ATI , a fost salvat din situația gravă în care se afla. Cu siguranță, asemenea echipe de medici întâlnim și la celelalte secții ale spitalului. Felicitări pentru profesionalism, implicare, rezolvare, comunicare și pentru calitatea aparaturii medicale , cu care este dotat Spitalul Județean Vaslui! În concluzie, Spitalul Județean Vaslui, prin profesionalismul managementului și al echipei de medici, oferă pacienților servicii medicale de înaltă calitate”.

“Asemenea promptitudine și profesionalism nu mi-a fost dat să văd nici măcar în București”

MESAJ… George, din București, a fost nevoit să-și interneze copilul la spitalul din Vaslui, de care a fost plăcut impresionat. “Mulțumesc Doamnei doctor pediatru Ciubotariu Gabriela, un om extraordinar. Asemenea promptitudine și profesionalism nu mi-a fost dat să văd nici măcar în București (eu fiind din București). Am ajuns cu copilul la urgență într-o problemă medicală, fără să cunosc pe nimeni și cu inima strânsă, știind situația spitalelor pediatrice din București. Vreau să vă spun că aici am întâlnit un spital cu medici și asistente demni de filmele cu medici. Felicitări spitalului, felicitari doamna Doctor, sunteți MULT peste tot ce înseamnă pediatrie în București, vă mulțumesc că existați”. Cinci stele a primit și secția Ortopedie, de la Raluca. “Mulțumim din suflet domnului doctor ortoped Vlad Acatrinei și întregului personal medical de la secția de ortopedie. Pacientul Andrei B. vă oferă 5 stele pentru profesionalism, compasiune și empatie, totul la superlativ. Datorită dumneavoastră, Andrei va merge din nou”, a scris femeia. “La secția chirurgie generală, dl.dr.Toma Emanuel este un doctor profesionist, un om adevărat cu foarte mare grijă pentru pacienții pe care îi tratează. Mulțumesc mult pentru ajutorul acordat”, a scris Cristi într-o altă recenzie pozitivă la adresa unității sanitare. Pacienții au apreciat și munca depusă de doctorul Armand Andrei Puiu, de la Ortopedie, a doctoriței Lavinia Carp, de la Unitatea de Primiri Urgențe, Andrei Hristov de la Chirurgie Generală, precum și a altor colegi ai acestora. Multe dintre mesajele publicate de vasluieni pe Google reprezintă un semnal de alarmă cu privire la ceea ce se întâmplă în spital, semnal de care conducerea unității ar trebui să țină cont. Sunt însă și foarte multe mesaje ale utilizatorilor care arată că spitalul a depus eforturi și într-o mare măsură a reușit să schimbe vechile mentalități.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

10 COMENTARII

 1. Experienta dupa nastare sub supravegherea dr.Poiana Alina a fost una de exceptie! Recomand cu multa incredere echipa medicala din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui!

 2. Buna ziua ,as dori să mulțumesc doamnei doctor Gabor Oana ,o tinără care se dedica meseriei pe care și-a aleso, tatăl meu a fost internet la dumneaei,nu am cuvinte de mulțumire la adresa ei,felul cum se comporta cu pacienții sau cum explică rudelor rar găsești,poate în țările din vest. Sănătate va doresc doamna doctor

 3. Tot respectul pentru sectia ortopedie si mai ales domnului doctor ACATRINEI, Dumnezeu sa le dea sanatate la toti.
  Am fost internat de doua ori si am ramas pozitiv surprins de felul cum sunt tratati pacientii de doctor, asistente si chiar infirmieri.
  Un exemplu si pentru celelalte sectii.

 4. Un spital european dar fără medici. Aparate…. Da. Medici.., Ba.. Toti sunt o apa și un pamant. Expiratii facultăților….pe bani grei sunt veniți la Vaslui..,

 5. La modul general predomină incompetența, medicii se comportă sub orice critică, nu merg în vizită la pacienți, tratează cu totală indiferență se simt deranjați dacă zici ceva. Doar asistentele sunt cele care mai muncesc dar numai cu acordul medicilor…nu au nicio tb, pun diagnostice și aplică tratamente total eronate…pentru ei nu este nicio pb dacă moare vreo persoană, este la ordinea zilei se întâmplă frecvent , nu sunt trași la răspundere…ESTE JALNIC LA SPITALUL VASLUI, MORI CU ZILE, INCOMPETENȚA ȘI NEGLIJENȚĂ MAXIMĂ DIN PARTEA PERSONALULUI…..

 6. Nu cred că trebuie blamat întregul aparat medical! Da. Nu avem cei mai buni medici la Vaslui. Asta este clar, dar nu suntem nici ca la Suceava, Pitești, etc. Cred că aproape tot personalul medical de la Vaslui, medici și asistente ar trebui să se mai perfecționeze din când în când. Medicina evoluează și puțini medici participă la colocvii profesionale (unii le preferă mai mult pe cele team building) și de aici calitatea actului medical. Eu problema o văd la UPU unde consider că ar trebui să fie personalul cel mai specializat, dar din păcate după ce aștepți un pat liber pe hol o perioadă destul de mare ești preluat de o asistentă (drăguță și empatică de regulă) și după ce ascultă problema ta medicală cheamă medicul de gardă pe urgență, care reia tirul întrebărilor și de cele mai multe ori îți prescrie un cocteil de medicamente și după ce te liniștești (aproximativ 4 – 6 ore) în UPU îți dă drumul acasă căci declari că te simți mai bine. De ce nu te transferă pe secția responsabilă cu problema ta de sănătate pentru investigații amănunțite făcute de medicul specialist? De multe ori este chemat medicul specialist conform afecțiunii tale în UPU, dar investigația este superficială, urmează cocteilul de medicamente și îndrumarea să revii la specialist dacă problema reapare. Din păcate, problema reapare dar tu nu mai reușești să vezi lumina unei alte zile. E simplu……șoc cardio-respirator. Ghinion, COVID, destin, etc. Motivații sunt, dar problema profesională este în UPU și viața se pierde tot de acolo.

 7. Din păcate Spitalul Județean Vaslui mai are drum lung pana reușește sa aducă asistentele de la UPU pe linia cea buna.O parte din aceste asistente se comporta foarte urat cu pacienții,ba se mai cearta și cu colegele,nu sunt nici bune profesional.Asta se întâmplă când sunt angajate pe pile și sustinute de unele cadre medicale care au avut aport la susținerea angajării. Nu sunt unite ,nu se ajuta ,nu comunica cu bolnavii..Asta e valabil și pe secții.As face un apel la medicii care sunt la un nivel scăzut profesional.,,Luați și mai citiți, mergeți la cursuri ca sunteți sub orice critica.Sa va fie rușine la cât salariu luați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.