9.2 C
Vaslui
27-mart.-2023

Cimitirul Evreiesc din Husi, la un pas de a fi incendiat!

- Advertisement -
La 3 ani de la nãpasta cu monumentele funerare, distruse de trei pusti fãrã minte, Cimitirul Evreiesc a fost la un pas de a arde!

RISCANT… Un incendiu izbucnit la vegetatia uscatã de pe strada Moldovei, din municipiul Husi, era cât pe ce sã se extindã atât la cele patru locuinte din proximitate, dar si la Cimitirul Evreiesc din zonã. Faptul cã pompierii Sectiei Husi au intervenit imediat si cu eficientã a oprit la timp vâlvãtaia, evitându-se alte necazuri, mai ales la Cimitirul Evreiesc, unde evenimentul nefericit din 2019, cu monumentele funerare distruse, nici acum nu e clarificat. Este în plinã desfãsurare procesul cu cei trei tineri care, necopti la minte, nu si-au dat seama ce lucru rãu fac, exersând figuri de… karate, pe pietrele funerare vechi si atât de importante nu doar pentru comunitatea evreilor, ci si pentru însãsi istoria Husului, în care buna convietuire interetnicã a fost o constantã locului.

Interventia promptã a pompierilor Sectiei Husi a fãcut ca incendiul care se manifesta violent pe aproape cinci hectare de vegetatie uscatã, sã fie limitat. De mare ajutor au fost si voluntarii care au venit sã ajute, vãzând cã existã riscul ca flãcãrile sã se extindã, inclusiv la locuintele din apropiere. „Sectia de pompieri Husi a intervinit cu douã autospeciale de stingere cu apã si echipaje specializate pentru limitarea si lichidarea unui incendiu izbucnit la vegetatia uscatã din municipiul Husi, pe strada Moldovei, în zona Cimitirului Evreiesc. La interventie participã si voluntari. La sosirea echipajului de interventie, incendiul se manifesta violent pe o suprafatã de aproximativ cinci hectare vegetatie uscatã si mãrãcinis, existând pericolul de propagare la patru locuinte din apropiere, la Cimitirul Evreiesc si la mai multe suprafete de culturi agricole”, au transmis reprezentantii ISU Vaslui. Oamenii din zonã cred cã o simplã scânteie sau poate o tigarã aruncatã în mod iresponsabil, ar fi putut duce la izbucnirea focului. „De la asemenea cãlduri si la cât de uscatã este iarba, imediat poate izbucni un foc. Aici, aproape, sunt locuinte, gospodãrii. Normal cã ne-am speriat, când vezi focul cã se apropie de case. Dar si oamenii au sãrit alãturi de pompieri. Oricum, pompierii au venit repede si au fost foarte harnici, foarte activi. Le multumim! Focul a fost cât pe ce sã ajungã la Cimitirul Evreiesc. Asta mai lipsea, cã si asa a fost necazul acolo, acum câtiva ani, cu copiii care au fãcut stricãciuni. Iar spuneau unii, Doamne fereste, cã ar fi fost intentiont. Bine cã nu a fost cazul”, spun oamenii din zonã.

Teribilisti, adolescentii s-au si filmat si au postat imaginile pe internet. Asa i-a si identificat Politia

În privinta celor întâmplate în 2019 la Cimitirul Evreiesc, procesul prin care se doreste stabilirea vinovãtiilor pentru distrugerea pietrelor funerare este în plinã desfãsurare la instanta Judecãtoriei Husi. Federatia Comunitãtilor Evreiesti din România, prin Comunitatea Evreilor Husi, este parte civilã în dosar. Situatia s-a petrecut în primãvara anului 2019, când trei pusti, minori la acea vreme, au mers în cimitir si, fãrã sã constientizeze gravitatea propriilor fapte, au început sã facã „scheme” de karate, folosindu-se de monumentele funerare. Nu doar cele vechi, subrezite de vreme, ci chiar si mai multe pietre noi au cãzut sub loviturile celor trei liceeni. Teribilisti, acestia s-au si filmat si au postat imaginile pe internet. Asa i-a si identificat Politia, nu la mult timp dupã izbucnirea scandalului inclusiv la nivel national. „E foarte rãu ceea ce au fãcut, dar ti-e si milã de ei, pe de o parte. Doi dintre ei mi-au fost elevi si vã spun sincer cã sunt copii de la care nu te-ai fi asteptat la o asemenea trãsnaie. Unul chiar era bun la carte în scoala generalã. Eu cred cã ei s-au jucat, fãrã sã îsi dea seama ce grave lucruri comit. Justitia va stabili un verdict în acest caz, dar mi-e milã de ei, cã îi stiu si cred cã nu au intentionat sã facã niciun rãu nimãnui. E bine sã vorbim mai mult cu copiii nostri, sã le avem grija, sã le explicãm, pentru cã pot face asemenea lucruri si sã nu îsi dea seama de gravitatea faptelor, decât prea târziu. Si, ca profesori, am vorbit în clase cu elevii despre acest caz si le-am spus sã fie foarte atenti, sã aibã respect pentru tot ceea ce e în jurul lor”, spun fostii dascãli ai tinerilor acuzati în dosar. Cei trei liceeni, deveniti între timp majori sunt acuzati de „profanare de morminte”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.