Cei patru români nevinovați care au speriat Anglia. Povestea jafului de 50 de milioane de lire sterline

Intr-una dintre cele mai bine păzite zone de pe planetă, o bandă de hoţi a dat lovitura: peste 50 de milioane de lire sterline. Se întâmpla în decembrie 2019, la Londra, în cartierul Kensington. La câţiva paşi de Palatul Kensington, unde trăiesc viitorii regi ai Marii Britanii: ducele şi ducesa de Cambridge. În decursul a două săptămâni, nişte indivizi bine pregătiţi au reuşit să jefuiască trei proprietăţi ale unor magnaţi mondiali. Victime: managerul Chelsea, Frank Lampard, şi soţia acestuia, Christine, fostul preşedinte Leicester City şi Tamara Ecclestone, fata bossului de la Formula 1. La două luni de la tunul dat de hoţi, presa străină vorbea despre principalii suspecţi: doi români, mamă şi fiu. Eram iar hoţii Europei. Ulterior, au fost puşi sub acuzare alţi doi români. Bomba vine însă la începutul acestui an. Românii sunt achitați de instanţa din Anglia. Unul singur rămâne cu o acuzaţie de tăinuire de bunuri furate.

Potrivit jurnaliştilor din Marea Britanie, hoţii ar fi dat trei spargeri, în trei zile diferite. Prima, pe 1 decembrie 2019, iar ultima, pe 13 decembrie. Din casa soţilor Lampard, atacatorii ar fi plecat cu o pradă de 60.000 de lire sterline: ceasuri şi bijuterii. Familia defunctului magnat tailandez Vichai Srivaddhanaprabha ar fi reclamat un tun de un milion de lire sterline. La Tamara Ecclestone hoţii ar fi dat lovitura. Spargerea ar fi avut loc pe 13 decembrie. La acea vreme, presa vorbea despre faptul că spărgătorii ar fi intrat nestingheriţi în palatul cu 57 de camere, ştiind clar că vedeta nu e acasă, pentru că postase o fotografie pe Instragam în care anunţa că pleacă în vacanţă cu familia în Laponia. Hoţii ar fi plecat din palatul vedetei cu bijuterii şi bunuri în valoare de 25 de milioane de lire sterline.

Paguba totală estimată iniţial – peste 50 de milioane de lire sterline. „Jaful secolului” titrează toată presa. Jurnaliştii vorbesc despre modul în care hoţii reuşiseră să păcălească toate sistemele de securitate şi de supraveghere. Mai puţin de 50 de minute ar fi durat jaful dat pe domeniul Ecclestone. Nimeni nu i-a deranjat să spargă seiful în care au găsit inele, cercei şi un ceas Cartier primit cadou de nuntă, estimat la 95.000 de euro. Asta, deşi palatul este monitorizat non-stop şi pe domeniu sunt prezenţi permanent 50 de angajaţi.

 

Februarie 2020. Primele arestări. Doi români, mamă şi fiu

 

În 2020, presiunea pe detectivii de la Londra era uriaşă. Şi deja, la două luni de la jafurile istorice, doi români, mamă şi fiu, sunt arestaţi pe Aeroportul Stansted, în timp ce ar fi încercat să fugă din Marea Britanie. Cel puţin aşa relata presa la acea vreme. Pentru că, în realitate, românca, Maria Meşter, escortă „de meserie”, a fost ridicată în momentul în care a aterizat la Londra. Venise din Italia pentru că fiul ei, Bogdan Savastru, fusese arestat pentru spargerile din Kingstone în urmă cu câteva zile. Bogdan Savastru lucra ca barman de câţiva ani la Londra.

Bogdan Savastru

Aprilie 2020. Alți doi români sunt arestați 

 

Alexandru Stan şi Sorin Marcovici. Doi români stabiliţi de mulţi ani în Regatul Unit. Alexandru Stan lucra de 11 ani ca bodyguard pentru persoane private, iar Sorin Marcovici era recepţioner la un hotel londonez. Românii au povestit în exclusivitate pentru Jurnalul cum au ajuns în „afacerea” celor peste 50 de milioane de lire sterline, cum au fost anchetaţi, denigraţi de toată presa londoneză şi internaţională, cum un juriu de la o instanță din Isleworth i-a achitat definitiv la începutul acestui an şi cum au rămas pe drumuri, fără locuri de muncă, fără bani, fără scuze, fără nimic. Totul, pentru că sunt români, reclamă ei.

“Pe data de 8 aprilie 2020, la ora 7 dimineaţa, au descins în casa în care locuiam 40 de poliţişti. Dormeam şi mi-au spus că sunt suspect. Doar atât mi-au spus. Nu mi-au spus ce, cum, pentru ce. Mi-au spus că sunt suspect la comiterea unei infracţiuni de spargere. M-a pufnit râsul, bineînţeles”, ne-a declarat în exclusivitate Alexandru Stan. Bărbatul ne-a spus că detectivii londonezi n-au găsit nicio probă în casa în care locuia alături de mai multe familii. În acelaşi timp, într-un alt cartier al Londrei, un alt român era săltat din casă: Sorin Marcovici. „Dimineaţa, la 07.40, au intrat la mine în casă o grămadă de poliţişti. Eu eram treaz. Ofiţerul de caz a luat telefonul meu de pe masă, l-a pornit. Apăream eu cu prietena mea (n.r. pe display-ul telefonul). Se uită la mine şi mă întreabă dacă am telefon. Eram nervos, eram frustrat. I-am zis că nu am, că eu sunt român şi sunt sărac. Şi ei de-acolo au început să zică faptul că eu mint şi ascund adevărul”, a relatat Sorin Marcovici. Nici la Marcovici anchetatorii n-au găsit nimic, poate doar cartea de identitate rătăcită prin casă şi pe care bărbatul spune că n-o mai găsea de doi ani. Amândoi, Alexandru Stan şi Sorin Marcovici, separat, au fost duşi cu cătuşe la audieri. Le-au fost citite drepturile şi li s-a spus că dacă au nevoie de apărător, pot avea unul din oficiu. Alexandru Stan a refuzat iniţial. „După vreo patru ore de stat în celulă şi reflectând la ce ar putea să fie şi de ce sunt arestat, am zis că vreau un avocat”, spune bărbatul. Londra era în lockdown, iar asistenţa judiciară a fost asigurată de un apărător din oficiu prin telefon. Aşa a aflat, telefonic, din gura unui avocat plătit de Regatul Unit, în timpul audierii filmate, că este pus sub acuzare pentru conspiraţie la spargere. Prejudiciul: nici mai mult, nici mai puţin de peste 50 de milioane de lire sterline. „Era să-mi cadă telefonul din mână, vă daţi seama!”, mărturiseşte românul.  …https://jurnalul.ro/special-jurnalul/cei-patru-romani-nevinovati-care-au-speriat-anglia-povestea-jafului-de-50-de-milioane-de-lire-sterline-865188.html?utm_source=libertatea.ro&utm_medium=referral&utm_campaign=Libertatea%20HP
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ