4.5 C
Vaslui
07-dec.-2022

Centru de zi pentru persoanele vârstnice la Vaslui

- Advertisement -

În scurt timp, Primãria municipiului Vaslui va inaugura un nou Centru de zi pentru persoanele vârstnice, o unitate care va pune la dispozitia beneficiarilor ei servicii sociale, servicii medicale, servicii de consiliere si posibilitatea desfãsurãrii de actiuni de recreere si agrement într-un mediu sigur si sãnãtos. Noul centru va functiona în douã corpuri rezultate în urma renovãrii si refunctionalizãrii clãdirilor în care în trecut au functionat punctul termic „Garã 2” si al centralei termice „Stefan cel Mare”.

Începând din aceastã varã, pensionarii vasluieni vor avea la dispozitie o nouã institutie care va functiona în subordinea primãriei, care sã rãspundã nevoilor specifice vârstei lor. În urmã cu doi ani, municipalitatea demara un proiect de reabilitare si schimbare a destinatiei unor clãdiri degradate din municipiu în vederea redãrii uzului public ca parte a infrastructurii sociale vasluiene. Proiectul „Reabilitarea si schimbarea destinatiei infrastructurã pentru servicii sociale în Municipiul Vaslui” a început în toamna anului 2010 iar astãzi proiectul se apropie de sfârsit, astfel cã în scurt timp noul Centru de zi pentru persoanele de vârsta a III-a îsi va deschide portile. La aceastã datã, lucrãrile de amenajare a acestui centru sunt gata în proportie de 90 %, astfel cã spatiile care în urmã cu mult timp deserveau vechile centrale termice sunt aproape gata sã devinã functionale în scopul furnizãrii de servicii medico-sociale si de îngrijire. „Pânã în prezent, lucrãrile de reabilitare ale celor douã clãdiri au fost realizate în proportie de 90%. Au fost executate lucrãri de arhitecturã, instalatii de încãlzire, instalatii de împãmântare, instalatii de iluminat, instalatii sanitare si de canalizare interioarã, sisteme de alarme de efractie, alimentare cu apã potabilã etc. În momentul de fatã, lucrãrile se desfãsoarã conform graficului de executie, urmând a fi realizate finisajele si amenajãrile interioare. Pentru perioada urmãtoare sunt panificate activitãtile vizând dotarea cu mobilier si echipamente de specialitate a centrelor de zi pentru persoane de vârsta a III-a si acreditarea celor douã centre sociale în vederea desfãsurãrii serviciilor necesare populatiei, mentionate în cerere de finantare”, a declarat Valeriu Caragatã, manager de proiect.

Centrele, un rãspuns la nevoile vasluienilor

Cele douã centre care în total înseamnã o suprafatã de peste 600 de mp vor deservi în special persoanele de vârsta a treia, singure dar nu numai. În principiu, spatiul total are capacitatea de a deservi permanent 150 de beneficiari, iar centrele vor functiona într-un regim apropiat Clubului Prietenia si Clubului Pensionarilor, doar cã persoanele care le vor frecventa vor beneficia si de alte facilitãti precum asistenta medicalã sau hranã. Viceprimarul Valeriu Caragatã a declarat cã înaintea demarãrii proiectului au existat multe cereri în ceea ce priveste amenajarea unor astfel de spatii în care sã se dezvolte o serie de servicii care sã rãspundã nevoilor reale pe care le resimt cetãtenii de vârsta a treia din Vaslui. „Cele douã nu vor fi centre rezidentiale, ele vor functiona dupã un program stabilit, probabil 8.00-16.00, dar vor fi locuri în care beneficiarii vor putea sã-si petreacã timpul într-un mediu de calitate. Centele vor fi dedicate în special persoanelor în vârstã, singure dar nu numai, cu sigurantã beneficiarii directi vor fi selectati în functie de venituri, dar vor putea fi frecventate de exemplu si de persoanele care au nevoie de un spatiu potrivit pentru a desfãsura activitãti de recreere. Centrele vor oferi servicii de asistentã medicalã, în total la dispozitia beneficiarilor vor sta 5 cabinete medicale, servicii de consiliere psihologicã si asistentã socialã, o masã în sistem catering”, a adãugat managerul de proiect Valeriu Caragatã. Amenajarea cele douã centre de zi reprezintã o replicã pe care municipalitatea a dat-o nevoilor cetãtenilor si dintr-o altã perspectivã, si anume cea a creãrii de locuri de muncã, odatã cele necesare procedurilor de reabilitare si reconstructie încheiate, posturi care vor fi ocupate de personalul specializat ce va asigura functionarea centrelor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.