spot_img
31.6 C
Vaslui
20-iul.-2024
spot_img

Ce se întâmplã cu copiii de la Spitalul din Tutova

- Advertisement -

URMÃRI La Spitalul din comuna Tutova mai erau ieri internati la sectia distrofici cinci minori, care vor fi mâine preluati de DGASPC Vaslui (trei) si de cãtre Spitalul de Copii “Sf. Nicolae” din Bârlad. Cei cinci copii vor pãrãsi spitalul vineri, 8 aprilie, ei fiind îngrijiti corespunzãtor, de sase voluntari din Grupul “Global Volontiers” din SUA si de cãtre personalul rãmas angajat în noul Azil de Bãtrâni, în care s-a transformat fostul spital tutovean.

Desfiintarea Spitalului Tutova a stânit controverse de nedescris, o parte din mass media centralã fiind isterizatã de o “stire bombã”: zece copii din cadrul acestui spital au fost abandonati de stat în spitalul care s-a închis! Evident cã realitatea este alta. Asa cum am precizat, la acest spital, la sectia de boli cronice pediatrie, data de 1 aprilie a gãsit 15 copii internati. Decizia de desfiintare a spitalului a adus dupã ea si mutarea acestor copii bolnavi de diverse maladii ca: sindromul Down, tetraparezã spasticã, distrofie muscularã etc, la DGASPC Vaslui – Complexul de Servicii Comunitare pentru Persoana cu Handicap (unde au fost repartizati patru dintre ei), unul a fost dat în asistentã maternalã la un asistent maternal profesionist, iar alti doi copii au ajuns ieri la Spitalul de Copii “Sf. Nicolae” din Bârlad, fiind internati pe sectia de psihiatrie infantilã, urmând ca pe 8 aprilie sã fie adusi la acelasi spital încã doi micuti. Restul copiilor au fost dati înapoi la familiile de provenientã, fiind preluati de apartinãtori. “Mutarea acestor copii nu se putea face într-o zi, fiind copii cu nevoi speciale. Ei vor ajunge într-un final acolo unde sunt repartizati de cãtre DSP Vaslui, dar am spus si o repet, în judetul Vaslui nu existã nici o unitate medicalã care sã le asigure copiilor acestia nevoile lor si siguranta supravietuirii. Dar dacã asa s-a decis, asa vom proceda. Aici la Tutova mai sunt în prezent cinci copii, care vor fi transferati pe data de 8 aprilie la spitalul din Bârlad si în familii. Ei sunt acum îngrijiti corespunzãtor, avem sase voluntari de la “Global Volonteers” din SUA, care îi hrãnesc si le asigurã tot ce este nevoie, plus angajatii care au rãmas aici, cei 30 care vor lucra la azilul de bãtrâni”, a spus Delia Asoltanei, medic generalist si fost manager al spitalului din Tutova.

Angajati la Spitalul de Urgentã Bârlad

Primãria Tutova a încheiat deja contractul de finantare cu Ministerul Muncii, pentru noua structurã preluând de pe 4 aprilie, 30 de angajati de la fostul spital, restul de 50 urmând a fi redisitribuiti la spitalele din judet de cãtre DSP Vaslui. Primarul comunei Tutova, Ioan Corciovã, s-a resemnat privind noul statut al spitalului, acela de “Cãmin de bãtrâni”  asa ca a solicitat ministerului de resort si a obtinut,  finantarea pentru 60 de paturi, urmând a face deja institutionalizarea bãtrânilor care solicitã acest lucru. De ieri, la Spitalul de Urgentã din Bârlad au foat anagajate 13 asistente medicare (12 de la Tutova si una de la Spitalul din Negresti), patru îngrijitoare (de la Tutova) si un chimist (tot de la Tutova). “În total am angajat 18 persoane, pentru cã avem nevoie de oameni si cum concursuri nu putem organiza, am profitat de aceastã repartizare si ne-am mai completat pe unde lipsea personalul. Eu sunt sigur cã noile angajate sunt persoane serioase, care îsi vor vedea de muncã fãrã sã creeze probleme”, a spus Viorel Petcu, managerul spitalului bârlãdean. Spitalul de Copii “Sf. Nicolae” din Bârlad nu a fãcut nici o angajare din rândul personalului medical disponibilizat din judet.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.