spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
21-mai-2024

Centrele de zi din județul Vaslui, în vizorul autorităților!

- Advertisement -
NECESITATE… În cadrul evenimentului a fost subliniată nevoia unei finanțări continue pentru a asigura sustenabilitatea centrelor de zi în zonele defavorizate.

DISCUȚII… Sala de ședințe a Consiliului Județean Vaslui a găzduit ieri, 3 august, o întâlnire importantă între reprezentanții Rețelei Naționale a centrelor de zi pentru copiii aflați în risc de sărăcie și reprezentanți ai autorităților locale și ai centrelor de zi. S-a discutat despre situația centrelor de zi din județul Vaslui, explorând soluții relevante pentru a le asigura copiilor și tinerilor vulnerabili acces la educație de bună calitate și servicii sociale care le permit o viață decentă. “Rețeaua CentreZi RO are în județ profesioniști cu expertiză și experiență care și-au arătat disponibilitatea să ajute unitățile administrativ-teritoriale să înființeze centre de zi. La acest moment, din rețea fac parte 119 centre zi la nivel național atât din mediul urban, cât și din localități rurale”.

În cadrul evenimentului a fost subliniată nevoia unei finanțări continue pentru a asigura sustenabilitatea centrelor de zi în zonele defavorizate, dar și necesitatea dezvoltării de parteneriate publice-private, iar Consiliul Județean Vaslui și-a oferit sprijinul în a susține centrele de zi în fața provocărilor cu care se confruntă: „Este nevoie ca noi între noi să ne asigurăm sprijinul, dincolo de ce poate face statul. Noi, Consiliul Județean Vaslui, i-am sprijinit pe toți cei care ni s-au adresat, inclusiv sistemul nostru de asistență socială, pe care încercăm să-l menținem la un nivel foarte bun. ONG-urile și biserica au primit an de an sprijinul nostru. Să nu ne imaginăm că centrele de zi aflate în administrarea bisericii se administrează singure. Primesc în permanență ajutorul UAT-urilor, inclusiv celelalte centre, care au nevoie de sprijinul statului. Fără să cooperăm, nu putem să facem progrese. Mai mult, urmărim să asigurăm un nivel optim de înțelegere a nevoii de cooperare”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

CentreZi RO, o rețea națională a centrelor de zi dezvoltată de Organizația Umanitară Concordia

Potrivit reprezentanților Rețelei CentreZi RO, prin întâlniri de tipul celei de ieri se urmărește “îmbunătățirea capacității de advocacy a membrilor grupurilor vulnerabile și a profesioniștilor din centrele de zi, care au fost instruiți în cadrul cursurilor de advocacy și a sesiunilor de coaching în advocacy despre cum să identifice nevoile din comunitatea lor și să le susțină în fața autorităților. La nivel național, acțiunile de advocacy la nivel local și central implică 600 beneficiari, 60 de profesioniști, 150 stakeholderi locali și centrali, care se vor întâlni în perioada iulie-septembrie 2023 pentru a discuta despre nevoile centrelor de zi din comunitățile unde activează”. Aceste acțiuni sunt desfășurate de CentreZi RO, o rețea națională a centrelor de zi dezvoltată de Organizația Umanitară Concordia, împreună cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale - FONSS și Asociația Educație pentru Viața Reală. Rețeaua Națională a Centrelor de Zi pentru Copii – CentreZi RO – este o entitate informală construită cu scopul de a promova și consolida serviciile sociale de tip centre de zi pentru copii. CentreZi RO reunește centre de zi din toată țara într-o voce comună, contribuind la bunăstarea copiilor defavorizați prin prevenirea abandonului familial și educațional din mediul urban și rural. Inițiativa creează un mediu de dialog între reprezentanții centrelor de zi în vederea creșterii calității serviciilor sociale din centrele de zi, a îmbunătățirii pregătirii personalului și a creșterii sustenabilității serviciilor. Viziunea rețelei CentreZI RO este de a aduce împreună cât mai mulți profesioniști din centre care lucrează zi de zi cu copiii și familiile acestora, creînd oportunități de dezvoltare prin colaborare, suport, implicare, împreună formând o comunitate și o voce unitară. Astfel, în cadrul rețelei și al proiectului, profesioniștii beneficiază de programe de formare acreditate susținute de Concordia Academia – dedicate managerilor și practicienilor, cursuri de advocacy susținute de Federația Organizațiilor Nonguvernamentale pentru Servicii Sociale și educație financiară susținute de Asociația Educație pentru Viața Reală.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.