spot_imgspot_img
7.4 C
Vaslui
20-apr.-2024

Ce trebuie si cum sã mâncãm de post!

- Advertisement -

CE MAI MÂNCÃM? Restrictiile alimentare legate de perioada postului au dus adesea la aparitia, la urgente, a pacientelor cu stãri lipotimice sau a pacientilor cu afectiuni digestive legate de dezechilibrele alimentare. În general, afectiunile sunt de gravitate redusã, dar necesitã imediat evaluare clinicã, imagisticã si biologicã si tratament. De aceea, medicul deputat de Bârlad, dr. Tudor Ciuhodaru, face câteva precizãri si recomandãri pentru cea mai lungã perioadã de post din an: Postul Pastelui.

Postul reprezintã pentru multi o perioadã de sapte sãptãmâni de numeroase restrictii inclusiv alimentare. Dacã pentru unii efectele sunt benefice prin detoxifiere sau eliminarea kilogramelor excedentare, pentru altii poate reprezenta cauza sau factorul favorizant pentru aparitia unor afectiuni. Credinciosii se confruntã cu o adevãratã dilemã pe perioada postului. Ce trebuie sã mãnânce, astfel încât, organismul sã nu sufere dezechilibre?

În post se mãnâncã în special alimente pe baza de carbohidrati: cartofi, paste, pâine, derivate din porumb. Este cea mai la îndemânã optiune si, de cele mai multe ori, cea mai ieftinã. Din punct de vedere laic, vorbim de o schimbare abruptã a regimului alimentar, în care restrictiile se asociazã cu trecerea de la alimentatie bazatã în principal pe alimente conservate, de origine animalã, alimentatie în principiu de origine vegetarianã sau lacto-ovo-vegetarianã.

Adoptarea unui astfel de regim trebuie sa tinã cont de vârsta, activitatea fizicã, status fiziologic, afectiuni preexistente consultând eventual si un nutritionist. Restrictiile alimentare pot constitui un factor de risc pentru: cei cu efort fizic intens (consum caloric peste 3500cal/zi) si cãrora alimentatia de post nu le poate asigura nevoile energetice, gravide sau cei cu afectiuni metabolice (precum diabetul) sau neuropsihice (nevroze, depresii). Dieta va include soia, cartofi, cereale integrale (surse vegetale de proteine), fructe (sursa pentru glucide), uleiuri si margarine vegetale, nuci, seminte (surse de lipide) iar vitaminele vor fi asigurate în principal prin consumul de legume si fructe proaspete.

„Pentru a nu ajunge la spital în urma stãrilor lipotimice sau agravãrii afectiunilor cronice vã recomandãm: persoanele sãnãtoase pot adopta o dietã de post dar restul trebuie sa tinã cont de recomandãrile unui medic nutritionist; asigurati un regim alimentar variat; cãutati substitutii sãnãtoase – pâine integralã în locul celei albe, margarina în locul grãsimii animale, proteine din soia în locul celor animale; atentie la consumul de alimente cu aport caloric mare (ciocolata, nuci, fasole); respectati regimul meselor – mai des si mai putin -, ajutã la dozarea cantitativã a alimentelor si la evitarea hipoglicemiilor; persoanele sãnãtoase pot adopta o dietã de post, este nevoie în rest de recomandãrile unui medic nutritionist”, precizeazã deputatul bârlãdean Tudor Ciuhodaru, doctor în stiinte medicale, membru în Comisia de Sãnãtate a Camerei Deputatilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.