spot_imgspot_img
spot_img
9.7 C
Vaslui
03-dec.-2023

Ce sporuri se dau la stat? E bine sau nu să fii bugetar?

- Advertisement -

În urma declaraţiilor repetate ale prim-ministrului Florin Câțu, s-au stârnit valuri şi de aprecieri, şi de critici la adresa lui. E bine sau nu să se taie din sporurile pe care bugetarii le primesc lună de lună? Ca să ne dăm cu părerea cât mai în cunoştinţă de cauză, haideţi să aflăm, în primul rând, ce sporuri se dau la stat.

Unele denumiri sunt mai ciudate. Altele vor provoca râsul. Cel mai cunoscut şi pomenit, mai ales zilele acestea, e sporul de lucru la calculator. Acest spor e primit de funcţionarii publici care îşi desfăşoară munca cu precădere din faţa monitorului.

Spor de lucru la calculator

Acesta e primit de absolut toţi bugetarii care lucrează stând în faţa unui monitor. Bineînţeles, primesc spor de lucru la calculator, în jur de 15% din salariul de bază.

Condiţii cam… periculoase la birou

Să vorbim, spre exemplu, de angajaţii de la instituţia numită Avocatul Poporului. Aceştia, confom informaţiilor din mediul online, primesc spor pentru că lucrează în praf, spor pentru că pe birouri se găsesc diverse bacterii, dar şi pentru că îşi obosesc ochii în faţa calculatorului. Un director, pentru condiţii vătămătoare, primeşte lunar, în afară de salariu, în jur de 2.500 de lei.

Cât despre judecătorii de la Curtea Constituţională, se spune că ar primi două sporuri pentru acelaşi lucru. Adică pentru stresul zilnic. Primul spor, în valoare de 4.390 de lei, se dă pentru muncă în condiţii vătămătoare, aici încadrându-se suprasolicitarea neuropsihică. Al doilea spor, în valoare de 5.660 lei brut, e pentru risc şi suprasolocitate neuropsihică.

Spor de antenă – peste 3.000 de lei

Probabil te întrebi ce e ăla spor de antenă. Ei bine, dacă lucrezi la stat, iar pe clădirea în care îţi desfăşori activitatea e o antenă, atunci primeşti la salariu, lună de lună, un spor de antenă. De ce? Se spune că undele electromagnetice care se propagă în clădire afectează toţi oamenii din interiorul ei.
Parlamentarii se numără printre aceştia. DAR… sporul de antenă nu e la fel la toţi. Faţă de angajaţii de rând, sporul unui şef din Parlament poate fi şi de 8 ori mai mare, întrucât sporul se calculează ca procent din salariu.

Cineva din Ministerul Transporturilor, clădire pe care se afla antene, primeşte tot aşa, mulţi bani. Sporul de antenă pentru un director general este de 1.400 de leiș pentru director adjunct – 1.200 de lei, iar pentru magazioner – 480 de lei.

Spor de uzură a organismului

Mai trebuie spus că senatorii au un spor de uzură a organismului. Şi acesta e în valoare de 15% din salariul de bază, legiuitorul motivând „riscul de îmbolnăvire determinat de suprasolicitarea nervoasă generată de întocmirea, avizarea sau aprobarea unor documente cu grad de complexitate ridicat”.
Din câte se pare, situaţia e cam la fel în majoritatea instituţiilor publice din România. De menţionat că, în 2019, Guvernul dorise să schimbe legea, pentru ca sporul să fie egal pentru toţi funcţionarii, deci să nu se calculeze ca procent din salariu. …https://www.bzi.ro/ce-sporuri-se-dau-la-stat-e-bine-sau-nu-sa-fii-bugetar-4125611?utm_source=website&utm_medium=ultima-ora-index

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.