28.6 C
Vaslui
01-iul.-2022

„Chemarea”. Viata de zi de zi a cãlugãrilor!

DOCUMENTAR…La Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad puteti urmãri o nouã proiectie, din cele 8 propuse, pentru acest an. Este vorba despre filmul „Chemarea” / „Calling” (regia Erik Praus, Slovacia, 2019) care va rula pe 21 noiembrie, de la ora 12.00. Intrarea este liberã.

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad vã invitã la un nou film din cadrul proiectului  KineDok powered by One World Romania, editia a 6-a. Prin portretul a trei cãlugãri, documentarul de lung-metraj al lui Erik Praus capteazã atmosfera spiritualã si misticã a mãnãstirii ortodoxe Pochayiv Lavra în Vestul Ucrainei. Trei cãlugãri: Gabriel, Vicilentius si Nazari îsi lasã în urmã viata secularã: sotie, copii, serviciu si intrã la mãnãstire. Povestile lor sunt metafore ale spiritualizãrii si purificãrii de pasiunile omenesti pe fundalul unei realitãti tensionate ucraineene. Din cauza precaritãtii materiale si a crizei spirituale, multimi de credinciosi viziteazã locurile de pelerinaj pentru a-si întãri puterea si cãpãta iertarea. Filmul observã cu respect viata de zi cu zi a cãlugãrilor, surprinzând splendoarea mediului monastic. Calea credintei nu este doar un privilegiu al alesului, aceasta este deschisã pentru oricine simte chemarea.

KineDok este un program unic în Europa prin amploarea sa, desfãsurându-se concomitent în 7 tãri partenere: Republica Cehã, Slovacia, Ungaria, Croatia, Polonia, Bulgaria si România, unde este coordonat de cãtre Asociatia One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre tãrile participante contribuie cu cele mai interesante documentare, care ruleazã apoi în sute de locatii din toate cele 7 tãri, generând astfel o comunitate culturalã impresionantã. Organizator national este Asociatia One World Romania. Parteneri sunt Institute of Documentary Film (Rep. Cehã), Filmtopia (Slovacia), Anthropolis (Ungaria), ReStart (Croatia), Activist 38 (Bulgaria), AdArte (Polonia). Cu sprijinul: Creative Europe – MEDIA Programme of the European Union, Centrul National al Cinematografiei,  UNHCR, Agentia ONU pentru Refugiati. Organizatorul local este „Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, prin dr. Mircea Mamalaucã, directorul muzeului.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here