spot_imgspot_img
12.1 C
Vaslui
25-apr.-2024

Chinuiţi în trei schimburi

- Advertisement -

Elevii Şcolii „Duiliu Zamfirescu“ din Focşani sunt condamnaţi ca şi în anul şcolar 2010-2011 să înveţe în trei schimburi. Studiul de fezabilitate pentru extinderea şcolii cu 8 săli de clasă, realizat în 2007, a expirat, iar în primăvara acestui an, a fost actualizat cu bani de la Consiliul Local Focşani. Din păcate, nici acum nu a primit fonduri de la Ministerul Educaţiei pentru realizarea investiţiei şi există mari şanse ca studiul de fezabilitate să expire din nou.

La cea mai mare unitate de învăţământ din judeţ şi una dintre şcolile care au dat unii dintre cei mai buni elevi, care au înregistrat multe participări la olimpiade, obţinând rezultate foarte bune, elevii sunt nevoiţi să înveţe carte în condiţii greu de imaginat. De mai bine de 10 ani, mii şi mii de copii învaţă înghesuiţi, în trei schimburi, pentru că Ministerul Educaţiei nu a găsit niciodată resursele necesare pentru extinderea unităţii şcolare. În aceste condiţii, prima oră de curs debutează la 8.00 dimineaţa. O oră de curs are 45 de minute, iar pentru primul schimb, ziua de şcoală se încheie la ora 11.00. Elevii din schimbul doi învaţă între orele 11.00 – 14.00, apoi este rândul altor copii să vină la şcoală. Ultima serie de cursuri se desfăşoară între orele 15.00 – 19.50.
Situaţia specială, dar totodată grea a Şcolii „Duiliu Zamfirescu“ din Focşani este cunoscută de mulţi ani de factorii de decizie. Finanţarea se lasă însă aşteptată, deşi conducerea unităţii de învăţământ susţine că a făcut nenumărate solicitări în acest sens, în speranţa că, într-un târziu, va răsări soarele şi pe strada celor peste o mie de elevi. Singurii bani pe care Ministerul Educaţiei i-a alocat prin Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Vrancea au fost pentru realizarea primului studiu de fezabilitate, care prevede extinderea clădirii cu opt săli de clasă. În toamna anului 2007, proiectul a primit aviz favorabil, însă asta nu a schimbat cu nimic situaţia Şcolii „Duiliu Zamfirescu“. Cu puţinii bani de care au dispus, reprezentanţii unităţii de învăţământ din Focşani au reuşit să realizeze mici reparaţii şi să instaleze un sistem de supraveghere video a elevilor, care s-a dove-dit a fi extrem de eficient. „Este un of al nostru şi al părinţilor. Ştiu şi ei că din 2007 şcoala a fost prinsă într-o ordonanţă de urgenţă pentru o investiţie care a rămas la faza de studiu de fezabilitate. Sperăm să nu rămânem într-o veşnică actualizare la acest studiu. Studiul de fezabilitate a fost actualizat ultima dată în aprilie anul acesta de către Consiliul Local. Noi ne gândim că banii nu s-au cheltuit în zadar. Au fost 33 de mii lei cheltuiţi iniţial, iar în primăvară încă 10 mii pentru reactualizare. Aş vrea să spun că această extindere pe care o dorim şi noi şi părinţii cuprinde, în afară de cele 8 săli de clasă, şi realizarea de grupuri sanitare noi, deoarece numărul celor existente este insuficient pentru cei o mie de elevi. Este prinsă şi reabilitarea de termosistem a clădirii vechi“, a declarat Laurenţiu Ţibrea, directorul Şcolii „Duiliu Zamfirescu“ din Focşani.

Condiţii inumane, performanţe deosebite

Până când vor veni mult aşteptaţii bani, la Şcoala „Duiliu Zamfirescu“ se învaţă în trei schimburi. Nimeni nu şi-a dorit acest lucru, dar altă soluţie nu există. „Nu ne-am dorit noi să învăţăm în trei schimburi, părinţii ne-au spus că ei doresc să aibă copii la noi indiferent de situaţie ori termină copiii ciclul gimnazial ori se termină extinderea“, a mai spus directorul Ţibrea. Nemulţumiţi de situaţia grea de la Şcoala „Duiliu Zamfirescu“ sunt şi părinţii, care se plâng de condiţiile inumane în care sunt nevoiţi să înveţe copii buni, cu performanţe deosebite. „Ştim că a fost aprobată în Consiliul Local extinderea şcolii şi Hotărârea de Guvern atestă acest lucru însă, finanţarea este problema. Prin aceste condiţii au trecut multe gene-raţii şi au obţinut performanţe. S-a încercat, într-o perioadă, mutarea unor clase la alte şcoli din apropiere, însă părinţii nu au dorit acest lucru. Ca şi părinţi, dorim ca extinderea de la Şcoala «Duiliu Zamfirescu» să aibă loc, un învăţământ corect şi obiectiv impune extinderea unităţii“, a declarat Liviu Oloeriu, preşedintele comitetului de părinţi al unităţii de învăţământ.

Bani pe apa sâmbetei

O şcoală de renume cum este Şcoala „Duiliu Zamfirescu“ ar avea mare nevoie de fonduri pentru investiţii, însă nu primeşte nimic, în vreme ce pentru unităţi de învăţământ ce nu sunt considerate prio-rităţi de profesori şi părinţi, Ministerul Educaţiei, condus de portocaliul Daniel Funeriu, alocă bani grei pentru reabilitări. Asta deşi după terminarea lucrărilor aceste unităţi sunt desfiinţate din lipsă de elevi.
Este cazul a cinci unităţi de învăţământ primar care în anul şcolar 2010 – 2011 au fost închise. Reabilitarea lor a început în 2006 şi s-a finalizat în 2009, fără ca cineva să se gândească dacă are cine învăţa în şcolile respective. Deşi nu s-a făcut niciun studiu demogra-fic, banii au fost investiţi, apoi unităţile au fost închise pentru că nu avea cine să vină la cursuri.
Astfel, în localitatea Titila, din comuna Andreiaşu, statul a investit în lucrări de reabilitare suma de 195.000 lei, deşi acolo mai erau doar 7 elevi, motiv pentru care şcoala a fost închisă. Aceeaşi situaţie s-a înregistrat şi la şcoala din Găloieşti, comuna Dumitreşti, unde au fost investiţi 98.000 lei, iar elevi au rămas doar 10. La Ghimiceşti, în comuna Fitioneşti, s-au investit 50.000 lei, iar la şcoala din Crucea de Sus, Panciu, au fost alocaţi pentru reabilitări 730.000 lei. Bani grei s-au risipit şi la Dumbrava, comuna Dumitreşti, unde statul a alocat pentru reabilitări 400.000 de lei, printr-o socoteală făcută pe genunchi. Banii s-au dus în aceste condiţii pe apa sâmbetei, deşi Guvernul condus de Emil Boc continuă să adopte măsuri, pe zi ce trece, tot mai absurde pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Această bâlbâială permanentă pe bani pu-blici se răsfrânge direct asupra elevilor, care de la un an la altul au parte de un învăţământ tot mai rudimentar.

monitorulvn.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.