Chipul trist, dar adevărat al satului vasluian, prin obiectivul Caravanei “Dar de Crăciun” (FOTO)

Sursa foto: Facebook Asociația Filantropia Ortodoxa Huși

DESPRE NOI… Caravana “Dar de Crăciun”, pe care preoții Episcopiei Hușilor au inițiat-o în această perioadă, pentru a arăta celor aproape 4000 de copii din județ un semn de grijă, de ocrotire, în prag de sărbători, a avut un efect secundar, care nu trebuie lăsat să treacă neremarcat. În periplul lor prin cătune despre care mulți vasluieni de la oraș nici nu știau că există, cineva a făcut fotografii, despre care chiar se poate spune că… au un puternic impact emoțional. Imaginile surprind, dincolo de acțiunea de bază și anume, împărțirea darurilor de Crăciun, fața ascunsă a județului Vaslui. Preoții sunt văzuți cu sacii de cadouri în spate, călcând prin mocirle cărora unii le spun “drumuri”. Și nu e vorba despre un sat sau două, ci despre zeci de asemenea localități ferite de civilizație. Încălțările nu dovedesc noroiul, dar partea bună este că binefăcătorii nu se opresc și ajung până la niște case în prag de ruină, făcute din ceamur vechi, bătrân și răpus de vremuri. Sute și sute de asemenea case… Prispele sunt dărâmate, iar lângă ușile scrijelite se văd adesea o mulțime de încălțări înecate și ele de glod, semn că în maghernițele neprimitoare trăiesc suflete. Și încă multe!

Sursa foto: Facebook Asociația Filantropia Ortodoxa Huși

Auzind strigătul lui Moș Crăciun, afară ies copiii îmbrăcați în niște haine subțiri, ponosite, prin care frigul tăios trece fără opreliște. Unii au picioarele goale de-a dreptul ori, în cazuri mai bune, niște adidași subțiri, rupți și plini de noroi. În urma lor vin părinții sau bunicii. Și ei sunt cum sunt… Fiecare începe să spună despre greutăți, despre lipsuri, unii plâng, alții doar se uită fix spre pungile încărcate cu daruri și aproape că nu cred că le vor primi pe toate. Unii nu au nici măcar lemne, alții nici sobe în case. Despre apă curentă nu se poate discuta în localitățile înecate de sărăcie. Hainele sunt un lux, cizmele la fel, iar mâncarea niciodată nu ajunge. De altfel, și acum sunt flămânzi și desfac cu înfrigurare pachetele, nerăbdători să guste din ceea ce au primit. Încalță cizmele și îmbracă hainele groase primite în dar și zâmbesc rușinați. Spre deosebire de cei mari, copiii par a simți o altă dimensiune a dezastrului pe care, iată, niște străini, veniți să îi ajute dezinteresat, îl descoperă despre ei. Sfiala din ochii copiilor e mai importantă și mai dureroasă decât toate vorbele bolborosite și incoerente ale părinților, ale autorităților locale sau, onor partidului, județene.

Sursa foto: Facebook Asociația Filantropia Ortodoxa Huși

Simezele virtuale ale unui colț de internet arată chipul adevărat al județului Vaslui

Fața ascunsă a acestui județ aceasta este, iar sutele de fotografii pot fi oricând sumarul unei tulburătoare expoziții despre adevăratul Vaslui. Poate fără să își dorească neapărat acest lucru, caravana “Dar de Crăciun” a scos la iveală, cumva pe aceste simeze neconvenționale din mediul online, chipul hidos, mutilat de sărăcie și delăsare al județului Vaslui. Sigur, frumusețea din ele izvorăște negreșt din chipurile fericite ale copiilor nevinovați de felul în care trăiesc. Cu darurile în brațe, îmbrăcați și încălțați în hăinuțe noi, privirile flămânde și triste au dispărut, iar bucuria a ajuns, în sfârșit, și la ei. Imaginile acestea sunt, așadar, dovada existenței miilor de copii, de familii întregi, care se zbat într-o realitate greu de îndurat. Sub una dintre poze, în care, în pragul serii, apar câțiva copii înfrigurați, cu piciorele goale în noroi, cineva a scris, simplu, următorul mesaj: “Da, de asta suntem noi mândri că suntem vasluieni”.

Sursa foto: Facebook Asociația Filantropia Ortodoxa Huși
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ