Cine câștigă alegerile din SUA și ce se va schimba în relația cu România? Interviu cu Damon Wilson, vicepreședintele Atlantic Council

Cine câştigă alegerile din Statele Unite este întrebarea momentului nu doar pentru americani, ci pentru întreaga lume. Administraţia Trump actuală a provocat în ultimii patru ani multe controverse, dar a şi rezolvat, într-un stil marca Donald Trump, o serie de probleme. Oricare va fi rezultatul alegerilor de marţi, rămân nerezolvate chestiuni care slăbesc America şi parcă nu prea ne vine să ne imaginăm ce ar putea însemna aşa ceva. Damon Wilson este vicepreşedintele think tank-ului Atlantic Council şi într-un interviu în exclusivitate pentru Digi24 a schițat care sunt mizele, dincolo de alegerea viitorului preşedinte al SUA. Vestea bună este că relația dintre România și SUA este „extraordinară”, după cum spune analistul, dar sunt premise să se întărească și mai mult. „Vreau să văd preşedinţii şi premierii români la Washington în mod regulat şi oficiali americani de rang înalt la Bucureşti în mod regulat”, subliniază Damon Wilson.

Economia Statelor Unite nu are o perioadă prea bună şi, cel mai probabil, efectul acestui lucru se va rostogoli şi dincolo de graniţele americane. SUA au trecut prin multe experienţe sub conducerea lui Donald Trump, iar promisiunea lui cea mai cunoscută, să facă America mare din nou, nu prea a fost îndeplinită. Eforturile actualei administraţii au fost complicate şi de pandemia de Covid-19, de care preşedintele Trump s-a ocupat fără să-i ia prea mult în serios pe experţi.

Cristina Cileacu, jurnalist Dgi24: Difuzăm emisiunea cu doar trei zile înainte de alegerile din SUA şi pare că va fi pentru prima oară când nu vom avea rezultatul în aceeaşi zi. La ce să ne aşteptăm, cum va fi?

Damon Wilson, vicepreşedinte Atlantic Council: Sunt multe îngrijorări, necunoscute şi speculaţii legate de aceste alegeri, o parte dintre ele din cauza retoricii politice, dar să ne amintim că SUA este o democraţie funcţională de foarte mult timp. Ştim să ne ocupăm de alegeri şi avem un proces echitabil. Da, sunt multe procese pe rol, şi audieri, şi provocări şi alte lucruri de acest gen, dar aşa funcţionează sistemul nostru. Se numeşte stat de drept şi proces echitabil. Eu am încredere că aceste alegeri se vor încheia într-o manieră care poate va necesita puţin aer tras în piept, dar să aşteptăm să se numere voturile şi să apară rezultatele. Cred că există totuși o şansă să ştim în noaptea alegerilor (n.r. rezultatul final). De exemplu, dacă ne uităm la Arizona, Florida, Georgia, care îl preferă pe Joe Biden, acest lucru cam elimină jumătate din drumul spre victorie al lui Donald Trump. Cu toate acestea, dacă în acea noapte (n.r. – 3 spre 4 noiembrie) îl vedem pe Donald Trump că îşi adjudecă câteva dintre statele de care are nevoie, atunci lucrurile vor fi puţin nesigure pentru câteva zile după alegeri. … https://www.digi24.ro/stiri/externe/sua/cine-castiga-alegerile-din-sua-si-ce-se-va-schimba-in-relatia-cu-romania-interviu-cu-damon-wilson-vicepresedintele-atlantic-council-1394286
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ