Cel puțin 130.000 de animale vii din România riscă să moară în zona canalului Suez, după ce navele au rămas blocate

Cel puțin 11 nave care transportă animale vii din România sunt blocate în canalul Suez, în drumul lor către țări din Orientul Mijlociu, a anunțat directorul Animals International, Gabriel Păun, într-un comunicat. Acesta susține că situația este critică și riscă să devină „cea mai mare tragedie maritimă din istoria omenirii care implică animale vii”. Autoritatea pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) spune că la nivelul instituției s-a constituit o celulă de criză.

UPDATE 20.00: ANSVSA a anunțat, într-un comunicat, că transportatorii au dat asigurări că la bordul navelor există suficientă hrană și apă pentru următoarele zile și că au identificat surse de suplimentare în cazul în care deblocarea canalului durează mai mult timp. Instituția a precizat că 11 nave încărcate în portul Constanța cu animale destinate exportului către țări din Golful Persic sunt blocate în canalul Suez, dar și că a fost constituită o celulă de criză pentru a gestiona situația. Totodată, potrivit ANSVSA, „niciuna dintre nave nu se află angrenată în canalul Suez. Cinci dintre acestea se află în Marea Egee și restul în Marea Mediterană, aflate în așteptarea deblocării canalului. Se analizează și opțiunea debarcării animalelor în alte porturi aflate în apropiere, în cazul în care situația o impune”. ANSVSA subliniază că exporturile de animale din România se desfășoară în continuare, transporturile de animale care utilizează alte rute nu sunt afectate. Blocajul din canalul Suez a survenit marți, 23 martie, când una dintre cele mai mari nave cargo din lume a eșuat și a blocat canalul pe întreaga sa lățime.
Citeşte întreaga ştire: Cel puțin 130.000 de animale vii din România riscă să moară în zona canalului Suez, după ce navele au rămas blocate

 
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ