spot_imgspot_img
9.4 C
Vaslui
26-apr.-2024

Chinuiti aproape zece ani prin tribunale, vamesii de la Albita pot reveni la serviciu! ICCJ a decis prescrierea dosarului!

- Advertisement -

LA LOC COMANDA! Aproape un deceniu s-au frãsuit procurorii DNA sã probeze si sã convingã instanta de judecatã cã cei 22 de vamesi din cadrul Biroului Vamal Albita, sãltati ca în filme în 2013 si pusi cu simt de rãspundere la stâlpul infamiei, se fac vinovati de luare de mitã si trafic de influentã. Numai cã, dupã atâta amar de vreme, ICCJ a decis cã dosarul vamesilor de la Albita s-a prescris. Cu alte cuvinte, cei 22 de lucrãtori vamali se pot întoarce la lucru, de ca si când nimic nu s-ar fi întâmplat. Unii dintre ei însã sunt atât de dezamãgiti de tot ceea ce s-a petrecut, încât spun cã nici nu stiu sigur ce vor decide fatã de acest aspect. „Vã dati seama ce înseamnã ca aproape 10 ani sã fii târât prin tribunale, sã rãmâi fãrã serviciu, sã cheltui bani grei pe avocati si, efectiv, sã te simti cu viata spulberatã, dar mai ales cu atâta ocarã publicã? Dupã atâta timp, ni se spune cã dosarul s-a prescris, de ca si cum totul a fost un fel de glumã proastã. E dureros si nici nu stiu ce o sã facem mai departe. Vom vedea”, a spus, dezamãgit, unul dintre vamesii din dosar.

Descinderea spectaculoasã a procurorilor a avut loc în octombrie 2013, iar zarva creatã în jurul acestei actiuni nationale, construite în jurul acelui obiectiv „la modã” în acea perioadã, intitulat „Curãtenie în vãmi”, a dat multora senzatia cã bratul lung al legii nu doar cã stie ce face, dar mai are si niste probe temeinice în acest sens. A urmat arestarea vamesilor, comunitate vehemente ale anchetatorilor, în care se explica detaliat cum lucrãtorii vamali, bine întelesi între ei, ar fi luat sume între 20 de lei si 300 de euro, pentru a nu mai controla coletele care treceau prin vamã. În joc era si un cetãtean moldovean, Igor Caraman, un personaj obscur, care ar fi avut la un moment dat o functie în institutie anticoruptie din Republica Moldova, care ar fi venit cu niste dovezi, cu niste mãrturii în spijinul anchetei. Avocatilor vamesilor incriminati însã nu le-a fost greu deloc sã spulbere toate „probele” lui Caraman si sã arate cã individul nu prezenta credibilitate. Numai cã totul a avut nevoie de multe termene de judecatã, de situatii complicate, ba chiar au avut loc si niste arestãri preventive, care au marcat destinele unor familii întregi. Dupã atâta timp, iatã cã ICCJ sustine cã timpul în care anchetatorii au putut proba acuzatiile aduse a expirat, iar dosarul considerat în mass media drept „cel mai mare dosar de coruptie al DNA Iasi” s-a prescris.

„Cine ne dã nouã înapoi tot ceea ce am pierdut, doar pentru cã procurorii au vrut sã arate Uniunii Europene cã fac curãtenie în vãmi si ne-au gãsit pe noi, sã fim în rolul celor curãtati”

Vamesii în cauzã se pot întoarce la muncã, dar nu e usor. Pentru unii, acesti ani pierduti prin instantã au fost decisivi si nu în cel mai bun sens. „Doar amãrãciune si dezamãgire fatã de faptul cã nouã nu ne mai dã nimeni timpul înapoi. Unii ne-am pierdut sãnãtatea prin instante, altii ne-am pierdut familiile. Cine ne dã nouã înapoi tot ceea ce am pierdut, doar pentru cã procurorii au vrut sã arate Uniunii Europene cã fac curãtenie în vãmi si ne-au gãsit pe noi, sã fim în rolul celor curãtati, cu sau fãrã vreo dovadã? Nici nu vreau sã comentez mai mult, pentru cã ar însemna sã spun lucruri pe care le regret”, a spus unul dintre vamesii din dosar. De reamintit cã actiunea DNA în vama Albita a avut loc pe 22 octombrie, iar în urmãtoarea zi vamesii retinuti au fost arestati preventiv. Procurorii i-au acuzat de luare de mitã si trafic de influentã pe lucrãtorii vamali, care, spuneau anchetatorii, nu lãsau microbuzele sau dubitele cu colete sã treacã fãrã a fi „taxati” cu sume ce puteau ajunge pânã la 300 de euro. S-a spus cã au fost infiltrati la Albita si Leuseni si niste investigatori sub acoperire, care ar fi fãcut o serie de înregistrãri în punctele vamale. Avocatii vamesilor însã le-au desfiintat râd pe rând. Dupã atâta timp însã, dosarul a fost prescris, semn cã nu a continut suficiente probe temeinice, pentru ca vamesii vizati de anchetã sã fie judecati si, în final, pedepsiti sau achitati, dupã caz.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

15 COMENTARII

  1. Pai cum sa mai aduci moldoveni ilegal in tara pentru alegeri. O iei iar de pa capat cu „trainingul” . Le lasa astora averile obtinute ilegal din spaga vamesului, le sterg faptele cu buretele , si inapoi pa treaba. Noi suntem prosti ca nu reactionam la chestiile astea….dar nici nu ai cum. Iti trebuie autorizatie sa protestezi libera exprimare si democratie din PLin.

  2. Vameșii au avut bani suficienți sa plătească avocații pentru a beneficia de prescripție. Asta au urmărit vameșii de la început, au tot amânat ani de zile sa nu se ducă în pușcărie. Ce este asa greu de priceput?

  3. Cine suporta cheltuiala imensa și absolut inutila cu deplasarea atâtor forte, martori, salarii uriase, s.a.?Unde este răspunderea? Nu ar fi normal sa existe și răspunderea magistraților?

  4. Daca esti capabil ca anchetator sa faci un dosar serios si sa il trimiti in 6 luni, cel mult in jduecata, atunci poarta infractorii si o mie de ani prin judecati. Dar daca nu esti nici macar in 8 , 9 sau 10 ani, atunci lasa-te de meserie. Nu e corect sa stea oamenii in cercetare si anchetare cu deceniile. Rusine !

  5. daca le da si salariile pe 10 ani din urma nici nu le mai trebuie servici sau sa se intoarca la vama , si raman cu ditamai viloaie,
    si judecatorii sint oameni cu necesitati…. scumpe.
    Dar tiganii ce imunitate au de nu i intreaba nimeni de unde banii pentru casoaiele facute? al naibii legi tiganesti !!!
    asta i romania cine poate oase roade ci nu nici nici carne moale …. .

  6. Cine le plânge de milă…nu poate fi decât neamurile…prietenii sau membrii de familie !Cine să-i creadă pe vameșii din totdeauna ..că sunt curați ca lacrima?Au pus botul pe orice.Hai din nou la serviciu să-și refacă pierderile suferite.

  7. Inca un „succes” al justitiei din Romania. Eu daca as fi in locul lor, as da statul in judecata si as cere salariile pe ultimii 10 ani plus dobanda, penalitati si daune morale. Cu cateva sute de mii de euro de caciula s-au facut baietii.

  8. Saracii
    Cat chin au tras!!
    Au vandut ce au putut sa iasa curati!!
    S au turnat ca prostii unii pe altii si acum sunt la
    munca, cinstitii!!!
    Ce jeguri oridinare!!!

    • Ca au luat spaga sau nu ( sanse mari ca da), nu mai conteaza acum. Ce conteaza e ca mega procurorii DNA n-au reusit in ZECE ani sa obtina o condamnare. La ce circ au facut atunci, ziceam ca nu dureaza nici un an si baietii astia erau deja condamnati. Uite ca nu s-a intamplat asta. De pierdut o sa pierdem cu totii cand o sa trebuiasca ca baietii astia sa fie despagubiti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.