spot_imgspot_img
11 C
Vaslui
08-mai-2024

CIADO: Statul nu a făcut nimic doi ani împotriva etnobotanicelor

- Advertisement -

Preşedintele executiv al Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIAD) România, Gigel Lazăr, a criticat duminică, într-o conferinţă de presă, reacţia tardivă a autorităţilor statului pentru a rezolva problematica consumului de etnobotanice.

El a spus că în perioada 2007-2010 la bugetul de stat s-au strâns 1,3 miliarde de euro din taxa pe viciu, dar toţi banii au fost folosiţi pe alte proiecte, niciunul pentru proiecte alternative în privinţa drogurilor.

„Toţi banii din taxa de viciu s-au folosit pe transferuri către bugetul de stat, aparate medicale, achiziţionări de salvări, studii de fezabilitate pentru 17 spitale care nu s-au mai construit. În ţările din UE între 15 şi 30 la sută din această taxă se dau la programe alternative pentru consumul de droguri şi alcool”, a declarat Gigel Lazăr, precizând că reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Ministerului Sănătăţii au organizat diverse întâlniri pe această temă, fără a chema însă la consultări şi reprezentanţii societăţii civile.

Gigel Lazăr a spus că, potrivit unei Rezoluţii a Parlamentului European, societatea civilă joacă un rol important în astfel de discuţii privind pericolul consumului şi traficului de stupefiante.

„În ultimii 3 ani am asistat la o lipsă de politici coerente pentru consumul de substanţe psihotrope. În 2008 a început în Europa acest scandal al comercializării produselor, iar la noi nu s-a făcut nimic. În ţările din UE au fost reacţii imediate, dar în România s-a ajuns acum la peste 150.000 de consumatori de substanţe etnobotanice şi o lipsă profundă de informare privind pericolul consumului lor. Statul trebuie să-şi asume această reacţie tardivă. Nu e rău că autorităţile se întâlnesc şi în al 12-lea ceas, dar trebuie să ia în calcul că acum foarte mulţi tineri sunt dependenţi şi sunt în sevraj”, a mai completat Lazăr.

Totodată, el a declarat, pentru AGERPRES, că reprezentanţii CIADO au angajat deja două case de avocatură care să identifice vinovaţii de consumul acestor substanţe psihoactive şi pe cei care nu au aplicat planul de acţiune antidrog. CIADO România intenţionează să facă în perioada 21-29 februarie un studiu în opt centre universitare pentru a identifica dacă autorităţile statului au intervenit cu programe alternative la consumul substanţelor etnobotanice.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.