spot_imgspot_img
10.4 C
Vaslui
29-mart.-2024

Ce trebuie să ştii despre procesele împotriva băncilor

- Advertisement -

Dat fiind faptul că tot mai mulţi clienţi nemulţumiţi ai băncilor se apropie de procese cu instituţiile financiare care i-au împrumutat, capital.ro s-a interesat de câteva detalii privind aceste eventuale acţionări în instanţă. Ne-am interesat în mod special de durata unui astfel de proces, de posibilitatea unui proces colectiv şi de obligativitatea plătirii ratelor pe perioada procesului. La întrebările capital.ro a răspuns Mihaela Bădescu, Senior partner la Cladoveanu, Bădescu şi Asociaţii.

1. Care este pozitia oficiala, legala, vis-a-vis de procesul colectiv? Exista asa ceva? Poate o instanta sa judece un proces in care sunt de studiat 300 de dosare? Exista vreun precedent in acest sens?

Da, exista procese colective, ele sunt posibile si… de dorit in astfel de cazuri. Avem de-a face cu incalcarea drepturilor unor grupuri mari de oameni, prin urmare este normal ca actiunile in instante sa fie promovate de acele grupuri! Sunt numeroase avantaje, si nu ma refer aici la costuri, ci la avantajele legate inclusive de managerierea de catre instant a situatiei. Astfel, in primul rand instant nu va trebui sa studieze 300 de cazuri, asta s-ar intampla daca fiecare client in parte ar promova separate o actiune si s-ar forma 300 de dosare. Judecatorul va avea de stuadiat un singur caz, prctic vorbim de cerereri care au ca obiect respectarea acelorasi dispozitii legale. De asemenea e usurata proba in dosar, caci avand de-a face cu o cerere facuta in numele a 100,200,300 de reclamanti, situatia devine notorie, ea nu mai trebuie probate ca o simpla situatie de fapt. Apoi mai e problema presiunilor, juridice, la nivel de institutie, la nivel media, astfel de actiuni vor suscita un foarte mare interes si vor rascoli multe din problemele inca nevizate ale bancilor.

Precedent? Sa ne amintim FNI-ul… dar mai exista, dosarele promovate de angajatii Petrom, de exemplu! Impotriva bancilor inca nu s-au promovat astfel de actiuni, collective, dar asa cum e evident, sunt iminente!

2. In cazul in care cineva da banca in judecata, cam care ar fi, estimativ, durata unui astfel de proces?

E un pic cam greu de apreciat. Depinde si de complexitatea actiunii, de numarul de capete de cerere, , de temeiurile juridice, daca cererea in cauza presupune probe cu expertise sau nu, dar mai depinde si de atitutdinea procesuala a bancilor. Acestea vor apela la randul lor la toate tertipurile avocatesti cunoscute sau care vor fi inventate cu aceasta ocazie, si de interesele care sunt joc. Procesul poate pana la urma sa dureze cateva luni si sa se incheie eventual printr-o tranzactie, sau cativa ani buni, si sa aiba in final o hotarare judecatoreasca irevocabila!

3. Cei de la Protectia Consumatorului spun ca pe perioada desfasurarii procesului, clientul poate sa nu plateasca ratele la banca. Cei de la ARB spun exact pe dos. Pana la urma cum e, din punct de vedere legal: in timpul procesului trebuie sa se plateasca rata la banca sau nu? In cazul in care clientul nu plateste rata la banca pe perioada procesului, banca poate sa execute silit clientul respectiv?

Clientii-reclamanti pot face cerere in instanta sa li se aprobe suspendarea executarii contractelor aflate in litigiu, pana la pronuntarea unei hotarari irevocabile. Suspendarea nu poate intervene automat. Daca exista o cerere de suspendare si instant o admite, banca nu mai poate face niciun act de executare in baza contractului. Dar daca reclamantii-clienti opresc achitarea ratelor pur si simplu, contractual aflat in derulare isi produce toate efectele valabile, mai putin clauzele declarate ilegale. Executarea silita pentru neplata este si va ramane o modalitate de recuperare a creantelor, astfel ca nu as sfatui pe nimeni sa intrerupa plata ratelor fara un temei!

capital.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.