Chinezii, înlocuiți cu americanii pentru energia nucleară din România

Americanii se vor implica în construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și în recondiționarea unității 1. Este un proiect în valoare de opt miliarde de dolari coordonat de una dintre cele mai mari firme de construcții din Statele Unite. Vor participa și companii din țara noastră, dar și din Franța și Canada. Acordul interguvernamental care pune în mișcare acest proiect a fost semnat vineri, la Washington, de ministrul economiei, Virgil Popescu, și omologul său american. 

„România face astăzi un pas uriaș înainte în dezvoltarea parteneriatului strategic pe care îl are cu Statele Unite ale Americii, in ceea ce priveste componenta energie, respective cooperarea în domeniul nuclear civil. Am promis, și am dus la îndeplinire, o misiune strategică: identificarea de parteneri din state NATO pentru Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Acordul pe care l-am parafat astăzi alături de Secretarul pentru Energie al Statelor Unite ale Americii, Dan Brouillette, ne permite să avem tehnologie și expertiză americană atât pentru Reactoarele 3 și 4, cât și pentru retehnologizarea Unității 1, păstrând tehnologia CANDU 6, în cadrul unui consorțiu mai amplu euro-atlantic, reprezentând țări care fac parte din NATO, și cu sprijin financiar din partea partenerilor implicați. În plus, se creează cadrul unei ample cooperări între România și SUA în domeniul nuclear civil. În același timp, ne dorim ca pe lângă partenerii americani să îi avem parteneri și pe canadieni și francezi. Dovedim astăzi că se pot obține parteneriate serioase, predicitibile, dacă există voință politică și muncă susținută. Pentru SNN acest parteneriat este deosebit de important în dezvoltarea companiei, care se află pe o traictorie ascendentă, mai ales după ce a intrat în indicii FTSE Russell. Felicit SNN pentru munca depusă până acum și-i încurajez să implementeze, cu responsabilitate, pașii următori”, a declarat Virgil Popescu, citat într-un comunicat al Ministerului Economiei.

De ce a picat înțelegerea cu chinezii pentru Cernavodă

Viitorul este american, așadar, pentru energia nucleară din România. Și trebuie să remarcăm, comparativ, viteza cu care s-au mișcat lucrurile. …https://www.digi24.ro/stiri/economie/energie/chinezii-inlocuiti-cu-americanii-pentru-energia-nucleara-din-romania-1382061
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ