Cine-i „Regina” din sistem la care mergeau șpăgile cerute de ambulanțierul și infirmiera din Bârlad?

Ambulanțierul penal Cătălin Romanic a fost trimis în judecată

MISTER… Dacă este pentru prima dată când procurorii DNA anunță sumele fabuloase pe care ambulanțierul și infirmiera din Bârlad le cereau pentru concursurile aranjate din sistemul medical vasluian, ar trebui ca să mai fie încă una! Procurorii DNA trebuie să afle și la cine mergeau șpăgile imense cerute de ambulanțierul Romanic Ioan Cătălin și infirmiera Alina Cristina Nanu! Că doar nu ei semnau actele de angajare! Tot Bârladul se întreabă: cine sunt cei care se află în spatele „afacerii”? E vorba totuși de peste 42.500 de euro încasați de la nouă persoane pentru șapte posturi scoase la concurs. Probabil că sumele de bani colectate sunt mai mari, însă atât au putut proba procurorii DNA. Anunțul a fost făcut cu ocazia finalizării dosarului și trimiterii celor doi inculpați în judecată. Rechizitoriul a fost întocmit în timp record, respectiv de două luni de la arestarea celor doi. Acum câteva zile, acestora li s-a respins, de către Curtea de Apel Iași, cererea de înlocuire a măsurii de arest preventiv cu una mai ușoară, pe motiv că sunt nevinovați.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au terminat dosarul ambulanțierului și al infirmierei, acuzați că cereau bani pentru a aranja angajări în sistemul medical vasluian și au fost trimiși în judecată, în stare de arest preventiv, pentru infracțiunile de trafic de influență în formă continuată și înșelăciune. Rămân totuși câteva întrebări fără răspuns în această gravă faptă de corupție! DNA ar trebui să afle și cine este în spatele celor doi infractori, că doar ambulanțierul Romani și o infirmieră (Alina Cristina Nanu) nu puteau face angajări! Nu făceau parte din comisiile de examinare, nu semnau fișe de angajare… Sau mai există o variantă, poate erau chiar escroci și înșelau oamenii, dar de unde aveau atâta notorietate, că ar rezolva ei angajări sau ar aranja concursurile pentru angajare?

Sume exorbitante cerute de cei doi: 42 500 de euro!

Procurorii DNA au dat publicității sumele cerute de aceștia de la diverse persoane care-și doreau să lucreze în spitale sau la Serviciul Județean de Ambulanță Vaslui. Șoferul de ambulanță, Cătălin Ioan Romaniuc, ar fi pretins de la patru persoane suma de 23.000 de euro, pentru a aranja patru posturi în sistemul medical (asistent medical, șofer, etc.). Din această sumă, procurorii au stabilit că acesta ar fi primit suma de 9.500 de euro. Infirmiera Cristina Alina Nanu e ceva mai modestă, însă mai harnică la încasat sumele necuvenite. Aceasta ar fi cerut de la cinci persoane suma de 17.500 de euro și suma de 10.000 de lei, din care ar fi încasat un procent mai mare decât al lui Romanic, adică 12.500 de euro și suma de 10.000 de lei. Iată ce conține rechizitoriul întocmit în cauzele celor doi „șpăgari”, așa cum este prezentat în comunicatul DNA:

„În perioada februarie 2018 – iunie 2019, cei doi inculpați ar fi pretins de la mai multe persoane (martori în cauză) diverse sume de bani în schimbul cărora au promis că vor interveni pe lângă funcționari cu funcție de decizie din cadrul unor unități sanitare pentru ca acele persoane să ocupe diferite posturi (asistent medical, șofer etc.) ce urmau să fie scoase la concurs. Concret, în scopul menționat mai sus, inculpata Nanu Cristina-Alina ar fi pretins 17.500 euro și 10.000 lei din care ar fi primit sumele de 12.500 euro și 10.000 lei, iar inculpatul Romanic Cătălin-Ioan ar fi pretins 23.000 euro și ar fi primit suma de 9.500 euro. În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii față de cei  doi inculpați”.

Cine este șeful „Caracatiței” de care vorbesc oamenii?

Pe rețelele de socializare oamenii se întreabă cine a beneficait de „serviciile” cumpărate de la ambulanțierul Romaniuc Cătălin și infirmiera Alina Cristina Nanu?

„Oare cine punea parafa pe cererea de angajare? Acești doi amărâți care își luau și ei câteva sute de Euro? De ce nu se încearcă să afle unde ajungeau banii?”, a postat un bârlădean.

„Ăștia doi se ungeau și ei un pic din mita pe care o luau, banii ajungeau la cei mari, cei care făceau parte din comisii sau alte persoane care aveau putere de influența asupra comisiilor. Cum să facă angajări un șofer și o asistentă, cine erau ei, ce putere de decizie puteau ei sa aibă. În acest dosar nu s-a făcut presiune pentru a afla nume mai grele din cadrul spitalului. Au rămas doi țapi ispășitori care au impresia că dacă au fost săraci în declarații, cei pe care i – au acoperit o să îi ajute să scape cu suspendare.”, a scris încă un bârlădean.

Oamenii se întreabă pentru că, de zeci de ani de zile, la Spitalul din Bârlad și la Ambulanță, angajările se făceau pe niște șpăgi „grase”. Poate de aici le-o fi venit ideea celor doi, Romanic și Nanu, să o pună de o escrocherie. Pentru că o altă variantă, în afară de „Caracatiță și Regina șpăgilor” este aceea că cei doi pur și simplu înșelau naivii care voiau să ia examenul pentru post fără să aibă emoții! Dispuși să dea bani grei pentru a fi siguri că iau postul. „Din câte am înțeles, există această variantă, că cei doi luau bani, dar îi puneau pe cei care dădeau să învețe, că pe niște probe scrise fără conținut nu se pot pune note umflate. Așa că cel sau cea care candida învăța și, dacă lua examenul, cei doi se făleau că le-ar fi aranjat acest rezultat. Dacă nu luau, îi sfătuiau să învețe mai bine și garantau că a doua oară vor lua și astfel păstrau banii pentru a doua șansă”, ne-a mărturisit un cadru medical de la spital, sub anonimat. Acum rămâne de văzut ce variantă au procurorii DNA în lucru.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ