spot_imgspot_img
14.7 C
Vaslui
30-sept.-2023

Centura de ocolire a Bârladului se va face în 2031! (facsimil)

- Advertisement -

INCREDIBIL Un bârlãdean care profeseazã în Iasi, dr. în geografie, Adrian Covâsnianu, sãtul de drumurile proaste si de aglomeratia din traficul spre Bârlad si spre cea mai mare vamã din Estul României, Albita, a adresat CNADNR si Ministerului Transportului un set de întrebãri, la care a primit rãspuns oficial pe 25 ianuarie. Referitor la constructia soselei de centurã a Bârladului, MT si CNADNR au dat un rãspuns uluitor, care nãruieste sperantele bârlãdenilor, în ciuda tuturor promisiunilor fãcute în absolut toate campaniile electorale: anul începerii lucrãrilor la centura ocolitoare a Bârladului: 2031! Ce-au de spus acum politicienii locali? NIMIC!

La redactia noastrã a sosit un e-mail, trimis de dr. Adrian Covãsneanu, din Iasi, care este bârlãdean si, desi trãieste în Iasi, are mari legãturi cu orasul natal. Intelectualul bârlãdean este doctor în geografie si foarte interesat de problematica geografiei transporturilor. Din e-mail si atasamentele primite am aflat un lucru uluitor: centura de ocolire a Bârladului se va face începând cu 2031! “Se doreste amânarea constructiei centurii Bârladului pentru anul 2031. Am adresat, indirect, din nou, o adresã oficialã cãtre Ministerul Transporturilor, privitoare la centura Bârladului. Conform adresei cu numãrul de înregistrare 92/75382 din data de 21.01.2015 (întrebarea numãrul 6) aflam cu stupoare cã <<începerea lucrãrilor la Varianta de Ocolire Bârlad este prevãzutã pentru 2031>>. Cu toate acestea, conform unei adrese din data de 14.03.2013, aflãm cã lucrãrile de executie urmau a începe în exercitiul bugetar 2014 – 2020 din POS-T. Si aceste sperante erau întãrite inclusiv de un parlamentar local – Adrian Solomon. Este în primul rând aberant, ilogic si denotã lipsã de respect fatã de zona de sud a Moldovei. Din moment ce autostrada Focsani-Albita a fost eliminatã din MasterPlanul General de Transporturi fãrã argumente tehnice si financiare, observãm cã si bruma de sperantã care ar degreva traficul pe relatia Tecuci-Bârlad-Husi-Albita este amânatã spre anul 2031. Relatia Focsani-Albita este o rutã intens circulatã si tranzitatã de transportatori locali, regionali, nationali si internationali. Confirmã acest aspect si rãspunsul oficial al Politiei de Frontierã Iasi care ne oferã o imagine de ansamblu a traficului prin punctul de frontierã Albita. Conform unei adrese din 2012 aflãm cã peste 58.000 de camioane (pe iesire) au tranzitat în 2011 Punctul de Frontierã Albita. Analizând cele expuse mai sus, consider cã este de neacceptat aceastã potentialã nouã amânare spre nesfârsit (anul 2031) a lucrãrilor de executie a centurii Barlad. Este cea mai necesarã investítie în zona de sud a Moldovei si constituie prioritatea ZERO în infrastructura majorã! Este un fel de <<Sibiu-Pitesti>> al judetului Vaslui’, scrie dr. Adrian Covâsnianu.

Minciunile politicienilor nostri

Anul trecut în luna mai, la sedinta organizatiei judetene PSD, primul-ministru Victor Ponta a fost solicitat de primarul municipiului Bârlad, Titi Constantinescu, sã dea o mânã de ajutor în demararea proiectului soselei de centurã a Bârladului. Un proiect vechi, cu care s-au lãudat toate guvernãrile din ultimii zece ani, dar care nu a prins contur nici acum. “Practic, trei din patru reclamatii care vin la primãrie se referã la realizarea soselei de centurã, pentru cã populatia Bârladului are mult de suferit de pe urma lipsei acestei rute. Vã rugãm, domnule prim-ministru, sã ne ajutati în realizarea acestui proiect important pentru orasul nostru”, a spus atunci primarul Constantinescu. Premierul a declarat cã însã se va interesa cum poate ajuta Bârladul cu acest proiect, fiind vorba de o sosea de 14 km lungime, care ar devia tot traficul greu din oras. “Cei din Bârlad au tot fost pãcãliti cã se va rezolva aceastã sosea de centurã, de cãtre fosta guvernare (PNL si PDL – n.r.). Existã studiu de fezabilitate si proiectul tehnic, probabil lucrarea se va executa din fonduri europene. Vom vedea. Oricum, mã voi interesa personal la CNDNR si voi comunica Primãriei Bârlad ce pasi trebuie urmati, oamenii nu trebuie mintiti cu proiecte importante pentru ei”, a spus premierul Ponta în plinã campanie electoralã. În 2012, tot în campania electoralã pentru alegerile locale, primarul Constantinescu spunea cã nu a uitat cã programul construirii de sosele de centurã a fost suspendat de Guvern la începutul anului 2012 (când prim-ministru era Victor Ponta – n.r.), dar si cã va fi reluat în perioada 2014-2020. „Avem promisiuni de la toti parlamentarii din judet, si mai ales din zona Bârladului, cã vom fi sustinuti pentru realizarea acestui obiectiv. Însã eu vreau sã aud cu urechile mele când proiectul va deveni fezabil si când vor începe efectiv lucrãrile”, a spus Constantinescu atunci. El a promis si cã va merge în audientã la premier pentru aceastã investitie, care a devenit prioritatea numãrul unu pentru oras, în conditiile în care va beneficia de o finantare consistentã din partea Uniunii Europene. Adrian Solomon, deputat PSD de Bârlad, a tipat si în mandatul de viceprimar (2004 – 2-8), a tunat si fulgerat si în mandatele de deputat din 2008 si pânã în prezent, cã soseua de centurã a Bârladului se va face când PSD va avea puterea absolutã, adicã Primãrie, Consiliu Judetean si Guvern. Din 2012 acest lucru s-a realizat, gratie voturilor a miilor de bârlãdeni care sperau cã vor scãpa de cosmarul traficului greu din oras. Din pãcate, toate, dar absolut toate promisiunile fãcute de politicienii PSD, PNL, PDL – au fost niste minciuni ordinare!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.