PERICOL…Potrivit experților, câteva condimente de uz casnic obișnuite pot fi periculoase odatã ce au depãșit data de expirare. În afarã de gustul ciudat și mirosul potențial neplãcut, ele pot provoca boli.
Dupã ce maioneza este deschisã, poate fi folositã timp de pânã la douã luni. Cu toate acestea, dacã un recipient deja deschis stã afarã toatã ziua fãrã refrigerare, este cu siguranțã o idee bunã sã-l aruncați, potrivit People.
Din cauza conținutului ridicat de ouã crude, lãsând maioneza sau orice produs pe bazã de maionezã sã stea într-un mediu la temperatura camerei sau în frigider mai mult decât data de expirare stabilitã, crește riscul de a contracta boli de origine alimentarã precum Salmonella. Orice conține maionezã trebuie aruncat odatã ce a ajuns la termenul de expirare. Maioneza nedeschisã are un termen de valabilitate de aproximativ trei pânã la patru luni.
Dressinguri pentru salatã
Dressingurile cremoase pentru salate, atunci când nu sunt înlocuite frecvent, sunt terenuri propice și pentru bolile alimentare. Multe conțin varietãți de ingrediente pe bazã de ouã sau brânzã, care se pot strica rapid și pot crește șansele de dezvoltare a bacteriilor dacã nu sunt aruncate dupã data de expirare etichetatã. La fel ca maioneza, sosurile pentru salatã au o duratã de viațã de pânã la douã luni dupã ce sigiliul a fost rupt.
În plus, luați notã de sosurile uleioase pentru salatã care au un gust mai amar decât de obicei. Acest lucru este cauzat de oxidare și este un semn cã este timpul sã vã refaceți stocul.
Sosuri îndulcite
Multe sosuri cumpãrate din magazine, cum ar fi ketchupul, sosul pentru grãtar și sosul pentru cocktailuri, sunt fabricate cu conservanți zaharoși care ajutã la acordarea unui termen de valabilitate mai lung. Totuși, asta nu înseamnã cã data de expirare este o sugestie.
Produsele cu sosuri zaharoase nedeschise pot rezista pânã la 12 luni în cãmarã. Odatã deschis, aveți aproximativ șase luni de utilizare înainte ca sosul sã înceapã sã mucegãiascã. Fiți atenți la decolorare, mirosuri ciudate și o creștere de mucegai.
Condimente bogate în oțet
Sosurile cu conținut ridicat de oțet, inclusiv muștarul și sosul Worcestershire, pot rezista pânã la trei ani în cãmarã, dar numai aproximativ 12 luni odatã ce sigiliul este rupt și ați început sã le refrigerați. Asigurați-vã cã monitorizați mirosurile și gusturile ciudate, așa cum ați face cu orice alt condiment înainte de utilizare.
Sos de soia
Similar condimentelor pe bazã de oțet, sosul de soia are un termen de valabilitate mai lung în comparație cu alte sosuri comune. Nedeschis, sosul de soia poate fi sigur de a avea pe stoc timp de pânã la trei ani. Ca orice altceva, însã, sosul de soia are o datã de expirare recomandatã dupã deschidere și utilizare.