spot_imgspot_img
10.4 C
Vaslui
28-mart.-2024

Cinci mii de elevi fac naveta în județul Vaslui și nu primesc bani de transport

- Advertisement -

TRANSPORT… Aproape cinci mii de elevi din județul Vaslui fac naveta în acest an școlar 2022-2023, potrivit estimărilor făcute de Ministerul Educației. Numărul este mai mult decât dublu față de cel de anul trecut: 1690 elevi în anul școlar 2020-2021, 4918 în anul 2022-2023. Aceștia nu primesc bani de transport nici acum, la două luni de la începutul anului școlar. Ministerul Educației a transmis, într-un răspuns adresat parlamentarului Marius Ostaficiuc, că “proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea Legii nr. 1/2011 în vederea asigurării transportului elevilor de la domiciliu la unitatea de învățământ unde sunt școlarizați se află pe circuitul de avizare externă”. În total, 197.805 elevi din România fac naveta la școală pe banii părinților, deși Legea Educației prevede gratuitate la transport pentru toți elevii. Județele cu cei mai mulți elevi sunt Prahova (11.575 elevi), Suceava (8547 elevi) și Iași (8297 elevi).

Reamintim că, începând din acest an școlar, liceenii din mediul rural, școlarizați în altă localitate, nu mai primesc burse sociale decât dacă se încadrează în criteriile de acordare a acestora. Pentru că hotărârea a provocat un val de controverse, acesta a promis, înainte să plece de la minister, că va fi adoptată o ordonanță de urgență prin care să se acorde o alocație forfetară pentru transportul elevilor de la domiciliu și până la școală: “Este vorba de o schimbare a modului de calcul în felul următor: o alocație forfetară care pornește de la o bază de 50 de lei pentru primii 3 km, peste care se adaugă 5 lei pentru fiecare kilometru. În acest fel, dacă veți face calculul, veți vedea că pentru 13 km, spre exemplu, avem o alocație forfetară de 200 de lei per elev. Pentru 33 km, cei care sunt la o distanță mai mare, avem o alocație forfetară de 300 de lei per elev. Până acum, suma maximă era de 171 de lei, suma maximă decontabilă. Avem, de asemenea, o precizare conform căreia, dacă elevii învață într-un județ în care operatorii de transport au tarife mult mai ridicate decât cele ușor justificabile, să spun doar atât, pentru abonamente lunare există posibilitatea creșterii cu până la 50% a acestei alocații forfetare. Dacă avem o alocație forfetară care nu necesită niciun fel de documente pentru această alocație, care va putea fi primită în avans de către elevi, cuantumul poate fi crescut cu 50%, de la 300 la 450 de lei pe lună, spre exemplu, sau de la 200 la 300 de lei pe lună, cu condiția prezentării unui abonament din care să reiasă că, în acel județ, abonamentul de care are nevoie elevul pentru a merge la școală este mai mult decât alocația forfetară gândită de Guvern”, spunea în urmă cu aproape două luni fostul ministrul al Educației.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Niște jeguri de politicieni! Au bani pentru paranghelii, dar pentru naveta copiilor, nu! Ne trebuie camere video prin sate, stații de încărcare mașini electrice, in loc sa deconteze transportul elevilor! Ruuuusiiineeee!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.