-7.2 C
Vaslui
08-feb.-2023

Cei trei liceeni care au distrus cimitirul evreilor din Husi, rãsuflã usurati: instanta nu i-a judecat prea repede, asa cã a intervenit prescrierea faptelor!

- Advertisement -

NOROCOSI… Cei trei liceeni din Husi, care au fãcut prãpãd în cimitirul evreilor din oras, distrugând, în primãvara lui 2019, în jur de 70 de pietre funerare, pot rãsufla usurati! Desi procesul penal pentru „profanare de morminte” încã se cãzneste pe rolul instantei, prescrierea faptelor a intervenit deja de o bunã bucatã de vreme. Avocatii spun însã cã instanta este obligatã sã ducã procesul penal la bun sfârsit, chiar dacã stie cã îl va „pecetlui” cu prescriptia intervenitã dupã 2 ani 6 luni, de la data comiterii faptelor (în cazul minorilor). Cel mai probabil, la final, pãrintii autorilor vor fi obligati sã achite doar pagubele, deloc de neglijat, produse de liceenii neastâmpãrati. Situatia nu poate sã nu reaminteascã de momentele pline de ridicol, din primãvara lui 2019, când, dupã ce au aflat din ziar despre mormintele distruse, autoritãtile judetului, parlamentari, ba chiar si ambasadorul SUA de la acea vreme, au venit cu totii în cimitirul devastat. Problema este cã dacã doar ar fi venit sã se uite, ar mai fi fost de înteles, dar unii dintre ei, precum deputatul Silviu Vexler, reprezentant la vârful Federatiei Comunitãtilor Evreiesti, s-a apucat sã strige cu frenezie printre mormintele evreilor, cã el e sigur cã la mijloc e „mâna legionarilor”, întrucât nu degeaba Husul a fost leagãnul miscãrii lui Zelea Codreanu. Aceste afirmatii iresponsabile si mincinoase, îndreptate cãtre populatia Husului, nu au fost între timp nici retrase, nici „scuzate” de deputatul Vexler, care a aflat cã „legionarii” antisemiti pe care îi bãnuia cã stricau mormintele evreilor cu intentie, erau, de fapt, trei copii cu vârste între 15 si 16 ani. Pustii au declarat cã nu au vrut decât sã se joace si sã facã scheme ca în filmele cu… karate.

Liceenii acuzati de distrugerea mormintelor din cimitirul evreiesc, situat în marginea municipiului Husi, spre Gura Vãii, au scãpat de rãspunderea penalã pentru comiterea infratiunii de „profanare de morminte”. Ar fi riscat o pedeapsã cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, dar pentru cã erau minori la data comiterii faptelor, inclusiv termenul de prescriptie a faptelor s-a înjumãtãtit, astfel cã ei au putut rãsufla usurati imediat dupã trecerea celor 2 ani si 6 luni. Instanta merge însã cu procesul mai departe, care nu pare sã meargã în ritmul dorit. De exemplu, martorii evreilor ba nu ajung pe la termene, ba trebuie schimbati, ba, la unul din termenele recente, instanta a dispus chiar aducerea acestora cu mandat de aducere. În ritmul acesta, deznodãmântul nu se anuntã prea curând, însã, pentru cei trei inculpati, lucrurile sunt clare: au scãpat de pedeapsã, însã familiile lor vor suporta pagubele produse în cimitir.

„Din pãcate, pãrintii nu vor scãpa de plata pagubelor”

„Lucrurile sunt simple: ei sunt trimisi în judecatã pentru profanare de morminte, infractiune care se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Asta înseamnã cã rãspunderea penalã se prescrie în termen de 5 ani, calculati de la data sãvârsirii faptei, undeva în primãvara anului 2019. Legea prevede cã pentru infractorii minori, termenele, inclusiv cele de prescriptie, se reduc la jumãtate, asta înseamnã ca pentru ei prescriptia a operat dupã 2 ani si jumatate si s-a împlinit pe la sfârsitul anului 2021. Se va ajunge la concluzia cã se „constatã încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescriptiei rãspunderii penale”. Procesul trebuie sã ajungã la final, în primul rând pentru cã instanta trebuie sã facã toate procedurile de administrare a probelor si abia la sfârsit sã se tragã concluziile, iar în al doilea rând, chiar dacã se constatã prescriptia rãspunderii penale, pãrintii lor pot fi obligati la suportarea pagubelor dovedite, ceea ce înseamnã cã se va admite latura civila a procesului penal”, au spus avocatii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Dacă au căzut la loviturile unor copii de 15-16 ani atunci înseamnă că erau în stare de degradare avansată, iar judecătorii ar trebui să țină cont de aceste lucruri la stabilirea obligațiilor civile. E regretabil teribilismul adolescenților dar nu ar fi frumos să se pretindă de la niște copii sau părinții lor sume de bani pentru a profita de ei. Să mai ierte și comunitatea evreiască așa cum și Dumnezeu i-a iertat pe ei și pe mulți alții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.