Bursele, colacul de salvare al educatiei vasluiene!
AJUTATI Dacã elevii vasluieni nu ar fi sprijiniti de stat, abandonul scolar ar putea exploda! Mai mult de jumãtate dintre elevii din judetul Vaslui primesc sub o formã sau alta un sprijin de la stat pentru continuarea studiilor!
Judetul Vaslui are cei mai multi liceeni sãraci din toatã tara, dupã Suceava si Iasi, dupã cum reiese din rapoartele întocmite de Ministerul Educatiei care cuprind numãrul beneficiarilor Programului “Bani de liceu”. Conducerea Inspectoratului Scolar Vaslui considerã cã acest sprijin din partea statului este deosebit de important, iar în lipsa acestuia multi elevi ar abandona scoala. “Atât bursele sociale, cât si programele de acordare a rechizitelor gratuite sau programul Euro 200 îi ajutã în mod semnificativ pe elevii vasluieni cu posibilitãti financiare limitate. Bursa de liceu le dã un impuls elevilor sã parcurgã cursurile liceale, în timp ce în învãtãmântul gimnazial rechizitele gratuite îi ajutã sã-si poatã desfãsura în conditii normale activitatea scolarã. Dacã tinem cont de faptul cã suntem un judet mic, procentual am putea spune cã ne situãm pe primul loc”, ne-a declarat Vasile Ursanu, inspector scolar general adjunct al ISJ Vaslui. În ordinea numãrului de beneficiari ai bursei “Bani de liceu”, “clasamentul” pe judete aratã astfel: Suceava (9.939), Iasi (8.290) si Vaslui (5.540). Liceenii vor primi suma de 180 lei pe întreaga perioadã a cursurilor scolare, inclusiv în timpul pregãtirii si sustinerii examenului de bacalaureat sau de diplomã, respectiv în perioada practicii în productie. Ajutorul se acordã pentru cei care au avut un venit brut lunar pe membru de familie, realizat în ultimele 3 luni anterioare depunerii dosarului, de maximum 150 lei.
50% dintre elevii vasluieni primesc rechizite!
În pofida crizei, a fost mentinut programul guvernamental care asigurã acordarea de rechizite scolare gratuite elevilor din ciclul primar si gimnazial care provin din familii nevoiase. Rechizitele oferite gratuit elevilor din familiile sãrace sunt binevenite chiar dacã ajung în scoli mult dupã începerea cursurilor. În judetul Vaslui peste 28 000 de elevi au fost ajutati de stat. Cu toate cã au primit rechizitele abia dupã douã luni de scoalã, scolarii ce provin din familii cu posibilitãti financiare precare au asteptat rãbdãtori aceste rechizite. Inspectoratul Scolar Judetean a terminat de împãrtit rechizitele cãtre unitãtile de învãtãmânt, iar probleme s-au întâmpinat la transportul unora dintre acestea. În pachete se regãsesc materiale comune ciclului primar si celui gimnazial, dar sunt si rechizite diferentiate în functie de clasã. Pretul cu care aceste produse au fost achizitionate de Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui este chiar mai mic decât anul trecut, când valoarea unui pachet se ridicã la 25 sau 30 lei, acum preturile sunt cuprinse între 20 si 22 lei. Numãrul beneficiarilor se pare cã nu s-a schimbat cu mult fatã de anul trecut, rãmânând constant. Judetului Vaslui i s-au alocat sume importante pentru pachetele cu rechizite gratuite, respectiv 1,1 milioane de lei.
La “Euro 200”, pe locul 3
Tot în topul beneficiarilor se aflã Vasluiul si în ceea ce priveste programul social “Euro 200”, prin care elevii fãrã posibilitãti materiale primesc un cupon cu aceastã sumã pentru achizitionarea de computere. În judetul Vaslui au fost aprobate 1.360 de cereri. Si în acest caz beneficiarii trebuiau sã provinã din familii cu venituri brute lunare de maximum 150 lei pe membru de familie. Programul guvernamental de ajutorare a elevilor care provin din familii cu serioase probleme financiare care nu îsi permit sã achizitioneze un calculator este în mare impas. Nu din cauza fondurilor alocate de cãtre Executiv, ci din cauza unei anomalii: programul este inutil pentru cei care au venituri extrem de mici. Programul “Euro 200” prevede alocarea acestei sume fiecãrui elev în acest scop, însã diferenta trebuie achitatã de cãtre pãrinti. În cazul în care pãrintii nu dispun de aceastã sumã, elevii rãmân doar cu visul cã ar putea avea un computer acasã. Familiile cu o situatie economicã deficitarã nu se înghesuie sã îsi înscrie odraslele în program, din cauza faptului cã nu îsi permit sã adauge la cei 200 euro primiti de la stat o sumã similarã pentru a cumpãra calculatorul. Elevii ar da orice sã aibã un calculator, însã de la dorintã la putintã este cale lungã.