Ce scumpiri aduce septembrie

SCHIMBÃRI DE TOAMNÃ Luna septembrie aduce câteva scumpiri, dar si scãderea pensiilor de lux. O veste bunã: anuntata scumpire a medicamentelor pentru bolnavii cronici nu va mai avea loc!

Desi pânã ieri bolnavii cronici vasluieni credeau cã vor fi nevoiti, începând din aceastã lunã sã scoatã mai multi bani, din buzunare dacã vor dori sã urmeze tratamentele prescrise, un ordin venit din partea CNAS i-a linistit, cel putin pentru moment. “Ordinul nr. 708 din 30 august al CNAS, nu aduce nicio modificare pentru perioada 1 -30 septembrie la calculul pretului de referintã pentru medicamentele cu si fãrã contributie personalã din lista sub C1 si C3. Nicio farmacie din judetul Vaslui nu a majorat pretul la aceste medicamente”, ne-a declarat Mihaela Chitariu, directorul adjunct al CJAS Vaslui. Chiar dacã a fost amânatã cu o lunã aceastã majorare a pretului la medicamente, persoanele cu afectiuni cronice se gândesc cu groazã la ziua în care vor trebui sã-si cumpere pastilele de pe retetã cu pretul majorat. “Dupã ce am fost pe la mai multe farmacii sã vãd dacã au toate medicamentele de pe retetã, am gãsit în sfãrsit una care avea cam 70% din medicamentele de pe retetã. Am fost si la medicul de familie pentru a înlocui medicamentele strãine cu unele românesti, însã de abia a reusit un singur medicament sã-l schimbe. Eu cred cã prin aceastã mãsurã se doreste reducerea numãrului de bolnavi, în special al pensionarilor. Personal, voi reusi cu mare greutate si sacrificii sã îmi iau medicamentele de care am nevoie, va trebui sã fac economie la altele, însã nu-mi va fi usor”, a precizat Ioan Oancea, bolnav de inimã. “Am fost de dimineatã la câteva farmacii din centru, însã din câte am înteles preturile la medicamente încã nu s-au majorat, pentru cã nu au intrat nici ele în posesia unor acte oficiale prin care sã facã aceastã modificare de pret. În momentul în care va intra în vigoare aceastã majorare, va produce si mai multã alertã în rândul pensionarilor de conditie medie, care de-abia îsi duc traiul de pe azi pe mâine”, ne-a declarat Ioan Stamate, presedintele Sindicatului Pensionarilor Vaslui.

Ulei mai scump, dupã epuizarea stocului!

Pretul uleiului va creste din cauza materiei prime, pentru cã semintele de floarea soarelui se vând la pret dublu fatã de anul trecut. La auzul acestei vesti, vasluienii au început sã-si facã provizii. Deocamdatã pretul rãmâne acelasi ca si pânã acum, însã nu pentru mult timp, ci doar pânã la epuizarea stocurilor existente. “Am auzit cã de azi se scumpeste uleiul, însã nu am operat schimbãri ale pretului la acest produs. În magazinul nostru avem un singur sortiment de ulei, la 5 lei sticla. Dimineatã au venit mai multi clienti care au cumpãrat câte douã sau trei sticle de ulei, nu-si permit mai multe, sã aibã pentru zacuscã”, ne-a declarat gestionara unui magazin alimentar vasluian. Dacã vasluienii de la oras îsi fac griji în ceea ce priveste dublarea pretului la litrul de ulei, nu acelasi lucru se poate spune despre cei de la tarã, care, în schimbul a zeci de kilograme de seminte de floarea soarelui, primesc uleiul gata de la fabricã. “Nu ne facem griji cã se scumpeste uleiul, noi avem rãsãrita pe care o ducem la Vaslui la fabricã. Primim în schimb ulei, asa cã este convenabil pentru noi. Atâta doar cã anul asta nu prea a iesit productie”, a precizat Vasile Nedelcu, din comuna Dãnesti.

Pensiile mari au devenit mai mici!

Luna septembrie le aduce pensii mai mici parlamentarilor, diplomatilor si personalului auxiliar din instante. Singurii care au scãpat de tãierile Guvernului pânã la începutul anului viitor sunt militarii si politistii. Dupã reanalizarea dosarelor si recalcularea dupã noile norme, cele 51 de pensii speciale acordate la Vaslui au scãzut drastic. “Casa Judeteanã de Pensii Vaslui a emis si comunicat deja persoanelor în cauzã, deciziile de pensie recalculatã. În conformitate cu dispozitiile art. 10 alin. (2), lit. a) din Hotãrârea nr. 735/2010 referitoare la metodologia de recalculare a pensiilor speciale, plata drepturilor de pensie recalculatã se va face începând cu luna septembrie 2010. Procentul de diminuare a pensiilor aflate în platã se situeazã între 29.43% si 57.58% în cazul pensiilor de serviciu ale parlamentarilor, între 64.89 % si 68.34% pentru personalul Curtii de Conturi si, pentru pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecãtoresti si al parchetelor de pe lângã acestea, diminuarea cuantumurilor pensiilor este cuprinsã între 16.17% si 81.91%. Astfel, urmare a operatiunii de recalculare a pensiilor, cea mai micã pensie specialã aflatã în platã devine 564 lei, în conditiile în care anterior acestei operatiuni, cuantumul acestei pensii era de 815 lei”, a precizat Loredana Enache, purtãtorul de cuvânt al CJP Vaslui.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ